Lia Olguța Vasilescu: „Craiova mizează pe fonduri europene pentru dezvoltare”

2
1227

În anul 1770, Craiova era capitala Ţării Românești. Acum este capitala Olteniei și își propune să devină și capitală culturală europeană în anul 2021, candidând alături de alte cinci orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Arad și Timișoara.

Lia Olguța Vasilescu

Chiar dacă vorbim despre un oraș mare, cu nenumărate monumente arhitecturale, mulți nu știu care sunt “bogățiile” adevărate ale localității. “Avem cel mai mare parc natural din Europa Centrală şi de Est, medaliat cu aur la Paris, în anul 1900, şi muzee care adăpostesc cea mai mare colecție de operă Brâncuşi sau craniul de 30.000 de ani al unei femei, care atestă faptul că în zonă s-a aflat una dintre cele mai vechi aşezări omeneşti. Craiova este şi oraşul unor mari inventatori: al lui Petrache Poenaru, care a inventat stiloul, al lui Gogu Constantinescu, cel care a inventat sonicitatea şi ale cărui invenții au contribuit decisiv la câştigarea celui de-al Doilea Război Mondial de către aliați, sau al lui Nicolae Vasilescu Karpen, inventatorul pilei Karpen care poate deveni o sursă inepuizabilă de energie, dacă statul român o va scoate din seif vreodată”, spune doamna primar Lia Olguța Vasilescu, edilul șef al Craiovei.

„În anul 2013 s-au introdus 30 km de reţea de canalizare şi 20  km de reţea de apă potabilă”

Craiova este unul dintre puținele orașe din România conduse de o doamnă, iar rezultatele vorbesc de la sine. “În anul 2013, într-un singur an, s-au introdus 30 km de reţea de canalizare şi 20  km de reţea de apă potabilă, mai mult decât în ultimii 20 de ani. Am început reabilitarea Spitalelor Filantropia, Boli Infecţioase şi de Neuropsihiatrie, care sunt în subordinea Consiliului Local, iar Maternitatea, Spitalul de Copii şi Policlinica din cartierul Craioviţa sunt renovate. S-a asfaltat într-un singur an, cât îşi propusese fosta administraţie pentru următorii patru ani şi s-au pietruit 12 km de drum, pe care nu sunt încă toate utilităţile. Suntem unul dintre cele două oraşe din România care, în 2013, nu a crescut taxele şi impozitele locale. Într-un an s-au creat 5.000 de locuri de muncă, după cum atestă şi statistica de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. A început reabilitarea liniei de tramvai, nemodernizată de 30 de ani, pe fonduri europene. S-a obţinut finanţare pentru Parcul Acvatic şi Centrul Vechi, din fonduri europene şi au şi demarat lucrările la aceste obiective de investiţii.Tot din fonduri europene a început modernizarea Căminului pentru Persoane Vârstnice”, ne-a povestit doamna primar Lia Olguța Vasilescu. La toate acestea se adaugă și reabilitarea spațiilor verzi și locurilor de joacă din mai multe cartiere ale localității, precum Bigul Vechi –Craioviţa, Complexul Nou- Brazda lui Novac, 1 Mai sau Rovine. “S-au montat 12 foişoare, 250 de bănci, 11 staţii de autobuz cu alte 100 de bănci, 1.200 de coşuri de gunoi. S-au plantat 8.000 de arbori. S-a modernizat primul tramvai în hala de la RAT. S-a dublat numărul de burse (de merit, performanţă şi sociale) pentru elevi. Deszăpezirea în iarna 2012-2013 s-a făcut cu 11 miliarde lei, faţă de 68 de miliarde în anul precedent (de sub fosta administraţie), iar oraşul este mai curat. S-a construit adăpostul canin, fapt care a însemnat mai puţini câini pe stradă”, a adăugat edilul șef.

„Am devenit primar cu peste 50.000 de voturi”

Cât despre faptul că o doamnă conduce unul dintre cele mai importante orașe din țară din punct de vedere economic și nu numai, Lia Olguța Vasilescu spune că nu crede că în instituția pe care o conduce există diferențe între sexe, deosebirile fiind făcute doar din punct de vedere al profesionalismului. “Am fost două mandate deputat şi un mandat senator în Parlamentul României. Când mi-am anunțat candidatura la Primăria Craiova, foarte multă lume spunea că nu am nicio șansă din cauza faptului că sunt femeie, iar în România, și în special în Oltenia, bărbații sunt misogini. Iată că am demonstrat că nu este aşa și am devenit primar cu peste 50.000 de voturi. Și în administrația locală am promovat femeile competente şi tinere, unele dintre ele foarte frumoase, dar trebuie să ținem cont doar de profesionalism. Nu cred că mai există diferențe între sexe: cred că diferența este făcută de profesionalismul, seriozitatea şi puterea de muncă a fiecăruia”, ne-a declarat doamna primar Lia Olguța Vasilescu.

