Stagiunea „Europa”, la final. Franţa cântă Imnul european!

0
249

stagiune28 de concerte dedicate tot atâtor state membre ale Uniunii Europene, având invitaţi tot atâţia dirijori, precum şi alţi numeroşi muzicieni – de la tinere talente la reputate nume ale scenelor internaţionale. Pe scurt, aceasta a fost Stagiunea „Europa”, care s-a deschis la Filarmonica „Oltenia” la începutul lunii octombrie 2015 şi urmează să se încheie la sfârşitul acestei săptămâni.

Simbolic, în concertul de final va răsuna Imnul Uniunii Europene – extras, după cum se ştie, din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig van Beethoven, compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785. Închiderea Stagiunii „Europa” va avea loc vineri, 20 mai, ora 19.00, cu un concert vocal-simfonic, un adevărat regal al muzicii clasice, în care, pe lângă Simfonia a IX-a în Re minor pentru solişti, cor şi orchestră, op. 125, vor mai răsuna „Dans macabru”, op. 40, de Camille Saint-Saens, şi, în primă audiţie, „La Bataille de San Romano” („Bătălia de la San Romano”) de Pascal Zavaro.Alain Paris

Programul săptămânii muzicale dedicate Franţei se deschide astăzi, când, la ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii, are loc întâlnirea melomanilor cu Alain Pâris – directorul muzical al Stagiunii şi preşedintele Concursului „Pro Musicis” Paris. Mâine, 17 mai, ora 19.00, pianista Julie Alcaraz, studentă la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris, va susţine un recital neconvenţional la Muzeul de Artă. Joi, muzicienii francezi se prezintă: dirijorul Alain Pâris, soprana Isabelle Cals, mezzosoprana Severine Maquaire, tenorul David Tricou şi baritonul Jean-Gabriel Saint-Martin vor sta de vorbă cu melomanii, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii, despre concertul pe care îl vor susţine vineri seara, dar nu numai.