Unii candidaţii la primărie au pierdut la limită, alţii au fost votaţi de peste 80% din alegători

1
519

Se trage cortina în urma alegerilor locale din acest an. Câteva concluzii s-au decantat deja în privinţa votului doljenilor pentru noii aleşi locali. Dintre aceştia unii au fost desemnaţi en fanfare, alţii – la limită, în timp ce nu puţini au pierdut „la mustaţă”. Aşa cum s-a întâmplat şi la precedentele scrutine electorale. Şi cei cu 80% şi cei sub 50% trebuie să înţeleagă că au aceleaşi obligaţii în faţa alegătorilor şi a legii. Dacă acum se cred în culmea fericirii, cum poate este firesc, trebuie să coboare repede cu picioarele pe pământ, pentru că  localităţile doljene aşteaptă materializarea făgăduinţelor din campania electorală. Surprize mari nu s-au înregistrat, chiar nici de partea USL, care a colecţionat finalmente un număr de 71 de primari. După cum, nici principalul perdant, PDL, nu se poate plânge că şi-a pierdut toate bastioanele deţinute în teritoriu. S-au înregistrat însă destule evenimente perturbatorii, care ne-au demonstrat încă o dată că rămânem tributari adevăratului spirit civic, care trebuie să definească desfăşurarea alegerilor locale. După toate aparenţele, Castranova a fost principalul „teatru” de război şi explicaţii pentru aceasta trebuie să vină din partea Instituţiei Prefectului, care a gestionat organizarea corectă a alegerilor. Dacă nu cerem prea mult. În rest, n-au lipsit marile decepţii şi autenticele momente de umor.

Vasile Jianu

Candidaţi la primărie cu un vot sau două

Orice partid serios, înainte de a-şi desemna candidatul la primărie, îşi face o evaluare serioasă. Dacă nu ai în propria ogradă un om care să se poată bate pentru funcţia de primar, împrumuţi, pentru că se poartă. Dar nu poţi merge în această cursă electorală cu un om care pentru funcţia de primar nu este votat nici măcar de un singur alegător. Cel care a reuşit „performanţa” să aibă voturi 0% pentru funcţia de primar se numeşte Cristian Radu şi a candidat din partea UNPR, în comuna Dobroteşti. În aceeaşi comună, candidatul PP-DD a reuşit „performanţa” să fie votat de 13 alegători. Exemplele de acest gen pot continua cu Mihai Paliu din Almăj, membru  PNTCD, care a primit 2 voturi, sau  Elarie Drondoe, din Fărcaş, de la PRM, care, în afară de votul lui, nu a mai primit nici unul. Câte un vot au primit uneperistul Gheorghe Velişcu din Pleşoi şi peneţecedistul Dumitru Mareş, din aceeaşi localitate. La Vela, Marian Munteanu, de la PP-LC, s-a votat doar el.

