Sprijin pentru doljenii dependenţi de droguri şi alcool

0
302

De câţiva ani buni, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) oferă tratament gratuit pentru doljenii dependenţi de alcool, dar şi consiliere pentru cei care au probleme cu drogurile. Puţini dintre ei s-au arătat însă interesaţi să scape de viciile care aproape că le-au distrus viaţa. Tocmai din acest motiv, şi din dorinţa de a facilita accesul la servicii specializate, mai nou, a fost înfiinţată şi o bază de date a instituţiilor de asistenţă în domeniul dependenţei ce poate fi consultată pe site-ul Agenţiei Naţionale Antidrog, la rubrica Tratament.   

Potrivit specialiştilor, aplicaţia este destinată, în primul rând, consumatorilor de droguri sau alcool ce se află în căutarea unor servicii de asistenţă cărora să se adreseze. Desigur, baza de date poate fi accesată şi de aparţinătorii persoanelor cu astfel de probleme interesaţi de servicii de asistenţă pentru dependenţă. Nu în ultimul rând, programul se adresează instituţiilor şi specialiştilor care doresc să refere un caz pentru un tip de intervenţie care nu se regăseşte în atribuţiile proprii.

Aplicaţia cuprinde datele de contact ale furnizorilor de servicii de asistenţă a consumatorilor de droguri şi alcool şi informaţii de interes, despre capacitatea de cazare, costuri, tip de servicii, tip de beneficiari cărora se adresează, caracteristici speciale precum posibilitatea de a furniza servicii persoanelor cu nevoi speciale.

Administratorii bazei de date susţin că informaţiile conţinute în aplicaţie se vor îmbogăţi permanent, prin adăugarea de noi furnizori de servicii din toate regiunile ţării, acest lucru fiind posibil prin gestionarea şi monitorizarea continuă.

Noutatea aplicaţiei constă în faptul că, pe lângă funcţia de informare a populaţiei cu privire la serviciile de asistenţă adresate consumatorilor de droguri sau alcool, permite furnizorilor de servicii să se înregistreze, printr-o procedură online foarte simplă, în mod gratuit şi voluntar.

Tratament gratuit pentru cei dependenţi de alcool

Cei interesaţi, spre exemplu, să scape de problemele cu alcoolul trebuie să ştie că durata programului de dezalcoolizare este cuprinsă între şase şi nouă luni. Pentru a intra în program, persoanele care au acest viciu trebuie să aibă peste 18 ani şi să prezinte un act medical de la un doctor psihiatru care să ateste dependenţa de alcool. Sunt necesare şi nişte analize la nivel renal şi hepatic, pentru că pacientul trebuie să fie într-o stare de sănătate relativ bună. În rest, tot ce au de făcut cei care doresc să renunţe la consumul de alcool este să contacteze personalul CPECA Dolj la numărul de telefon 0251.415.460 sau să se prezinte direct la sediul de pe strada „Amaradia” nr. 93-95, la etajul 1, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00, în vederea unei prime evaluări de specialitate, în scopul includerii într-un astfel de program gratuit de tratament.

În România sunt aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces. Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază într-un studiu că, pe lângă o persoană care consumă alcool în exces, cel puţin alte 7 persoane au de suferit de la membrii familiei, rude, prieteni, colegi de muncă sau de şcoală, oameni de pe stradă şi, uneori chiar şi cei care sunt implicaţi în acordarea de tratament sau sprijin social acestora. Astfel, obiectivul general îl constituie asigurarea accesului consumatorilor la serviciile de reducere a riscurilor, prin promovarea şi dezvoltarea programelor şi politicilor adecvate şi necesare în sistemul de asistenţă şi în afara acestuia, conform Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2010-2012.

Numărul consumatorilor de droguri, în creştere

În ceea ce priveşte consumatorii de stupefiante, conform Raportului naţional privind situaţia drogurilor 2011, s-a constatat o creştere a consumului de droguri ilegale, de sedative şi tranchilizante, precum şi apariţia celui de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de „droguri legale” sau „etnobotanice”.

Legat de prevalenţa consumului de droguri de-a lungul vieţii, aceasta continuă să fie concentrată pe droguri recreaţionale cum ar fi canabisul şi ecstasy care sunt consumate cu predilecţie de tineri între 15 şi 34 de ani. Îngrijorătoare este creşterea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), dar şi semnalarea pentru prima oară la nivel naţional a consumului de ketamină sau diversificarea consumului pentru generaţia adultă: în rândul persoanele de sex feminin şi în majoritatea regiunilor ţării. Referitor la regiunea Sud-Vest, din care face parte şi judeţul Dolj, aceasta pare să fie caracterizată de urgenţe medicale datorate consumului de substanţe noi cu efect psihoactiv a căror pondere în totalul cazurilor de urgenţă ale acestei regiuni cunoaşte o puternică creştere.