Noutăţi în învăţământ

0
505

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul general al învăţământului doljean a prezentat noutăţile din procesul educaţional, precum şi cele mai importante acţiuni care vor avea loc în perioada imediat următor. S-a vorbit despre planul de şcolarizare, mobilitatea personalului didactic şi competiţiile şi concursurile şcolare, care vor avea loc în perioada imediat următoare, precum şi cele la care s-au obţinut rezultante importante.

suna
Monica Leontina Sună

Inspectorul general al învăţământului doljean, prof. Monica Leontina Sună, a prezentat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu mass-media, date importante despre învăţământul preuniversitar: „Pe 18 mai, începând cu ora 11:00, la Centrul Multifuncţional din Craiova se va desfăşura Târgul ofertelor educaţionale, destinat absolvenţilor din cls.a VIII-a, la care toate instituţiilor de învăţământ preuniversitar – teoretic, profesional şi tehnic îşi vor prezenta planul pentru anul următor. Sunt aşteptate toate unităţile liceale, 156 de şcoli gimnaziale  din Dolj având ocazia să ia contact cu ceea ce li se oferă. Sunt cuprinse, pentru 2017/2018, 80 de clase la „teoretic”, 56 la „tehnologic” şi 41,5 la „profesional”, la care se adaugă, noutate, cel „dual”, la patru unităţi din Craiova – Liceul Tehnologic Auto, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul „Ştefan Odobleja” şi Liceul „Matei Basarab”. Avem înregistraţi peste 5.000 de elevi din anul terminal gimnazial care aşteaptă să dea admiterea. În anul precedent, am avut 161 de clase pentru repartizarea computerizată, în timp ce în 2017 avem 150 ”.

Gradaţii şi posturi libere

ofertaO parte importantă a procesului de învăţământ este cea care ţine de mobilitatea cadrelor didactice cu tot ceea ce presupune aceasta. Astfel, pe 12 mai s-a încheiat depunerea dosarelor pentru obţinerea gradaţiilor de merit. „La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, 385 de cadre didactice şi-au depus dosarele, pentru cele 277 de locuri disponibile. Ca noutate, după întrunirea Comisiei Paritare şi a Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj, s-a stabilit drept barem minim de admitere 65 p. Cele mai multe cereri sunt la educatori – 53 pentru  29 de poziţii, învăţători – 72, pentru 43 de locuri. Cele mai puţine sunt la personalul de conducere, unde pentru 15 poziţii au fost depuse 12 dosare”, a mai precizat Monica Leontina Sună. În perioada imediat următoare va avea loc şi concursul pentru ocuparea posturilor vacante de director, respectiv director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar, în judeţul Dolj fiind vorba de 44 funcţii „pline” şi de 18 de „adjunct”. Metodologia de examen a fost în dezbatere publică şi s-a ajuns la concluzia că proba CV-ului nu va mai fi eliminatorie, iar din comisia de examen nu vor mai face parte reprezentanţii autorităţii publice locale, iar bibliografia de examen se va axa pe probleme de legislaţie şi management.

Premii şi viitoare competiţii

În zilele imediat următoare, se vor desfăşura mai multe etape la nivel judeţean ale concursurilor şcolare pe discipline. Astfel, pe 19 mai vor avea loc mai multe competiţii: Concursul Naţional „Democraţie şi toleranţă”, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Concursul Judeţean „PRO ISTORIA” – Colegiul „Ştefan Odobleja”, Concursul Sportiv Judeţean „Sports for Smart Kids”, adresat cadrelor didactice şi copiilor din învăţământul preşcolar, organizat de ISJ Dolj, Grădiniţa cu program prelungit „Petrache Poenaru” din Craiova, Asociaţia „Edu 2 Grow”, Universitatea din Craiova (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport). Pe 20 mai, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu” din Craiova se va desfăşura „Olimpiada” de „Ştiinţe pentru juniori”, iar între 19-21 mai, la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” şi Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară va avea loc „Gimnaziada” la volei masculin. Sunt şi rezultate venite la sfârşitul săptămânii trecute, la Olimpiada de lingvistică: Karina Stăncescu (de la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade”, cls. a V-a, locul III), Florian Călina (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, cls. a X-a, menţiune), Codruţ Lemeni („Fraţii Buzeşti”, cls. a XI-a, menţiune), Nicolae Teodosescu (tot „Buzeşti”, cls. a XI-a, Premiul special). De asemenea, echipa de fotbal masculin a Şcolii Gimnaziale „Elena Farago” din craiova, pregătită de prof.  Ramona Georgescu, a obţinut menţiune la „Gimnaziadă”.