Lovitură de stat în Turcia. Autorităţile anunţă că puciul a eşuat

0
238

2Reprezentantul serviciului de informaţii din Turcia susţine că lovitura de stat a “eşuat”. Premierul Turciei a făcut un anunţ asemănător şi a explicat că situaţia este sub control. Postul de televiziune naţional, preluat de pucişti în toiul nopţii, este din nou sub controlul guvernului, anunţă CNN.

17 ofiţeri turci ar fi fost ucişi, în urma unui atac al unui elicopter, la periferia Ankarei, anunţă Associated Press.

Se pare că lângă Parlament se dau lupte grele între armată şi susţinători ai regimului. Pe lângă focurile de armă din regiune, clădirea Parlamentului a fost bombardată din aer, după cum transmite agenţia Anatolu. Conform unor surse CNN, este vorba chiar despre trei explozii în zona Parlamentului. Un membru al parlamentului turc a declarat, prin telefon, pentru Reuters, că toţi membrii parlamentului se adăpostesc în clădire.

Preşedintele Barack Obama şi secretarul de stat John Kerry au anunţat că susţin regimul lui Erdogan în continuare: “Toate părţile trebuie să susţină Guvernul Turciei ales democratic”, este declaraţia făcută de reprezentanţii SUA, declaraţie întărită şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

CNN anunţă că există o confruntare armată la unul dintre podurile blocate, între civili şi armată. Se pare că armata a deschis focul.

De asemenea, în Piaţa Taksim se pare că au început confruntările, unde mai mulţi oameni au fost deja răniţi. Oamenii adunaţi aici protestează împotriva loviturii de stat.Elicoptere de atac au lansat lovituri asupra mai multor obiective guvernamentale din Ankara, capitala turcă, şi există informaţii că şi palatul prezidenţial ar fi vizat de trupele care au preluat puterea în Turcia.