Ilie Nemţaru

Unele previziuni s-au adeverit

Printre primarii ca îşi puteau face speranţe îndreptăţite privind adjudecarea unui nou mandat se aflau şi cei din Sadova, Fărcaş şi chiar cel din Braloştiţa. Deveniseră controversaţi la nivelul comunităţilor şi, mai mult, nici propriul bilanţ nu le era favorabil. Previziunile s-au adeverit, în pofida optimismului de circumstanţă. Amza Dumitru, de la Braloştiţa, a pierdut scaunul de primar la doar 6 voturi, în faţa social-democratului Ioan Sârbu. La Fărcaş, Ilie Nemţaru a pierdut la o diferenţă de 288 de voturi în favoarea lui Sorin Bitoleanu (PNL). În timp ce Vasile Jianu de la Sadova s-a văzut perdant în faţa pedelistului Eugen Safta, la o diferenţă de numai 20 de voturi. Tot la limită a câştigat mandatul de primar şi candidatul USL de la Celaru, Stelian Celăreanu, 29 de voturi, în faţa pedelistului Lucian Lion. În comuna Coşoveni, Ilie Dumitru nu a mai avut bafta de acum patru ani, când a pierdut la un vot, dar a fost validat primar. De data aceasta, Ilie Dumitru a fost învins de Nicuşor Coandă, PNL-PC, cu 27 de voturi. PSD a pierdut şi Primăria Galiciuica la limită. Pedelistul Constantin Bană a luat 434 voturi, iar primarul în funcţie, Eugen Neicu, doar 392. Alegătorii din Leu i-au acordat votul de încredere pesedistului  Iulian Cristescu. Lupta a fost strânsă, distanţa fiind de doar 4% între liberalul Antonie Drăghici (32.8%) şi Iulian Cristescu (38.2%). Distanţa dintre cei doi a fost de 147 voturi. USL a avut câştig de cauză în comuna Negoi cu Lidia-Adriana Zăvelea, în faţa pedelistului Sorin Voinea. Cele 67 de voturi le-au dat emoţii useliştilor. Tot candidatura sub umbrela USL a fost cartea câştigătoare şi la Piscu Vechi. Ştefan Decă l-a devansat pe uneperistul Marius Minea cu doar 54 voturi. Barbu Calotă a revenit în funcţia de primar în comuna Scaeşti cu numai 18 voturi distanţă de contracandidatul său, liberalul Anton Bonoiu. Candidatul PSD la Primăria Secu nu a abţinut decât 12 voturi. Lupta s-a dus între penelistul Jenică Dan şi candidatul PDL, Adrian Popa, căruia i-au fost de ajuns 9 voturi ca să îşi păstreze funcţia de primar.

În comuna Vela, PDL a câştigat Primăria la un vot

Cea mai spectaculoasă cursă a fost însă la Verbiţa. Buletinul de vot care a făcut diferenţa dintre cei doi este contestat de reprezentantul PSD, pentru că, pe lângă ştampila de votat  în patrulaterul PDL, mai există o ştampilă lângă un alt patrulater. PSD a depus contestaţie la Biroul de Circumscripţie, care a trimis contestaţia la BEJ, care, la rândul său, a întors contestaţia la Biroul de Circumscripţie.  Aici, prin votul membrilor, s-a stabilit că buletinul de vot este valabil şi câştigător a fost declarat Marian Brăneci. „Era o ştampilă în patrulaterul partidului şi pe prima filă o ştampilă ştearsă, fără nici o relevanţă. Legea spune clar că, dacă avem intenţia clară de vot, adică o ştampilă se află în patrulater, este clar un vot valabil”, a declarat Gheorghe Daşu, preşedinte BEJ. Membrii secţiei de votare au votat împotriva contestaţiei probabil şi de frica unui nou tur de scrutin. Ion Anghel a depus şi o plângere penală împotriva preşedintei.

Marin Duţă

Primarul de la Cetate a luat cel mai mare procentaj din judeţul Dolj

Primul clasat la nivelul judeţului Dolj este primarul comunei Cetate, Marin Duţă, cu 91.8%, urmat de Ovidiu Flori de la Işalniţa şi Constantin Ghencioiu de la Mârşani, fiecare cu câte  86.6%. Peste 80% au luat şi primarii din comunele Terpeziţa – Constantin Popa (84.3%); Ciupercenii Noi – Gheorghe Mungiu (84%); Amărăştii de Sus – Valentin Roşiu (83.4%); Ghidici – Constantin Tache  (83.4%); Podari – Constantin Gheorghiţă (83.2%); Sopot – Cătălin Trăistaru (83.2%); Bulzeşti – Gin Sorescu (82.6%), Ostroveni – Gheorghe Oprescu (80.7%).

1 COMENTARIU

  1. La Bralostita acest numit Amza Dumitru a reusit sa construiasca un stadion ultra-modern cu ,,doar” 7 miliarde,un teren de fotbal care este plin de buruieni(nu gazon asa cum era normal),o tentativa de tribuna pt spectatori(3 randuri de schelet metalic cu blane suprapuse,ca pe vremea comunistilor,nu scaune),nocturna(6 stalpi de iluminat perimetrul),o cladire pe post de vestiare a carei tencuiala s-a degradat si a cazut.in acest proiect nu s-a investit mai mult de 1 miliard.poate se sesizeaza cineva si afla si omul de rand cum s-a imbogatit acest fost primar care nu s-a temut sa incalce legea fiind oarecum protejat de imaginea finului(prim-procuror Rogoveanu),un bun sfatuitor la nevoie…..

Comments are closed.