Sfânta Maria, o sărbătoare câmpenească pe gustul doljenilor

1
672

Ieri, într-o zi fierbinte de vară, după ce s-au închinat la cele sfinte şi au adus ofrande din lubeniţele dulci şi zemoase ale lunii august, câteva mii de doljeni mândri că poartă numele românesc şi simplu al Sfintei Marii, s-au apucat să petreacă aşa cum le-a spus inima: cu muzică populară şi o bunătate de grătar alături de o halbă de bere rece. În localitatea Cârcea s-a prins peşte cu toptanul, pescarii delectându-se cu trasul la crap şi fitofag de apă dulce din primul lac amenajat şi deschis amatorilor, la Bratovoeşti localnicuii au întâmpinat cu strigături taraful comunei cu care se mândresc, iar la Mârşani sărbătoriţii nici nu au simţit cum au trecut cele patru ore de muzică populară de bună calitate, având-o în mijlolcul lor pe inegalabila Maria Ciobanu.

 

1.300 de Mării au petrecut la Mârşani

 

Nu întâmplător ziua comunei Mârşani coincide cu sărbătoarea Sfintei Marii. Peste 1.300 de localnici figurează în registrele de stare civilă cu acest nume sfânt, de care sunt foarte mândri. Pe de o parte, oamenii din această localitate spun că îi protejează de necazuri, iar pe de altă parte au şi un motiv întemeiat ca să petreacă în mijlocul verii, după ce au strâns recoltele şi au numărat banii câştigaţi. «Avem foarte mulţi oameni care poartă acest nume şi nu puteam să nu fixăm această sărbătoare ca şi ziua comunei. Suntem deja la cea de-a 12-a ediţie şi observ că vin tot mai multe persoane, chiar şi din satele învecinate, ca să petreacă alături de noi», spune primarul comunei Mârşani, Constantin Ghencioiu. Prin urmare, nici ziua de ieri nu putea să treacă neobservată.

Copiii cu dulciurile, părinţii cu grătarele

Pe terenul de fotbal din localitate, puţin după prânz, se pregătea recuzita petrecerii. Comercianţii îşi întinseseră tarabele cu mărunţişuri şi aşteptau primii clienţi. Cei mici nu au zăbovit prea mult şi au dat iama la vata pe băţ şi alviţele colorate. În timp ce savurau dulciurile, trăgeau cu coada ochiului la tiribomba uriaşă care îşi învârtea braţele pentru probe, urmând ca mai târziu să preia primii amatori de distracţie. De jur împrejurul terenului, grătarele se încinseseră deja, astfel că aroma micilor se lăsa ademenitor peste comuna. «Petrecerea propriu-zisă începe mai târziu, pe seară, când sunt aşteptate câteva sute de participanţi. Tot centrul comunei va fi plin, nu va mai exista nici un loc de parcare. Aşteptăm participanţi din comunele învecinate, din Craiova şi chiar din judeţele Gorj şi Mehedinţi», a mai spus Constantin Ghencioiu.

Constantin Ghencioiu

Organizare ca la carte

 

 

Edilul comunei Mârşani a încercat să facă organizarea acestei sărbători ca la carte. În primul rând, după cum a mărturisit, a dorit să-şi răsplătească localnicii pentru hărnicia lor, şi le-a dăruit cadoul preferat: un concert de folclor de zile mari. «Nu am mai făcut ca în alţi ani, să improvizăm noi scenă şi alte amănunte. Am apelat la o firmă profesionistă cu experienţă în organizarea de spectacole şi, după cum vedeţi, se lucrează acum la montarea scenei şi a reflectoarelor. Întregul spectacol va fi transmis în direct de o televiziune de nişă, care deja a venit şi se pregăteşte pentru marele eveniment. În felul acesta, le dăm ocazia şi celor care sunt plecaţi la muncă în Italia să urmărească în direct de acolo, de la mii de kilometri depărtare, ziua comunei. Sunt tineri care sunt plecaţi în străinătate şi m-au sunat rugându-mă să-I amintesc şi pe ei la fii satului care, la ediţiile precedente, au contribuit financiar pentru buna desfăşurare a evenimentului».

