Mangia, fuori, Papură preia Ştiinţa

0
280

Italianul a fost demis ieri, iar interimar a fost numit antrenorul care activează în cadrul clubului încă din 2013

Ratarea titlului, eliminarea iminentă din Cupa României şi în cele din urmă punerea în pericol a prezenţei în cupele europene i-au fost fatale lui Devis Mangia, care a fost demis de la Universitatea Craiova, cu cinci etape înainte de finalul campionatului. Înlocuirea lui Mangia era previzibilă, dar a surprins luarea deciziei înaintea finalului de sezon. S-a considerat probabil că era nevoie de un şoc la echipă, rezultatele şi atmosfera fiind tot mai proaste în ultima perioadă. Astfel că ieri la prânz a venit şi comunicatul oficial: „Corneliu Papură este, începând de astăzi, noul antrenor al Științei. Component al echipei care a câștigat eventul din 1991 și al echipei Naționale la Campionatul Mondial din 1994, este absolvent al licenței UEFA PRO și lucrează în cadrul clubului din 2013, având, pe rând, rolul de antrenor al echipei mari în Liga a II-a, antrenor al echipei secunde, coordonator tehnic al Centrului de Copii și Juniori și director sportiv. Îl salutăm pe Devis Mangia și îi urăm succes mai departe. Devis a fost antrenorul Științei în ultimele două sezoane, reușind să claseze echipa pe podium după 23 de ani de așteptare și să obțină Cupa României după 25 de ani. Devis Mangia rămâne prietenul nostru și, așa cum a declarat domnia sa, un susținător al Științei pentru totdeauna.” 
Devis Mangia a antrenat Universitatea din vara lui 2017, câştigând Cupa României anul trecut, când s-a clasat şi pe locul 3 în Liga I. Aşa cum se specifică în comunicatul oficial, Cornel Papură, fost jucător emblematic al Ştiinţei, lucrează în cadrul clubului din 2013 şi pare  cea mai bună variantă de interimar în condiţiile în care mai sunt numai 5 meciuri din acest campionat, plus returul Cupei României. Papură a avut sezoane remarcabile la cârma satelitului clubului, cu care s-a clasat pe primele locuri în ultimele două sezoane, iar jocul era unul de calitate. Dar, cel mai important, jucătorii tineri au avut un upgrade evident sub comanda sa, exemple în acest sens fiind: Burlacu, Mihăilă, Borţa, Vlădoiu, Petre, Buzan, Bârzan, Al. Popescu, Markovic şi alţii pe care i-a propulsat spre prima echipă.

Rădoi şi Neagoe, favoriţi să vină din vară

Cuvântul Libertăţii a anunţat de săptămâna trecută câţiva posibili înlocuitori ai lui Mangia, iar principalii favoriţi sunt Mirel Rădoi şi Eugen Neagoe. Atuurile lui Rădoi: „este oltean get-beget şi chiar şi în perioada când era căpitan al Stelei declara că a fost de mic suporter al Ştiinţei, visul său de copil fiind să joace pentru Universitatea, la ale cărei meciuri venea de la Severin, cu tatăl său, şi acesta fan înfocat al alb-albaştrilor; – are o avere considerabilă, nu este interesat neapărat şi nu se cramponează de partea financiară, este preocupat aproape exlusiv să facă performanţă; – are mare personalitate, demonstrată în vestiar, în discursul public şi în relaţia cu patronatul. Numai el şi Piţurcă au refuzat colaborarea cu Gigi Becali când acesta a vrut să intervină la echipă; – rezultatele excelente de la naţionala de tineret, cu care a obţinut numai victorii în partea finală a campaniei de calificare, precum şi jocul din amicalele cu Spania şi Danemarca, în care a folosit practic a doua garnitură a selecţionatei under 21. Este unul dintre antrenorii tineri cu potenţial enorm; – lucrează cu tinerii, are ochi la jucători, cunoaşte arealul de selecţie, iar Craiova pune accentul pe tineri, mai ales că din sezonul viitor se vor folosi doi jucători under 21; – este apreciat atât de patronul Craiovei, Mihai Rotaru, dar şi de Sorin Cârţu, cel care l-a debutat la 17 ani în Liga I, la Extensiv Craiova, existând premisele unei colaborări excelente între acţionariat, preşedinte şi antrenor;  – este un antrenor tânăr, care îşi doreşte să fie implicat zi de zi în această meserie, având energie, entuziasm, dorinţă de afirmare, iar munca de selecţioner nu-ţi oferă implicare totală zi de zi, meciurile fiind rare.

Atuurile lui Neagoe: “este oltean, a fost jucător şi antrenor la Craiova, a spus răspicat în mai multe rânduri că pentru el echipa din Liga I este adevărata Ştiinţa. De altfel, fanii olteni i-au oferit şi o eşarfă la meciul direct de la Sf. Gheorghe, din turul sezonului regular; – a avut rezultate foarte bune la Iaşi şi Sepsi, dar şi în Cipru, peste valoarea lotului avut la dispoziţie. La Sepsi a îndrăznit să afirme că-şi doreşte să se bată pentru titlu, semn că aşteaptă o provocare mai mare, îşi doreşte trofee; – experienţa alături de Victor Piţurcă, a acumulat multe ca secund al acestuia, a recunoscut că şi în prezent se sfătuieşte cu fostul selecţioner, cu care este prieten; – ştie să joace ofensiv, a avut acest stil de joc chiar şi cu echipe mici”.