Carpen. Când mai lin, când mai tumultuos, viaţa merge înainte…

0
460

Dacă mergi în vizită la Carpen într-o după-amiază călduroasă de iunie, cel mai probabil nu vei avea cui să dai „Bună ziua!” sau pe cine să întrebi încotro s-o apuci dacă nu cunoşti drumurile din partea locului. Osteniţi de la câmp, acolo unde au grijă ca porumbul să crească nestingherit de buruienile doborâte de tăişul sapei sau ca legumele să fie îndeajuns de hidratate cât să reziste caniculei de peste zi, oamenii s-au retras pentru o binemeritată odihnă. Ori trag un pui de somn, ori stau de vorbă la umbra boltei de viţă-de-vie din curte, cu gândul tot la muncile câmpului şi la cum să facă lucrurile cât mai bine şi recolta cât mai bogată. Cum văd nori de ploaie, localnicii se gândesc ca nu cumva vreo grindină să le nenorocească grâul cu puţin timp înainte de începutul treieratului sau vreo mană văratică să strice viţa-de-vie, care îşi arată primele fructe. Cunoscând drumul, din alte dăţi în care am ajuns aici, ne-am îndreptat către centrul comunei, acolo unde câţiva tineri animau atmosfera şi alungau plictiseala după-amiezii cu câteva glume sfârşite în hohote de râs. Am schimbat imediat registrul, căci am intrat în Primărie, unde liniştea era din când în când spartă de zgomotul uşilor deschise, apoi închise de funcţionarii Primăriei şi de sunetul monoton al telefonului. La celălalt capăt al firului câte un cetăţean cu vreo nelămurire căutând răspuns la Primărie. Am bătut, în sfârşit, la uşa biroului şi am intrat la primarul Ştefan Vasilca, şi noi cu o… nelămurire: ce mai e nou pe la Carpen? Cine mai bine decât gospodarul-şef al localităţii să ne poată explica starea lucrurilor într-o comună adusă la normalitate, al cărei potenţial de dezvoltare începe să fie exploatat pe măsura aşteptărilor şi a speranţelor sătenilor.

Primăria Carpen

La sfârşitul anului trecut, după aproape doi ani de la demararea lucrărilor din proiectul „Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean 606 Craiova (DN 65) – Limita Judeţului Mehedinţi”, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, al cărui beneficiar a fost Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, tronsonul de 50 km Craiova – Carpen a fost inaugurat, devenind un drum sigur. Proiectul, cu o valoare de aproximativ 72 de milioane de lei, a vizat reabilitarea şi modernizarea a 49,546 km de drum judeţean, realizarea acostamentelor, a semnalizărilor şi marcajelor rutiere, amenajarea trotuarelor şi refacerea intrărilor în curţile locuitorilor. Ducerea la bun sfârşit a proiectului de investiţii în infrastructura din zonă a fost considerată ca o „provocare la nivelul comunităţii locale”, pentru că standardele de dezvoltare a localităţii vor creşte, şi aşteptările oamenilor la fel. Cel mai mare „of” al oamenilor de la Carpen şi, deopotrivă, al autorităţilor este legat de drumurile de exploatare agricolă, bătătorite de oameni din primăvară până în toamnă pentru a ajunge la pământuri. Cum dă o ploaie, drumul se umple de gropi sub roţile uriaşelor maşini agricole şi ale căruţelor, devenind aproape impracticabil. În scurt timp, localnicii nu se vor mai confrunta cu această problemă, existând un proiect de investiţie în reabilitarea drumurilor de exploatare agricolă.

„Avem un proiect depus la SAPARD pentru modificare, pe Măsura 125, şi urmează ca, în maximum două săptămâni, să îl scoatem la licitaţie. Acest proiect prevede îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii pe drumurile de exploatare agricolă în comuna Carpen, pe o lungime de 9,6 km, în care intră şi segmentul ce leagă satul Cleanov de comuna Vela. Aceste drumuri se vor pietrui cu 25 cm de balast şi 10 cm de piatră spartă, vor avea podeţe laterale. Va fi un drum foarte bun, care face legătura între două comune, dar se leagă şi de DJ 606. Valoarea de investiţie este de 4.526.000 lei, din care partea noastră de cofinanţare este de 700.000 lei”, a declarat primarul comunei Carpen, Ştefan Vasilca.