Maria Ciobanu, în mijlocul localnicilor

Spectacolul de folclor a fost un adevărat maraton de muzică populară pentru localnicii din Mârşani. Concertul a debutat la ora 21.00, invitatul special al serii fiind «privighetoarea» muzicii româneşti, Maria Ciobanu, prezenţa acesteia datorându-se senatorului Mircea Geoană, care nu a putut să participe, fiind plecat în străinătate, dar a trimis un reprezentant. «Suntem mari iubitori de folclor. An de an am adus cei mai buni interpreţi, nu ne-am lăsat nici anul acesta şi am invitat pe cei mai buni artişti, nu numai din judeţul nostru, ci din toată ţara. Din lunga listă putem aminti pe Victoriţa Gorjeanu, Luciana Văduva şi mulţi alţii», a mai spus primarul localităţii. Pentru a-i asculta pe interpreţii preferaţi, sătenii au început să vină încă de la lăsarea serii pentru a-şi ocupa un loc pe stadionul care, în curând, avea să devină ticsit de oameni. Edilul localităţii a mărturisit că, la «arsenalul» de artişti cu care s-a venit de această dată, este de aşteptat ca nici obişnuitele hore să nu lipsească din peisaj.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

 

«Mă duc de foarte mulţi ani la Mârşani cu ocazia acestei sărbători şi îmi face deosebită plăcere pentru că mă duc între gospodari. Am păstrat această tradiţie şi o voi menţine chiar şi pentru simplu fapt că acolo s-au plantat 3000 de hectare de salcâm, care nu e puţin lucru. Oamenii din Mârşani merită mult mai mult pe lângă respectul şi consideraţia noastră, anul acesta senatorul de Dolj, Mircea Geoană, s-a gândit să le facă locuitorilor din Mârşani şi o altă surpriză şi le-a adus-o acolo, în mijlocul lor, pe Maria Ciobanu. Le urez cu această ocazie «La mulţi ani» celor care poartă munele Sfintei Marii, iar la Mârşani sunt mulţi, şi putere în muncă în continuare».

 

 

Balta de la Cârcea, deliciul pescarilor

Dis-de-dimineaţă, pentru a prinde răsăritul, pescarii amatori şi-au adus de acasă ustensilele şi s-au aşezat pe malul lacului dintre Cârcea şi Preajba. Când soarele se ridicase pe cer de-un cot, oamenii aveau deja câteva ore bune petrecute pe marginea bălţii. Chit că se treziseră cu noaptea în cap şi suportau acum o căldură dogoritoare, eforturile le erau răsplătite cu vârf şi îndesat: fiecare avea la picior câte o plasă în care se zbăteau peştişorii. «Lacul l-am amenajat anul trecut şi l-am populat cu peşte. L-am deschis acum, de Sfânta Maria, când se sărbătoreşte ziua comunei şi mă bucur că oamenii se simt bine aici, pe mal, şi chiar prind destul de mult peşte», a spus primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză. Cele peste trei hectare de luciu de apă au fost populate cu peşte – crap, fitofag şi ten –  încă de anul trecut, iar ieri, de ziua comunei, balta a fost inaugurată cu un concurs de pescuit, care s-a dovedit a fi apreciat de locuitorii comunei. Întrecerea a început la ora 5 dimineaţa şi urma să se încheie la ora 11.00, când cei 42 de pescari amatori care se înscriseseră în competiţie trebuiau să pună pe cântar trofeele.

