După caniculă, un “strop” de răcoare

0
268

După săptămână întregi în care nu a mai plouat, iar temperaturile au urcat frecvent până la 37-38 de grade, cu un episod al caniculei consumat ieri la peste 40 de grade Celsius, meteorologii au anunţat că, începând de azi, vremea se mai răcoreşte. La Craiova, fenomenul de căldură extremă a făcut şi victime. Nu mai puţin de zece persoane fuseseră ridicate din locuri publice, ieri, până la ora prânzului, în intervalul 8.00-12.30 fiind înregistrate 43 de apeluri la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj, prin care erau solicitate echipaje la cazuri provocate de temperaturile foarte ridicate.

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au precizat, ieri, că vremea va intra într-un proces de instabilitate atmosferică accentuată, respectiv vijelii, ploi şi grindină. “Din după-amiaza zilei de duminică şi până luni seara, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor şi se va manifesta prin intensificări ale vântului, care trecător vor lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse căderi de grindină. Vor fi şi averse, izolat torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20…30 l/mp, în special în Moldova şi zona montană”, conform ANM.

Chiar dacă mercurul din termometre va fi, în general, în scădere, zona de sud a ţării nu va scăpa de căldură. “În cursul zilei de luni, vremea se vă răcori în toată ţara şi doar izolat în sudul extrem se vor mai atinge la amiază valori de 35…36 de grade”, au mai precizat meteorologii.