Finanțări de la UE

2014 este anul în care cele mai multe proiecte se vor realiza cu ajutorul fondurilor europene, spun autoritățile locale din Craiova. “Pentru 2014 avem foarte multe proiecte, majoritatea pe fonduri europene. Pot să enumăr: reabilitarea centrului istoric al Craiovei, un proiect de aproape 12 milioane de euro, reabilitarea a trei mari bulevarde din Craiova  – Râului, Caracal și Bariera Vâlcii, reabilitarea liniei de tramvai, veche de 30 de ani, reabilitarea căminului pentru persoane vârstice, reconstrucția Teatrului de Vară şi a Grădinii Zoologice din Parcul Nicolae Romanescu, continuarea introducerii de canalizare și apă potabilă în cartierele mărginașe ale Craiovei. Am găsit un oraș cu numai 17 lei în cont și toate regiile în stare de faliment, cu pierderi de zeci de milioane de lei. Am reuşit să reducem pierderile sau chiar să ducem unele regii pe profit, iar cu economiile făcute intenționăm să achiziționăm 50 de autobuze noi în acest an, cu bani din bugetul local. Tot în acest an am început, cu bani de la Uniunea Europeană, construcția unei parcări subterane cu peste 600 de locuri în centrul oraşului, în zona Teatrului Național Marin Sorescu”, ne-a povestit doamna primar, care a adăugat faptul că tot în acest an începe şi construcţia autostrăzii Piteşti – Craiova. În plus, există promisiuni că se vor reabilita locurile de joacă, faţadele blocurilor din zona centrală, cele două sedii ale Primăriei, Colegiul Carol I şi Opera Română Craiova. “În acest an va demara şi construcţia noului Complex sportiv – cu stadion, pistă de atletism, etc. Se vor reabilita şcolile, grădiniţele şi Spitalul de Boli Infecţioase, pe un program BERD. Se va dubla iarăşi numărul de burse pentru elevi, ceea ce va însemna un număr de patru ori mai mare decât în 2012. Sunt multe proiecte mari, care vor schimba fața oraşului, dar care necesită o muncă asiduă a aparatului administrativ. Este o echipă tânără și cu siguranţă proiectele vor fi finalizate cu succes”, declară doamna primar Lia Olguța Vasilescu.

Festivalul Internațional “Shakespeare”

Chiar dacă orașul nu este unul turistic, prin evenimentele create în Craiova se încearcă atragerea unui număr cât mai mare de turiști. “În primăvara acestui an, la Craiova s-a organizat Festivalul Internațional Shakespeare, unul dintre cele mai bine cotate festivaluri de teatru din lume. Au venit la Craiova Teatrul Shakespeare’s Globe din Londra, Teatrul Vahtangov din Moscova – Rusia, Teatrul Naţional din Budapesta – Ungaria, Teatrul Naţional din Beijing – China, dar și din Africa, America de Nord, America Latină etc. Au venit cu această ocazie și foarte mulți turiști, dornici să vadă spectacolele susținute de aceşti profesionişti apreciați în întreaga lume. Am avut, spre exemplu şi finală mondială de K1 la Craiova, unde, de asemenea, au venit mulți turişti, unii chiar din Bulgaria sau Iugoslavia, sau cel mai mare concert de Mozart Rock’s, cu peste 4.000 de spectatori din întreaga regiune”, spune edilul șef al Craiovei.

Afacerile noi aduc locuri de muncă

Autoritățile locale spun că investitorii au început să se îndrepte către Craiova. Anul acesta de exemplu se va deschide o fabrică de biscuiți, care va crea aproximativ 350 de locuri de muncă noi. “Este o investiție de 30 de milioane de euro. Tot în acest an vom demara lucrările unui cartier cu 1.800 de locuințe pentru tineri, printr-un parteneriat cu un investitor chinez. Deci încercăm pe toate căile să atragem investitori, să le oferim toate facilitățile promise de lege, numai să folosească forța de muncă din Craiova şi să aducă bani în oraş. Tot timpul investitorii au o uşă deschisă la mine, iar prin aparatul administrativ încercăm să le oferim întregul sprijin de care au nevoie. Interesul nostru este să vină cât mai mulţi investitori în Craiova, să angajeze forța de muncă de aici, să-și plătească taxele şi impozitele la bugetul local și să creştem veniturile municipalității. Interesul lor este să găsească cele mai bune condiții și tot sprijinul nostru”, a explicat doamna primar Lia Olguța Vasilescu.

 

Investiții în cultură

Craiova candidează pentru titlul de Capitală Culturală a Europei în anul 2021. “Gorjul aduce Ansamblul Constantin Brâncuși (cu Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului), dar şi cele 2000 de peşteri şi zona montană care permit turismul de aventură. Mehedinţiul vine cu cea mai virgină natură din Europa, cu păduri unde încă trăiesc caii sălbatici, cu cea mai mare statuie în munte din Europa (statuia lui Decebal de la Cazane), cu o deosebită cetate medievală și Podul lui Apolodor din Damasc, de la Drobeta Turnu Severin. Vâlcea își aduce în patrimoniul Olteniei salba de stațiuni turistice montane și ceramica de Horezu, Oltul nu se lasă mai prejos cu ceramica de la Vădastra, de peste 7000 de ani, și cu cetatea antică Sucidava, iar Doljul e reprezentat de portul cultural Cetate și, evident, de Craiova –probabil viitoare Capitală Culturală a Europei”, ne-a declarat Lia Olguța Vasilescu, edilul șef al Craiovei.

2 COMENTARII

  1. stimata doamna,marea majoritate a proiectelor cu care va laudati nu va apartin doar le-ati inceput sau le continuati deci un pic de modestie nu cred ca v-ar strica!…in ceea ce priveste voturile obtinute ar fi bine sa va faceti poze cu ele……

Comments are closed.