 

Valerică Pupăză

O investiţie de 60.000 de euro

 

În timp ce pescarii aşteptau să mişte peştele, pe mal li se făcea galerie. În cele trei foişoare de lemn, se serveau deja mititeii şi berea, ca aperitiv, urmând ca odată cu încheierea concursului de pescuit, să sfârâie şi mult râvnitul crap proaspăt. «De acum, balta va rămâne deschisă pentru toţi cei care doresc să pescuiască. Am băgat peste 1.200 de kilograme de puiet şi acum s-a triplat, aşa că e destul de mult pentru fiecare», a mai spus primarul Valerică Pupăză. Aşadar, toţi cei pasionaţi de pescuit pot să facă drumul până la Cârcea fără nici o problemă. În schimbul unei taxe de 15 lei, pot să arunce undiţa în apă pe parcursul unei zile întregi şi să plece acasă cu maximum trei kilograme de peşte. Potrivit primarului, taxele care se vor strânge din pescuit vor amortiza în timp investiţia, de 60.000 de euro, făcută din bugetul local pentru amenajarea acestui spaţiu de agrement. Pentru că apa are o adâncime de 1,8 metri, primăria a pus restricţie la scăldat, fiind amplasate peste tot pancarte de atenţionare în acest sens. În schimb, au fost aduse două bărcuţe care pot fi închiriate cu ora pentru plimbări pe lac.

Recital de folclor în centrul comunei

 

 

Inaugurarea proiectului de amenajare a lacului care se formează din pârâul Preajba a avut loc anul trecut şi a constat în mai multe operaţiuni: s-a pornit cu amenajarea lacului prin decolmatare, apoi s-a refăcut barajul, s-au construit trei foişoare şi s-a montat un grătar. «Nu era neapărat o prioritate această investiţie, dar reprezentanţii primăriei s-au consultat cu cetăţenii la începutul anului, când s-au propus mai multe proiecte sociale şi culturale, şi ne-am oprit şi la această lucrare, care ulterior a primit şi votul consilierilor locali», a precizat primarul comunei. Dar peştele şi apa nu au fost însă singurele distracţii oferite în zi de sărbătoare locuitorilor din Cârcea. În programul de sărbătoare au fost incluse şi mai multe concursuri sportive, de atletism, ciclism şi şah. Participanţii au fost în număr mare, iar premiile au constat în dulciuri. Pe seară, după ora 16.00, în centrul comunei, locuitorii din Cârcea au fost invitaţi la un concert de muzică populară, la care au participat nume sonore ale folclorului românesc, precum Maria Ciobanu, Mariana Ionescu Căpitănescu şi Cristi Bănăţeanu. Sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii.

***

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

«Mă aflu astăzi (n.r. – ieri) la Cârcea, unde primarul nostru tânăr face ca această localitate să fie una dintre cele mai frumoase ale judeţului Dolj. Doreşte să păstreze tradiţia şi, de aceea, an de an, edilul organizează această fermecătoare sărbătoare la care sunt invitaţi cei mai renumiţi interpreţi de muzică populară. Le urez şi eu cu această ocazie locuitorilor din comuna Cârcea, şi în mod special celor care sărbătoresc ziua de Sfânta Marie, să aibă parte de sănătate, împliniri şi multe realizări».

 

 

Ziua comunei Bratovoeşti, sărbătorită pentru al treilea an

 

De trei ani de zile, pentru localnicii din Bratovoeşti, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a căpătat dublă semnificaţie. Pe lângă faptul că toate Mariile şi toţi Marinii, aproape 100 la număr, îşi serbează ziua onomastică de 15 august, Ziua comunei dă liber la petrecere tuturor, indiferent de nume, vârstă şi adresă. La mijlocul lui Cuptor, când mai toată lumea se retrage în concediu ori în vacanţă la ţară, sărbătoarea Bratovoeştiului vine să scoată localnicii din rutină şi să le asigure o zi agreabilă cu muzică populară, mici, bere, concursuri pentru cei mici, dar ce-i mai important, cu revederea prietenilor ori rudelor reîntoarse în localitatea natală. Ce să mai! De toate pentru toţi, cum îi stă bine unei serbări câmpeneşti.

