Expoziţie retrospectivă a artistului fotograf craiovean Victor Boldâr, la Oradea

0
290

Sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea s-a deschis, vineri, o valoroasă expoziţie retrospectivă de fotografie semnată de artistul craiovean Victor Boldâr – E.FIAP. Este vorba despre o selecţie de 73 de imagini alb-negru din seriile „Henri Cartier-Bresson” şi „’77 Craiova – Phoenix: Ultimul concert”, ambele prezentate şi publicului craiovean. Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 2 august.

Victor Boldâr (n. 1935) este unul dintre cei mai activi, creativi şi longevivi fotografi craioveni. A devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR) în 1968. Zece ani mai târziu a primit titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (A.FIAP), iar în 1991 – pe cel de Excelenţă (E.FIAP). Din 2008 este membru de onoare şi maestru al AAFR.

Cu celebrul fotograf francez Henri Cartier-Bresson prin Oltenia

În 2010, Victor Boldâr prezenta în premieră pe simezele Muzeului de Artă din Craiova o serie de 57 de fotografii alb-negru reunite sub genericul „07.05.’75. Impresii” şi avându-l în obiectiv pe marele maestru al fotoreportajului modern Henri Cartier-Bresson. Imaginile sunt datate 7 mai 1975, cu ocazia vizitei acestuia şi a soţiei sale, fotografa Martina Frank, în Craiova şi în Nordul Olteniei (judeţul Vâlcea).

Sunt surprinşi şi alţi doi veterani craioveni ai fotografiei, care i-au însoţit pe traseu –  Mihai Dan-Călinescu şi Nicu Dan Gelep –, din păcate plecaţi astăzi dintre noi, ca şi bătrâna Dacie 1100 care i-a purtat în acest itinerar şi pe care autorul expoziţiei, pentru a „certifica” autenticitatea documentelor fotografice, a parcat-o, la momentul vernisajului, în curtea Muzeului de Artă…

De-atunci datează câteva instantanee, realizate la sfârşitul zilei, în aşteptarea acceleratului de Bucureşti, la o cafea, cu regretatul Mihai Dan-Călinescu, preşedintele din acea perioadă a Clubului Fotografilor din Craiova. Şi tot de-atunci păstrăm câteva imagini ale unei Românii aflate în plin comunism…

Selecţia de 57 de imagini a mai fost prezentată în mai-iunie 2011, sub genericul „Henri Cartier-Bresson în…Oltenia”, şi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, iar acum poate fi văzută şi la Oradea.

Prezent la ultimul concert al formaţiei „Phoenix”, susţinut în Craiova

I se alătură pe simezele Galeriei „Euro Foto Art” 16 fotografii realizate de Victor Boldâr în 20 mai 1977, în Grădina cinematografului „Patria” din Craiova, la ultimul concert al legendarei „Phoenix” – una dintre primele formaţii rock din România, înfiinţată în urmă cu 50 de ani, la Timişoara. Un emoţionant fotoreportaj, care îi readuce în faţa publicului pe Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Erlend Krauser – cei de-acum 35 de ani – şi care a trezit nu puţine amintiri în rândul unor participanţi, liceeni pe-atunci, la acest excepţional eveniment muzical.

Expoziţia a fost deschisă la Galeria „Arta” din Craiova pe data de 11 ianuarie a.c., fiind organizată, în cadrul ediţiei a III-a a Festivalului Naţional „Luna Fotografiei” din România, de Muzeul de Artă din Craiova, Asociaţia „Focus” Oltenia şi Fotoclubul „Mircea Faria” din Craiova.