Pagini muzicale de mare popularitate, în închiderea stagiunii muzicale 2016-2017 a Filarmonicii „Oltenia”

0
422

După opt luni, 32 de concerte simfonice, vocal-simfonice şi corale şi 6 recitaluri camerale susţinute, cu 66 de muzicieni invitaţi – între care 25 de dirijori şi 41 de solişti concertişti –, stagiunea 2016-2017 a Filarmonicii „Oltenia”, „Friendship Season”, se încheie. Concertul de închidere are loc astă-seară, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorală a maestrului italian Gian Luigi Zampieri, şi oferă spre audiţie pagini muzicale de mare popularitate, în interpretarea Orchestrei Simfonice a instituţiei şi a doi solişti stabiliţi în Austria: Andreea Chira (nai) şi Adrian Gaşpar (pian). Biletele se găsesc la Agenţia Filarmonicii „Oltenia”, la preţurile de 30 lei, 20 lei (elevi, studenţi) şi 15 lei (pensionari). Deşi „Friendship Season” se încheie, activitatea va continua la Filarmonica „Oltenia” în cadrul stagiunii estivale. Noua stagiune muzicală a instituţiei se va deschide pe data de 6 octombrie a.c.

concertGian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La 15 de ani a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România (Filarmonicile din Bucureşti şi din Craiova, Orchestra de Cameră Radio), precum şi din străinătate. Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia) şi dirijor al Filarmonicii „Oltenia”, unde a deţinut statutul de dirijor al „Friendship Season”.

Andreea Chira este o tânără şi talentată naistă, născută la Bucureşti, într-o familie de bogată tradiţie muzicală. În 2007, la vârsta de 16 ani, a fost remarcată de binecunoscuta cântăreaţă de jazz Aura Urziceanu, care i-a apreciat în mod deosebit talentul artistic. Drept urmare, alături de alţi tineri muzicieni talentaţi, Andreea Chira a înfiinţat Fundaţia „Aura Urziceanu”, având ca scop promovarea tinerilor artişti în devenire. După absolvirea cu rezultate de excepţie a Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” (promoţia 2011), a decis să îşi urmeze visul de a pleca din ţară. Stabilindu-se la Viena, şi-a continuat studiile la Universitatea din Viena, secţia muzicologie. Din 2012 activează în cadrul Organizaţiei Internaţionale „Live Music Now” (fondator Yehudi Menuhin, 1977), iar din anul 2016 predă naiul în cadrul Galeriei „Five Plus Art”, precum şi la Şcoala Populară (Volkshochschule) din Baden (Austria).

Filarmonica Oltenia„Mă bucur foarte mult să mă aflu aici, după mai bine de 5 ani, pentru că eu locuiesc în Viena. Mă bucur că am posibilitatea să revin în România cu un program vast, alături de pianistul şi compozitorul româno-austriac Adrian Gaşpar. Vom interpreta piese care au făcut naiul foarte cunoscut – „Păstorul singuratic” şi  „El Condor pasa” şi nu va lipsi nici folclorul – am pregătit „Hora mărţişorului”, „Hora staccato” şi „Ciocârlia”», a declarat Andreea Chira în cadrul unei conferinţe de presă organizate, la începutul săptămânii, la Craiova.

Adrian Gaşpar, un tânăr compozitor de etnie romă din satul Pojejena (situat la graniţa României cu Serbia), este astăzi un muzician de succes la Viena şi compune piese clasice”, relata cotidianul „Die Presse” într-un articol ce îi este dedicat artistului. Stabilit împreună cu familia în Austria, la Viena, Adrian Gaşpar a urmat cursurile Liceului de Muzică, iar din 2006 a studiat compoziţia la Universitatea de Muzică. Încă din adolescenţă, şi-a manifestat pasiunea pentru domeniul compoziţiei, creând o serie de lucrări în care a îmbinat stilul clasic cu elemente ritmico-melodice specifice muzicii ţigăneşti. Pianistul şi compozitorul Adrian Gaşpar a întemeiat Orchestra „Adrian Gaşpar”, alături de care a concertat pe scene importante din Europa şi America.

 În program:

Jean Baptiste Arban: „Carnavalul veneţian” (temă şi variaţiuni)

Carl Stamitz: Concertul în Sol major pentru flaut, op. 29 (partea I)

Johann Sebastian Bach: Badinerie din Suita nr. 2 pentru flaut şi orchestră, BWV 1067

Daniel Alomia Robles (arr. Gian Luigi Zampieri): „El Condor pasa”

James Last (arr. Gian Luigi Zampieri): „Păstorul singuratic” din filmul „Paradise”

Ennio Morricone (arr. Gian Luigi Zampieri): „Gabriel’s Oboe”; Western medley din filmele lui Sergio Leone („Once upon a time in the West”, „Duck, you sucker”, „A fistful of Dollars”)

Mircea Suchici: Tango depresiv

Adrian Gaşpar: Sonatină pentru nai şi pian

Angheluş Dinicu (arr. Adrian Gaşpar): „Ciocârlia” (improvizaţie Duo nai-pian)

Grigoraş Dinicu (arr. Adrian Gaşpar): „Hora mărţişorului”; „Hora staccato”

Carlos Gardel (arr. Gian Luigi Zampieri): „Por una Cabeza” (tango din filmul „Scent of a Woman”)

Astor Piazzolla (arr. Gian Luigi Zampieri): „Libertango” din filmul „Frantic”