„Dolju-n bucate” – o călătorie de poveste prin satul tradiţional

0
544

casa (3)Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj au organizat, ieri, evenimentul „Dolju-n bucate”, în colaborare cu Universitatea din Craiova, la Casa Universitarilor. În sprijinul acţiunii au venit Facultăţile de Litere şi Horticultură, dar şi comunităţilor din Bârca, Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgiţa, Greceşti; Forumul de Prietenie Româno – Macedonean din Băileşti şi Asociaţia Vlahilor din Bulgaria. Graţie studenţilor şi masteranzilor de la Litere şi Horticultură, tineri care îşi au rădăcinile sau locuiesc în alte judeţe ale regiunii Olteniei, bucate alese au putut fi admirate şi, ulterior, degustate de cei prezenţi. Portul popular oltenesc, jocurile şi cântecele tradiţionale au dat culoare, dacă mai era necesar, manifestării.

          Dacă în urmă cu trei ani, „Dolju-n bucate”, manifestare veritabilă de punere în valoare a tradiţiei oltene, era găzduită pe holul central al Universităţii din Craiova, ediţia din acest an s-a desfăşurat la Casa Universitarilor. Un semn evident al importanţei deosebite pe care lumea universitară craioveană o acordă culturii şi tradiţiei populare.

          Un cadru natural fantastic, ieri, în curtea Casei Universitarilor, cu zeci de mese pe care tronau unele dintre cele mai frumoase mostre de artă culinară tradiţională, cu tineri studenţi şi, nu numai, îmbrăcaţi în costume populare; cu vinuri alese, muzică şi jocuri olteneşti .

O demonstraţie de tradiţie culinară autentică

casaÎncă de la intrarea în spaţiul amenajat cu ocazia evenimentului, vizitatorii au fost întâmpinaţi de creaţii populare originale. Rodica şi Viorel Dîlganu din Craiova au expus publicului obiecte decorative din lemn, Anca Dumitrescu a prezentat creaţii ale atelierului “Covorul oltenesc” din comuna doljeană Măceşu de Jos, Cooperativa “Altiţa Dăbuleniului”, Liliana Dobriţoiu – ii, cămăşi tradiţionale şi Corina Matei – obiecte din pănuşi. Apoi, oriunde priveai nu găseai decât bucate pregătite ca-n vremea bunicilor, simple, dar savuroase, realizate doar din ceea ce are omul satului oltean în propria gospodărie.

          „Este un proiect la care ţinem foarte mult. Este, totodată, după cum se poate vedea, şi un parteneriat foarte bun cu Universitatea din Craiova. Peste 70 de studenţi au contribuit cu efortul propriu la buna desfăşurare a acestei ediţii. Sunt tineri, cărora, noi trebuie să le oferim şansa de a ne cunoaşte identitatea, valorile şi tradiţiile, astfel încât să le poate recepta cum se cuvine, înţelege şi asimila, pentru ca, ulterior, să le ducă pe mai departe generaţiilor care vor veni”, a Amelia Etegan, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

          Nu greşim cu nimic spunând că: „Dolju-n bucate” este o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile.

Muzica populară a răsunat cu mult patos

          casa (1)Viaţă evenimentului au dat-o şi jocurile şi cântecele bătrâneşti. Alături de Centrul Creaţiei Populare Dolj şi de studenţi au participat membri ai Ansamblurilor folclorice „Rozele Calafatului” – solista Maria Camelia Chivu, „Rapsozii Desnăţuiului”  din comuna Giurgiţa – solista Letiţia Lungu, „Hora Desnăţuiului” din comuna Bârca, solistul Liviu Olteanu – masterand al Facultăţii de Litere. Cornel Popescu a interpretat, la caval, spre final, o doină de pe Valea Dunării.

          Aceasta este cea de-a treia ediţie realizată cu sprijinul Universităţii din Craiova şi, asemenea celorlalte, îşi propune să îi apropie pe tineri de lumea satului tradiţional şi, în acelaşi timp, să îi pună în valoare pe gospodarii comunităţilor rurale, cei care şi-au asumat responsabilitatea conservării şi promovării identităţii locale.

          „Sunt deosebit de onorat ca, în numele Rectorului, prof.univ.dr. Cezar Spînu, să vă adresez un bun venit, aici, la Casa Universitarilor. Cred că a fost o foarte bună inspiraţie să alegeţi, ca loc al evenimentului, frumoasa Casa Universitarilor. Sutem deosebit de bucuroşi că vizitatorii de aici vor putea să vină în contact cu o colecţie specială pe care Universitatea din Craiova o deţine, graţie unui proiect coordonat de colegii noştri de la Facultatea de Litere şi, pe care, o să vă invităm să o vizitaţi. Este vorba de tradiţie, folclor, etnografie”, a precizat prof.univ.dr. Radu Constatinescu, prorector al Universităţii din Craiova.

Comuna Bârca, exemplu de implicare în promovarea tradiţiei

casa (4)“Dolju-n bucate” este un proiect iniţiat în anul 2014, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei. Proiectul a fost demarat atunci, alături de localitatea Dăbuleni, care a facilitat realizarea unei filmări într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră. De asemenea, fotografiile făcute la acel moment au constituit şi prima expoziţie “La vatra cu bucate ca-n poveşti”. Deja, oraşul Dăbuleni şi-a trecut în palmaresul cultural mai multe episoade “Dolju-n bucate”, în care gospodinele au gătit aşa cum făceau bătrânele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe lângă casă.

          casa (2)Un alt exemplu extraordinar de implicare a comunităţii şi de asumare a îmbunătăţirii imaginii acesteia prin promovarea faptelor de cultură tradiţională este comuna Bârca. În repetate rânduri, atât în Craiova, la Galeriile „Cromatic”, dar şi la Universitatea din Craiova, precum şi în comună, oamenii au putut gusta pâinea minţită, raci umpluţi, salată de vinete cu puţin usturoi şi ţelină, păuşi de dragavei, şniţel cu usturoi, raţă de varză, azimă, murături, turtă coaptă, gogoşi şi multe alte bucate alese, pregătite cu suflet şi pricepere de gospodine din Bârca.

          Alte importante momente ale manifestării „Dolju-n bucate” s-au organizat în colaborare cu localităţile Pieleşti, Calafat, Băileşti, Urzicuţa, Ghidici, Maglavit, Desa, Giurgiţa, Izvoare, precum şi cu Asociaţia Vlahilor din Bulgaria.

***

Proiectul „Dolju-n bucate” a implicat, îndeosebi, comunitatea locală, cetăţenii fiind primii susţinători ai acestuia. În anul 2015, evenimentul de amploare s-a desfăşurat în holul central al Universităţii din Craiova, alături de zeci de studenţi voluntari şi localnici şi de reprezentanţi ai instituţiilor de cultură sau administrative din Dăbuleni, Bârca, Giurgiţa, Calafat, Pieleşti.

***

 Afişul evenimentului de ieri a fost realizat de Iulia Triţoiu, de la Facultatea de Inginerie Electrică. Coordonarea studenţilor implicaţi a fost asumată de Raluca Stamatescu, Irina Matei, Camelia Şuican, Corina Matei, Camelia Bănică, de la Facultăţile de Litere şi Horticultură!