Sub tutela MADR / Program unitar alimentar pentru elevi

0
386

Noul Program pentru şcoli, un program european pe care România îl va derula din anul şcolar 2017-2018, unifică actualele programe de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli, respectiv de distribuire a laptelui în şcoli, sub aceleaşi reguli şi principii de implementare. Pe lângă interesul acordat fermierilor şi produselor româneşti, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este preocupat şi de consumatorul român. În prezent, elevii primesc un măr, lapte în ambalaj de 0,200 litri şi un produs de panificaţie de 80 grame.

 marConstruit în jurul obiectivelor de sănătate şi educaţie, programul are două componente – distribuţia de fructe, legume, lapte şi produse lactate şi măsuri educative – apreciindu-se că simpla distribuţie a produselor, în absenţa unor măsuri de educaţie, nu este suficientă pentru a imprima un stil de viaţă sănătos.

  Programul se adresează tinerilor consumatori din grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, cu alte cuvinte, consumatorului de mâine. Astfel, Programul urmăreşte formarea de obiceiuri alimentare sănătoase bazate pe consumul de produse proaspete şi reapropierea de mediul rural, de sursa produselor consumate.

Contramăsură la extinderea obezităţii

Pe fondul creşterii îngrijorătoare a fenomenului de obezitate infantilă şi al afecţiunilor de sănătate conexe, alimentaţia sănătoasă şi un stil de viaţă echilibrat sunt două concepte cu care copiii trebuie familiarizaţi încă de la grădiniţă.

Acest program reprezintă un adevărat instrument de promovare a educaţiei pentru sănătate, iar măsurile educative, sub diverse forme, pot contribui la o mai bună conştientizare din partea copiilor despre beneficiile consumului de produse proaspete, despre gustul şi varietatea produselor agricole şi nu în ultimul rând, conectează copiii cu mediul rural, cu originea produselor pe care le consumă.

Şcolarii vor merge în locurile de producţie

Astfel, copiii pot vizita ferme, unităţi de procesare a laptelui, expoziţii şi târguri, pot participa la concursuri şi zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte şi produse lactate, se pot implica în activităţi de grădinărit la nivelul şcolii sau pot degusta, ocazional, şi alte produse decât cele distribuite zilnic.

  Pentru a acorda fiecărui copil, beneficiar al distribuţiei de fructe, legume, lapte şi produse lactate, şansa de a lua parte la cel puţin o măsură dedicată fiecărei componente – fructe şi legume şi lapte şi produse lactate –, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale invită organizaţii ale societăţii civile, nutriţionişti, asociaţii ale părinţilor, la o dezbatere despre cum ar putea mediul privat şi societatea civilă să se implice activ într-o implementare eficientă a măsurilor educative ale Programului pentru şcoli.

Programele continuă

lapteProgramul „Lapte şi corn” a fost iniţiat ca program naţional, în 2002, iar din anul 2007, o parte din cheltuielile pentru furnizarea laptelui au început să fie rambursate din fonduri europene, România ajungând, în anul şcolar 2012-2013 la o valoare a rambursării de 10,6 milioane euro. Programul se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat şi private şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat şi prevede acordarea zilnică de lapte (UHT şi pasteurizat) sau produse lactate (din lapte fermentat care conţin cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic: iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir) în cantităţi de 200 ml şi de produse de panificaţie (cornuri sau batoane şi produse derivate: covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi) în ambalaje de 80 g/unitate. În anul şcolar 2009-2010 a început derularea Programului „Fructe în şcoli” a cărui implementare presupune, pe lângă distribuţia de fructe şi/sau legume şi măsuri educative. Beneficiarii programului sunt elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat. În cadrul programului s-au distribuit mere pentru perioade de maximum 100 zile de şcolarizare şi s-au organizat vizite la ferme şi staţiuni de cercetare, concursuri cu premii, activităţi de grădinărit în curtea şcolii ca măsuri educative adiacente distribuţiei de mere.

Aşadar, în prezent, se distribuie următoarele produse: un măr de cel puţin 100 grame, în limita unei valori zilnice de 0,37 lei/elev;  lapte (lapte UHT şi produse lactate fermentate – iaurt, sana) în ambalaje de 0,2 litri şi produse de panificaţie (corn) în ambalaje de 80 grame, în limita unei valori zilnice de 1,17 lei/elev.

Avantajele vizitelor la ferme

Regulamentele europene au prevăzut încă de la început, pentru Programul „Fructe în şcoli” şi componenta educativă a acestuia, considerându-se că simpla distribuţie a produsului, în absenţa unor măsuri de conştientizare a beneficiilor consumului de fructe şi legume sau de apropiere a copiilor de mediul rural, nu ar putea conduce la îndeplinirea obiectivelor de sănătate şi educaţie.

Spre deosebire de Programul „Lapte şi corn”, Programul „Fructe în şcoli” a fost conceput ca un program complex, în care obiectivul destinat sprijinirii consumului de fructe şi legume a fost susţinut de obiective ambiţioase de sănătate şi educaţie, urmărind formarea şi fixarea de obiceiuri alimentare sănătoase, promovarea timpurie a unei alimentaţii sănătoase bazate pe consumul de fructe şi legume proaspete, precum şi reconectarea copiilor cu sursa produselor pe care le consumă. De-a lungul celor 6 ani de implementare a măsurilor adiacente, acestea au variat de la vizite la ferme, târguri, expoziţii sau alte evenimente similare, la organizarea de sesiuni de grădinărit în curtea şcolii, concursuri cu premii, tipărirea şi distribuirea de broşuri cu informaţii despre beneficiul consumului de fructe şi legume, la sesiuni de degustare de fructe şi legume proaspete.