Ajutate şi de vremea frumoasă, autorităţile locale au pus la punct un program festiv, deschis încă de la ora 10.00 cu o competiţie de alergare dedicată copiilor de la clasele V-VIII. Întrecerea desfăşurată pe 800 de metri a antrenat atât concurenţii cât şi susţinătorii de pe margine, iar câştigătorii au fost premiaţi cu biciclete, echipamente sportive, jocuri, dar şi diplome care să le ateste performanţele. Festivitatea premiere a continuat cu înmânarea de diplome cetăţenilor de onoare ai comunei Bratovoeşti. Administraţia locală şi-a făcut un obicei din a acorda la fiecare 15 august distincţii, localnicilor care au servit comuna de-a lungul vieţii şi s-au retras în ultimul an la pensie. Cadre didactice, ingineri ori funcţionari publici, cei patru cetăţenii de onoare ai Bratovoeştiului din acest an şi-au ridicat, ieri, diplomele pentru activitatea profesională în faţa consătenilor servind drept exemplu de celor mai tineri. Nu putem să le urăm decât să-şi păstreze obiceiul.

Muzica populară, sarea şi piperul petrecreii

 

Zi de sărbătoare religioasă, care oricum i-ar fi ţinut pe oameni departe de muncile de zi cu zi, Sf. Maria a fost şi un prilej bun pentru ca aceştia să-şi lase grijile deoparte şi să mai schimbe o vorbă cu vecinii, rudele ori prietenii. Forfota s-a mutat la orele prânzului în parcul comunal, acolo unde este amenajată scena pentru festivităţi. Muzica populară a atras ca un magnet oamenii, mai ales că acordurile s-au răspândit însoţite de fumul grătarelor. Micii şi berea de la Consiliul Local au ţinut petrecerea pe întreg parcursul zilei. Adunaţi în jurul mesei, ori la umbra vreunui copac, cei veniţi la sărbătoarea Bratovoeştiului fie se ospătau, fie se bucurau spectacolul artistic. Pe scenă au urcat, pe rând: formaţia „Floris” de la Piteşti, Ansamblul folcloric „Izvoraşu”, interpreţi locali – Violeta Constantin şi Dorina Dolofanu,  Marian Giurea, Mihaela Jianu, Anda Popescu sau Florina Popa. Serbare câmpenească de la Bratovoeşti din acest an a reînviat obiceiuri vechi de când lumea. Taraful comunei care pe vremuri dădea tonul la hora satului au venit şi anul acesta să lege oamenii în horă ca altădată. Până spre seară pâlcuri de oameni veneau în timp ce altele se depărtau de centrul comunei, semn că atmosfera de sărbătoare nu s-a pierdut pe întreg parcursul zilei şi că petrecerea a fost una reuşită.

Ion Marin, primarul comunei Bratovoeşti

 

„Primăria şi Consiliul Local Bratovoeşti s-au gândit să organizeze Ziua comunei, pentru a continua tradiţia iniţiată în urmă cu trei ani. Am ales ziua de Sf Maria pentru că e vară, perioada în care majoritatea celor plecaţi iau concedii şi vin acasă, la ţară. În plus foarte mulţi localnici, ca şi mulţi români de altfel, poartă numele de Maria, Marin ori derivate ale acestor nume. Cu ajutorul sponsorilor am pus la punct un program cât mai diversificat pentru ca toată lumea să fie mulţumită”

LAVINIA ILINA, LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN

 

 


 

1 COMENTARIU

  1. La spectacolul de la Marsani televizat de TV Favorit a deschis programul solista de muzica populara VICTORITA CICA dragi mei pentru ca am fost acolo nu Victorita Gorjeanu rectificati in articolul dv-stra daca nu ati facut cu intentie rea. MULTUMESC

Comments are closed.