Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu omologul eston, Jüri Ratas

0
335

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, efectuează o vizită oficială în Estonia, prima vizită la acest nivel după 1991, când România a restabilit relațiile diplomatice cu statul eston.

Șeful Executivului a avut astăzi o întrevedere cu omologul eston, Jüri Ratas, în cadrul căreia a fost reconfirmat faptul că relațiile dintre România și Republica Estonia sunt apropiate, fundamentate pe un parcurs similar și pe interese comune legate de  tematicile europene și de asigurarea securității flancului estic.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra modalităților de susținere a creșterii schimburilor comerciale care, deși au o evoluție pozitivă, sunt sub potențialul celor două economii.

În discuții au fost evaluate perspectivele dezvoltării cooperării sectoriale în domeniile apărării, turismului, culturii, educației, energiei, protecției mediului și agriculturii. În context, s-a discutat despre faptul că România va deveni națiune-sponsor și va participa cu doi experți la Centrul Cooperativ de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică, cu sediul la Tallinn.

De asemenea, au fost trecute în revistă și inițiativele de cooperare la nivelul administrațiilor publice locale, care pot crea punți de legătură între orașe din România și din Republica Estonia.

Cei doi premieri au convenit realizarea unui schimb de experiență în domeniul digitalizării și au arătat interes pentru colaborarea în pregătirea și gestionarea Președinției Consiliului UE și procesul de aderare la OCDE.

Cei doi prim-miniștri au prezentat acțiunile de marcare a Centenarului din fiecare țară și au fost discutate și propuneri comune de celebrare a acestor evenimente definitorii pentru istoria celor două state.

În cadrul schimbului de opinii privind agenda UE a reieșit angajamentul comun al celor două țări pentru consolidarea proiectului european. În context, premierul român a reiterat faptul că țara noastră are o abordare fermă pro-europeană, care urmărește o integrare mai profundă în cadrul Uniunii. Din discuții a reieșit și importanța pe care ambele țări o acordă oferirii de sprijin pentru aspirațiile europene ale statelor din Parteneriatul Estic, dar și procesului de extindere a Uniunii.

A fost abordata și tema Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene. Premierul Viorica Dăncilă a prezentat stadiul pregătirilor și a oferit detalii despre prioritățile avute în vedere de țara noastră pe durata mandatului european. În context, partea română a transmis interesul pentru experiența estonă în pregătirea și gestionarea Președinției Consiliului UE.

După întrevederea oficială, cei doi oficiali s-au deplasat în Parcul Tabasalu din Tallinn pentru a planta un stejar, gest simbolic pentru marcarea Centenarului – anul 2018 marchează celebrarea Centenarului atât pentru România, care sărbătorește realizarea Marii Uniri, cât și pentru Estonia, care aniversează împlinirea unui secol de la adoptarea Declaraţiei de independenţă.