Fostul primar din Balş, 2 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

0
380
Vitalie Stanciu

Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa în dosarul în care fostul primar al oraşului Balş, Vitalie Stanciu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, pentru fapte de corupţie. Stanciu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în acelaşi dosar fiind condamnat la 7 ani de închisoare cu executare şi administratorul unei firme din Balş căruia primarul i-a eliberat documente false, pentru a obţine fonduri prin programul SAPARD. Sentinţa Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

În decembrie 2011, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată pe Vitalie Stanciu, primar al oraşului oltean Balş la data comiterii faptelor, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi două infracţiuni de fals intelectual, din care una în formă continuată. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Eugen Butoi, administrator la S.C. EUROCOM S.R.L., acuzat de folosire sau prezentare de declaraţii sau documente false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene, în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals.
În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii anticorupţie au reţinut că, pe parcursul derulării procedurilor de accesare a unor fonduri SAPARD, pentru construcţia unui abator pe raza oraşului Balș, județul Olt, în perioada 2006-2007, inculpatul Butoi Eugen, în calitate de reprezentant legal al S.C. EUROCOM S.R.L., a prezentat la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) – Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 4 S-V Oltenia din Craiova si, ulterior, la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Olt, mai multe documente false (certificatul de urbanism, autorizaţia de construire şi copii certificate ca fiind conforme cu originalul autorizaţiei respective). Ca urmare, S.C. EUROCOM S.R.L., a obţinut pe nedrept suma totală de 942.392,97 lei (echivalentul a 274.624,35 euro), reprezentând fonduri din bugetul Comunităţilor Europene şi din bugetul naţional. Procurorii DNA Craiova au mai reţinut faptul că Vitalie Stanciu, „în calitate de primar al oraşului Balş, a dispus emiterea şi prelungirea în mod nelegal a documentelor false depuse la APDRP, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. De asemenea, Stanciu Vitalie a omis să înregistreze în evidenţele speciale ale Primăriei aceste documente pentru a ascunde faptul că lucrările au fost începute fără respectarea legii. Prin aceasta, bugetul Primariei Balş a fost prejudiciat cu suma totală de 35.512,46 lei reprezentând taxele pe care S.C. EUROCOM S.R.L. ar fi trebuit să le achite pentru emiterea actelor respective”. În vederea recuperării pagubei, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aparţinând S.C. EUROCOM SRL.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj, care l-a soluţionat ieri. Magistraţii i-au găsit vinovaţi pe ambii inculpaţi, Vitalie Stanciu fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în timp ce Eugen Butoi a primit 7 ani de închisoare cu executare. Instanţa a menţinut sechestrul asigurator asupra bunurilor societăţii şi l-a onligat pe Butoi la plata sumei de 1.539.918 lei, reprezentând valoarea integrală a finanţării nerambursabile, la care se adaugă dobânzi legale şi penalităţi. Prejudiciul creat Primăriei Balş a fost acoperit în totalitate, astfel că Stanciu a fost obligat la plata sumei de 8.000 de lei cheltuieli judiciare statului, în timp ce Eugen Butoi trebuie să achite 14.200 de lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, atât inculpaţii cât şi procurorii putând declara apel.