Acţiuni de prevenire şi combatere a violenţei, în Dolj

0
525

În perioada 13-15 aprilie 2021, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Dolj, Secției 4 Poliție Rurală Coșoveni și Secției 3 Poliție Rurală Bucovăț, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de  Persoane  – Centrul Regional Craiova, au desfășurat activități de prevenire a violenței domestice și a traficului de persoane pe raza comunelor Leu și Bucovăț.

Astfel, cetățenii au fost informați cu privire la formele de manifestare a violenţei domestice (fizică, verbală, sexuală, psihologică, etc.), modalităţile de gestionare a situaţiilor conflictuale şi prevederile legislative ce vin în ajutorul victimelor. În cadrul acțiunii au fost făcute cunoscute și prevederile legislative în materia infracțiunilor din sfera violenței domestice/consecințele nerespectării măsurilor ordinelor de protecție/ordinelor de protecție provizorii, potrivit Legii nr. 183/2020 privind modificarea Legii nr.  217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Prin aceste activități, polițiștii și-au propus informarea și conștientizarea populaţiei cu privire la consecințele faptelor de violență și a traficului de persoane, încurajând victimele să raporteze autorităților, abuzurile cu care se confruntă.

Pentru prevenirea infracţiunilor de violență domestică, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj  recomandă :

  • Sună la 112 şi cere sprijin dacă viaţa şi sănătatea îți sunt puse în pericol!
  • Solicită consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator!
  • Dacă nu ești pregătită să te desparți de agresor, învață să îți protejezi viața! Fă-ți un plan de evadare!
  • Cunoaște-i semnele declanșatoare ale abuzului și, înainte de a începe o nouă criză violentă, folosește-te de orice motiv ca să te îndepărtezi de el și să ieși din casă!
  • Stabilește un cod (cuvânt, frază, semnal) prin care îți avertizezi copiii/prietenii/vecinii că ești în pericol, pentru ca ei să sune la poliție după ajutor!
  • Încearcă să memorezi o listă de contacte de urgență și dacă vrei să cauți ajutor online, utilizează un calculator din afara casei în care locuiești, un telefon mobil despre care agresorul nu știe sau o cartelă de telefon mobil prepaid!
  • În cazul unei agresiuni sexuale, nu îți schimba hainele şi nu te spăla, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legişti!
  • Dacă este chemată poliţia la domiciliu pentru constatarea unei agresiuni şi obiectele sunt răvăşite, sunt pete de sânge, nu face ordine deoarece poliţiştii trebuie să observe locul faptei aşa cum este!
  • Polițiștii pot emite un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile, atunci când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane să fie puse în pericol.
  • Instanța de judecată poate dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viață, integritate fizică sau libertate sunt puse în pericol, un ordin de protecție împotriva agresorului, a cărui durată nu poate depăși 6 luni.