Deţinuţii de la Penitenciarul Craiova confecţionează, de 50 de ani, pantofi

0
499

De 50 de ani, micuţa fabrică din incinta Penitenciarului Craiova încalţă poliţişti din toată ţara cu bocanci şi pantofi de bună calitate. Tot aici se produc şi tot felul de componente din piele care sunt folosite, apoi, în atelierele unor mărci de renume din Germania şi Italia. Alături de angajaţi civili, aproape 100 de deţinuţi muncesc zilnic în această întreprindere confecţionând mii de perechi de încălţăminte. Miercuri, fabrica a sărbătorit o jumătate de secol de existenţă, la festivitate participând angajaţi mai vechi şi mai noi, dar şi foşti directori ai unităţii care se mândresc că produc împreună o încălţăminte care, între timp, a căpătat şi un brand: „PRMS Shoes”.   

Nu e deloc obişnuit faptul ca, într-o închisoare de maximă siguranţă, să funcţioneze o fabrică de încălţăminte. Şi unde mai pui la socoteală că bocancii şi pantofii care ies din mâinile deţinuţilor ajung să fie încălţaţi de angajaţi din structurile de siguranţă naţională, cum sunt poliţiştii şi jandarmii. Acest lucru se întâmplă la Penitenciarul Craiova, unde funcţionează de ani buni o mini-fabrică de încălţăminte. În cei 50 de ani de activitate, aproape că şi-a câştigat un renume în ceea ce priveşte calitatea produselor. Încălţămintea care se face în atelierul închisorii se confecţionează folosind numai materiale din piele, iar toate cusăturile sunt executate manual de deţinuţi.

„Nu ştiam nimic despre această meserie, dar tot ce fac acum am învăţat aici. E o meserie de bază şi cred că mă poate ajuta pe viitor, când voi ieşi afară, să îmi pot asigura pâinea. Ca în orice meserie, sunt multe secrete pe care le înveţi numai lucrând. Am confecţionat şi bocanci, şi pantofi de damă şi de bărbaţi”, ne-a spus Iulian B., care are deja trei ani decât a deprins acest meşteşug.

Cel mai bun pantofar

Tânărul se află în spatele gratiilor de 7 ani şi ar mai avea de ispăşit încă 16 de acum încolo. Pentru că a deprins destul de repede şi bine această meserie, în prezent este responsabil cu verificarea calităţii încălţămintei. Este un lucru foarte important în fabrica închisorii, având în vedere faptul că o parte din ceea ce se produce aici – feţe de pantofi, curele şi alte componente cu care se asamblează pantofii – ajunge pe mâinile producătorilor de încălţăminte din Germania şi Italia, recunoscuţi pentru standardele ridicate ale calităţii. „Acum se confecţionează, în atelierul nostru, componente pentru încălţămintea de damă. Este foarte importantă cusătura pe care o facem pentru că ajunge în Italia şi atunci trebuie să avem grijă cum o executăm. Trebuie să verific fiecare produs în parte ca să nu existe greşeli”, a mai spus deţinutul. Ce primesc, în schimb, deţinuţii? Pentru ei, câştigul este triplu: pe de o parte, le scurtează perioada de detenţie, pe de altă sunt remuneraţi pentru munca depusă şi, nu în cele din urmă, pun bazele unui viitor în care îşi pot asigura traiul prin muncă cinstită.

A petrecut 31 de ani printre deţinuţi

Fabrica de pantofi de la Penitenciar a împlinit anul acesta o jumătate de secol. Pentru că se doreşte continuarea tradiţiei, în incinta închisorii a fost organizată o întâlnire specială pentru a fi marcată această vârstă rotundă. Miercuri, în sala de şedinţe, au luat loc, rând pe rând, foşti angajaţi civili, care şi-au petrecut mulţi ani din viaţă învăţându-i pe deţinuţi să confecţioneze pantofi. Marin Truşcă este unul dintre maiştrii dedicaţi meseriei care, de 31 de ani, le destăinuiește deţinuţilor tainele realizării unui pantof elegant. „O faci pur şi simplu pentru că aşa înţelegi să răsplăteşti meseria care ţi-a adus satisfacţie. Şi primeşti, în schimb, aprecieri şi mulţumiri de la oameni care până la tine nu au respectat pe nimeni şi nimic. Ca să nu mai vorbim despre mulţumirea celui care se simte confortabil în pantofii făcuţi de tine”, ne-a dezvăluit Marin Truşcă.

Brandul „PRMS Shoes” ajunge în Italia şi Germania

Încă de la începuturi, fabrica de încălţăminte a Penitenciarului a fost apreciată pentru calitatea produselor executate. Înfiinţată în baza Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 516 din 17 iulie 1963, semnată de preşedintele Consiliului de Miniştri, Ion Gheorghe Maurer, urma să fie o întreprindere socialistă. Încă de atunci avea un atelier de croit – richtuit (cu trei încăperi şi o capacitate de 49 de lucrători deţinuţi), un atelier de tălpuit şi finisat încălţăminte (în care lucrau 50 de deţinuţi) şi un atelier mecanic. Primele produse au fost bocancii şi pâslarii, în medie câte 500 de perechi pe zi. În anul 1991, fabrica a fost preluată de nou-înfiinţata Regie Autonomă Multiproduct şi se ajunge la o producţie de 1.500 de perechi de încălţăminte pe zi.

În anul 2001, când  întreprinderea revine în subordinea Penitenciarului Craiova – fiind inclusă în organizarea Serviciului de Producţie şi Venituri Proprii al cărui şef a fost desemnat comisarul-şef Ion Craioveanu –, cunoaşte o importantă dezvoltare. O investiţie de 600.000 de lei, făcută în anul 2004, a condus la creşterea veniturilor. Trei ani mai târziu, se ajunge la o producţie de aproape 1 milion de euro. Dar cel mai important câştig este impunerea pe piaţă a brandului „PRMS Shoes”, certificat şi carte de vizită pentru actualii şi viitori colaboratori şi beneficiari ai serviciilor asigurate de către deţinuţi.


Comisar-şef Ion Craioveanu, şeful Serviciului de Producţie şi Venituri Proprii din cadrul Penitenciarului Craiova: „Se împlinesc 50 de ani de când fabrica de încălţăminte din cadrul Penitenciarului Craiova funcţionează. Mulţumesc tuturor celor care, de-a lungul timpului, au depus eforturi pentru ca această întreprindere să ajungă la ceea ce este astăzi, adică o fabrică recunoscută pentru produsele sale. Arătăm astfel că sunt şi lucruri care pot să dăinuie atâta timp, cei 50 de ani fiind o tradiţie cu care se poate mândri orice fabrică importantă. La fel de important este că întregul succes a fost îmbinat cu nevoile educaţionale şi profesionale ale deţinuţilor”.

Adrian Becheanu, directorul Penitenciarului Craiova: „În condiţiile de piaţă din acest moment este destul de greu să te impui. Reuşim însă să asigurăm pantofi şi bocanci angajaţilor din sistemul public de siguranţă naţională şi  promoţiilor din şcolile de profil. Mi-aş dori ca şi peste 10, 20 şi chiar 30 de ani de acum încolo, fabrică să-şi aniverseze, cu aceeaşi mândrie, existenţa, mai ales că va continua să producă o încălţăminte de calitate”.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE