Sportul, temă de creație pentru 5 participanți la tabăra internațională estivală de sculptură de la Craiova

0
615
Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” se va desfășura și anul acesta la Craiova, unde artiști din mai multe țări – selectați în urma unui concurs de proiecte – vor da formă marmurei, realizând creații pe care le vor dona apoi orașului. Este vorba despre doi sculptori din România și alți trei din Ecuador, Italia și Turcia. Ajuns la ediția a VII-a, evenimentul se va desfășura la Centrul Multifuncțional Craiova, pe întreg parcursul lunii august, și va avea tema „Sportul, expresivitatea mișcării”, cu atât mai potrivită într-o perioadă în care nu puține sunt succesele românilor la tenis, fotbal de tineret ori canotaj. Potrivit organizatorilor, cele cinci opere de artă rezultate în urma taberei internaționale estivale de sculptură vor fi amplasate în proximitatea Sălii Polivalente Craiova și a Stadionului „Ion Oblemenco”.
A VII-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” este organizată de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” – instituție aflată în subordinea Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova, în parteneriat cu RAADPFL Craiova, RAT Craiova, Compania de Apă „Oltenia” SA, Poliția Locală a Municipiului Craiova, SC Salubritate Craiova SRL, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu. Concursul de proiecte a fost lansat în perioada 29 martie – 25 aprilie 2019, iar rezultatul final al selecției a fost făcut public pe data de 6 mai 2019.
Selecție pe bază de CV, portofoliu și fotografie a machetei lucrării
Potrivit organizatorilor, juriul care a selectat cele 5 proiecte de sculptură ambientală arhitecturală, care vor fi realizate în marmură, a fost alcătuit din specialiști în domeniu și directori ai unor instituții de cultură locale: arhitect Mircea Diaconescu – Primăria Craiova, arhitect Emilian Ștefârță – managerul Muzeului de Artă Craiova, artist plastic Lucian Rogneanu – muzeograf la Muzeul de Artă Craiova, Lucian Dindirică – managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, artistul Marcel Voinea – președintele Filialei Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Conform Regulamentului, înscrierea la simpozion s-a făcut pe bază de CV și portofoliu, dar și de fotografie a machetei lucrării care se dorește a fi realizată la Craiova respectând tema de inspirație, prezentată din patru perspective (față, lateral dreapta, lateral stânga, spate), cu precizarea dimensiunilor (înălțime, lungime, adâncime), care nu vor mai putea fi modificate ulterior. Principalul criteriu de selecție l-a reprezentat, potrivit aceluiași Regulament, „originalitatea interpretării temei de concurs, printr-un concept artistic al unei lucrări cu aspect elegant și forme grațioase, dedicat integrării sculpturii ca mobilier urban”. 
Artiștii vor ciopli marmură Kavala, importată din Grecia
Cei cinci sculptori selectați sunt Emilian Popescu și Petre Virgiliu Mogoșanu (România), Ferhat Ozgun Gorel (Turcia / Georgia), Marino di Prosper (Italia) și Milton Gravidia (Ecuador). Tema pe care aceștia vor crea este „Sportul, expresivitatea mișcării”, compozițiile fiind la libera alegere a artiștilor, cu precizarea că nu vor fi acceptate sculpturi reprezentând personalități ale lumii sportului. Artiștii vor lucra cu propriile unelte specifice pentru sculptură și finisaj, pe amplasamentul stabilit. Spațiul de lucru va fi în aer liber, în curtea Centrului Multifuncțional Craiova, în cadrul a cinci corturi de protecție împotriva căldurii excesive, racordate la facilități de bază. Cât privește materialul folosit, este vorba despre marmură grecească Kavala, după cum a precizat Laurențiu Ion, referent în cadrul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, aflată în prezent în proces de achiziție de la un importator din România.
Trasee culturale în Craiova și Târgu Jiu, pe urmele lui Constantin Brâncuși
Simpozionul va începe la 1 august și se va încheia la 31 august, sculptorii fiind însă obligați să finalizeze lucrarea cu cinci zile mai devreme. «La începutul lunii august, se va organiza un traseu cultural în Craiova împreună cu sculptorii, cărora le va fi prezentată, cu ajutorul unui ghid, istoria prezenței remarcabile a artistului Constantin Brâncuși și influența culturală pe care acesta a avut-o în zonă. La mijlocul lunii august se va organiza un traseu cultural în Târgu Jiu, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, care va prilejui vizitarea Ansamblului Sculptural „Constantin Brâncuși”», menționează reprezentanții Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.
Fiecare sculptor va primi aproximativ 2.500 euro, în schimbul cedării drepturilor de autor
Fiecărui sculptor i se va achita o sumă de bani care reprezintă contravaloarea drepturilor de autor pentru realizarea operelor la Craiova, în cuantum de 12.000 lei net (echivalentul a aproximativ 2.500 euro). În schimb, aceștia vor transmite municipalității, în mod irevocabil și exclusiv, drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra lucrării, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, precum și dreptul de folosință a imaginii, cu privire la evenimente asociate simpozionului. De asemenea, toți cei 5 artiști vor beneficia de cazare gratuită la Craiova, din 30 iulie până în 5 august a.c.
Lucrările realizate în cadrul Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” vor constitui un ansamblu sculptural și vor fi amplasate, cu acordul autorităților locale, în proximitatea Sălii Polivalente Craiova și a Stadionului „Ion Oblemenco”.