Şcoala Carpen

Proiectul pentru panouri solare, în stand-by

Cu gândul la economie, autorităţile locale au întocmit un proiect pentru montarea de panouri solare, în valoare de 12 miliarde lei vechi, de care ar fi trebuit să beneficieze noul sediu al Primăriei, Căminul Cultural din Cleanov, cele trei şcoli din comună şi baza sportivă. Cum socoteala de acasă nu se potriveşte întotdeauna cu cea din târg, proiectul, care ar fi trebuit pus în practică încă din luna aprilie, întârzie şi asta pentru că sediul nou de Primărie nu există, iar baza sportivă e departe de finalizare.

„Am făcut licitaţie pentru proiectul cu panourile solare – problemă veche –, unde a câştigat firma Polystart. Suntem în faza de a emite autorizaţiile de construcţie, însă mai avem câteva probleme la acest capitol. Dintre cele şase obiective pe care ar fi trebuit montate panourile solare, două nu sunt construite – este vorba de baza sportivă multifuncţională, care trebuia terminată în 2010, şi sediul nou de Primărie. Vom încerca să montăm pe sediul de acum, dar o să stabilească expertiza dacă se poate. Deocamdată nu avem decât 25.000 de euro pentru sediul nou de Primărie, iar valoarea este de 162.000 de euro şi nu vine nimeni la licitaţie dacă nu ai bani. În ceea ce priveşte baza sportivă, construcţia are o valoare totală de 535.000 lei. Am cheltuit din fonduri proprii 123.000, rămânând ca Guvernul României să aloce restul sumei. Ne-au fost cerute nişte situaţii, iar acum aşteptăm să vedem dacă se aprobă, a explicat Ştefan Vasilca.

Veşti bune pentru localnicii din Carpen, Cleanov şi Gebleşti. Dacă lucrurile merg conform planului, proiectul pe Fondul de Mediu pentru introducerea alimentării cu apă în cele trei sate se va materializa în scurt timp. Cu o valoare de 5.800.000 lei, lucrările la proiect sunt programate să înceapă în toamnă.

Autorităţile locale aşteaptă în aceste zile autorizaţia de construcţie pentru Târgul de la Cleanov. “În bugetul Primăriei avem prinşi 50.000 lei destinaţi acestui obiectiv. Am cerut oferte de la mai multe firme, dar ne-au venit oferte pentru 80.000 de lei, deci ne mai trebuie bani pentru finalizarea investiţiei la piaţa agro-alimentară de la Cleanov. Până în luna septembrie am vrea să amenajăm Târgul”, a explicat primarul comunei Cleanov, Ştefan Vasilca.

Primăria Carpen, în colaborare cu organizaţia „World Vision” vor amenaja în perioada următoare un parc în apropierea şcolii din localitate. Potrivit primarului, fundaţia parteneră a adus deja materialele necesare amenajării spaţiului de recreere, urmând ca autorităţile locale să coordoneze lucrările.

Sărbătoare cu parfum de tei

În fiecare an, la sfârşitul lunii iunie, comuna Carpen se pregăteşte de petrecere. Sărbătoarea teiului adună de fiecare dată sute de oameni în Pădurea Cleanovului, acolo unde, pentru o zi, se îmbină armonios farmecul bâlciului de odinioară cu mireasma îmbătătoare a teilor înfloriţi. Tradiţionala ospitalitate a ţăranilor de prin părţile locului sunt ingredientele ce reuşesc să ţină în viaţă una dintre sărbătorile de tradiţie ale satului oltenesc.

LAVINIA ILINA şi ALINA DRĂGHICI