Poetul Ionel Ciupureanu, cu „Mişcări de insectă” în faţa elevilor de la Colegiul „Carol I”

0
502

«Acest autor, care face parte din categoria poeţilor „fără generaţie” şi a franctirorilor singuratici, mai preocupaţi de poezie decât de succes, străini de culisele unde se fac şi desfac gloriile literare, reprezintă o voce poetică de neignorat», notează criticul literar Octavian Soviany. „Poezia sa este un document de limbaj de primă mână al epocii noastre”, scrie poetul Nicolae Coande, iar mai tânărul Gabriel Daliş adaugă: Situat pe linia tragică a poeziei româneşti, este un mare poet, deocamdată cunoscut mult mai puţin decât merită”. De asemenea, s-au pronunţat asupra poeziei sale Ştefania Mincu, Eugen Negrici, Nicolae Manolescu, Marin Mincu, Al. Cistelecan, Alex. Ştefănescu, Marian Victor Buciu, Ion Buzera ş.a.

Despre Ionel Ciupureanu este vorba, autorul a şase volume de versuri, dintre care trei premiate de Filiala Craiova Uniunii Scriitorilor din România, al cărui membru este. În urmă cu o săptămână, spre încântarea auditoriului, Ionel Ciupureanu a oferit o mostră a talentului său literar în faţa elevilor de clasa a X-a de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova. Cu sprijinul profesorului şi scriitorului Aurelian Zisu, aici a avut loc o adevărată lecţie de literatură română contemporană, prilej cu care poetul Ionel Ciupureanu a citit câteva poeme din cel mai recent volum al său, „Mişcări de insectă” (Casa de Editură „Max Blecher”, 2010). Evenimentul a făcut parte din programul de lecturi publice iniţiat în urmă cu câţiva ani de Uniunea Scriitorilor din România, ce oferă poeţilor, prozatorilor şi dramaturgilor din diverse oraşe ale ţării posibilitatea să-şi prezinte operele în faţa publicului în şcoli, teatre, la sediile filialelor, dar şi în alte spaţii publice, precum spitale sau penitenciare.

Ionel Ciupureanu s-a născut în 1957, în comuna Coşoveni, judeţul Dolj. A publicat întâi într-un volum colectiv, „Zboruri lirice”, apărut la Editura „Scrisul Românesc”, în 1988. Pentru „Pacea poetului” (Editura „Ramuri”, 1994) a primit Premiul Bibliotecii Franceze „Omnia” şi al Fundaţiei „Ramuri” şi, de asemenea, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut. Totodată, este autor al volumelor „Amos” (Editura „Spirit Românesc”, 1996), „Fălci” (Editura „Scrisul Românesc”, 1999) şi „Krampack” (Editura „Scrisul Românesc”, 2002), pentru ultimele două primind Premiul Uniunii Scriitorilor – Filiala Craiova. În 2005, la Editura „Pontica” i-a apărut cartea „Adormisem şi mă gândeam”.

Anul trecut, Casa de Editură Max Blecher i-a publicat, în Colecţia „Plantaţii” (coordonată de Claudiu Komartin), volumul „Mişcări de insectă”, bine primit de critica de specialitate. «Spune Mircea Cărtărescu undeva că regnul insectelor e lumea cruzimii pure; probabil că nu alta e senzaţia lui Ionel Ciupureanu, în vreme ce înregistrează (cu cruzime de entomolog) mişcările de insectă ale oamenilor», notează Radu Vancu în „România literară” nr. 6/februarie 2011 („Mişcările de insectă ale oamenilor”). «Mişcări de insectă” arată că poezia acestui poet negru subvieţuieşte în regnuri pe care ochiul obişnuit nu le poate percepe, aidoma acelor bacterii care şi-au modificat ADN-ul şi pot rezista într-un mediu unde arsenicul predomină», scrie Nicolae Coande în „Cultura” din 31 martie 2011 (Ionel Ciupureanu – poezia care se hrăneşte cu arsenic).