Rezidenţiatul va avea loc pe 17 noiembrie

0
108

Peste doar două luni absolvenţii facultăţilor de medicină, farmacie şi medicină dentară din toată ţara vor susţine Rezidenţiatul. Concursul va avea loc anul acesta pe data de 17 noiembrie a.c. şi se va desfăşura, la fel ca în ultimii doi ani, în şase centre universitare, între care şi cel de la Craiova. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat însă că vor încerca, în următorii ani, să crească numărul centrelor de rezidenţiat din ţară. 

Concursul se va desfăşura şi de data aceasta, descentralizat, în şase centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie,  pe baza tematicilor anunţate. În urma Rezidenţiatului, absolvenţii facultăţilor cu specific sanitar vor putea ocupa un loc sau un post în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Anul acesta concursul se va desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Astfel, tematica Rezidenţiatului şi bibliografia aferentă valabilă pentru sesiunea noiembrie 2013 sunt aceleaşi cu cele din sesiunea anterioară. Acestea sunt  avizate de Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, respectiv Colegiul Farmaciştilor din România şi aprobate de Ministerul Sănătăţii. Au fost publicate în ziarul „Viaţa medicală” nr. 11/18 martie 2011 pentru domeniul medicină dentară şi domeniul farmacie (inclusiv cu completarea din anul 2012). Pentru domeniul medicină tematica şi bibliografia au fost publicate în ziarul „Viaţa Medicală” nr. 16/20 aprilie 2012.

Se aşteaptă, din nou, concurenţă mare

 Dacă se păstrează metodologia din ultimii doi ani, candidaţii vor avea la dispoziţie patru ore pentru a rezolva subiectele. Atât în sesiunea din 2011, cât şi anul trecut, concursul s-a desfăşurat sub forma unui test-grilă de 200 de întrebări. Punctajul minim de promovare a reprezentat 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu şi s-a calculat la nivelul fiecărui centru universitar în care a fost organizat concursul. Anul trecut, nu mai puţin de 5.371 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie din toată ţara s-au înscris la concursul de Rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii. Aceştia au concurat pe 3.730 locuri şi posturi scoase la concurs. Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi, 4.142, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 931 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 298 a susţinut concursul pentru domeniul farmacie. În sesiunea din 2012, dintre cele 3.730 locuri şi posturi scoase la concurs, un număr de 3.310 a fost pentru medicină, 250 pentru medicină dentară şi 170 pentru farmacie. Iar concurenţa a fost una destul de serioasă având în vedere că pentru domeniul medicină au susţinut concursul la Craiova 627 de candidaţi, în timp ce pentru farmacie au fost 29 de candidaţi, iar pentru medicină dentară – 76 de candidaţi.

Modificări la Rezidenţiat, dar nu anul acesta

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii intenţionează însă ca în următorii ani să aducă mai multe modificări pentru concursul de Rezidenţiat. Una dintre cele mai importante este aceea de a creşte numărul centrelor de rezidenţiat din ţară, în momentul de faţă, acesta fiind organizat în cadrul a şase universităţi. Potrivit proiectului pe care îl are în vedere Ministerul Sănătăţii, aceste centre trebuie acreditate de Universităţile de Medicină şi Farmacie. Dorinţa oficialilor este aceea ca medicul rezident să poată consulta cât mai mulţi pacienţi, astfel încât să poată învăţa, instrui şi deveni un specialist competent.

În ceea ce priveşte dreptul de liberă practică, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat, în cadrul unei dezbateri regionale privind reformarea sistemului sanitar, că trebuie stabilită o grilă de competenţă. „Atunci când un rezident absolvă un modul acesta poate să poată obţine drept de practică. Astfel, prin contract part-time rezidentul să fie plătit”, a precizat Eugen Nicolaescu.