Volume semnate de Adrian Cioroianu, Dan Lungu și Dumitru Crudu, la standul românesc de la Târgul de Carte Bialystok

0
241

Volume semnate de Adrian Cioroianu, Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu sau Dumitru Crudu se vor regăsi în larga paletă de cărţi de beletristică, dicţionare, albume şi publicaţii apărute în Polonia în ultimii ani şi vor fi prezentate la standul României de la Târgul Internaţional de Carte Bialystok. Potrivit unui comunicat transmis azi AGERPRES, Institutul Cultural Român de la Varşovia va participa, pentru al doilea an consecutiv, cu un stand propriu la evenimentul polonez.

“Pe rafturile standului vor fi prezentate toate traducerile din literatura română în limba polonă, editate în Polonia şi accesibile acum pe piaţa poloneză, printre ele numeroase volume care au beneficiat de sprijinul Centrului Naţional al Cărţii. Dintre cele mai noi volume apărute pe piaţa poloneză numărându-se: “Cea mai frumoasă poveste”, de Adrian Cioroianu, “Celelalte poveşti de dragoste”, de Lucian Dan Teodorovici, “Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu”, de Dan Lungu, şi “Falsul Dimitrie”, de Dumitru Crudu, poet nominalizat în acest an în Polonia la Premiul Poetul European al Libertăţii 2018″, precizează sursa citată.

Potrivit ICR Varşovia, anul 2018 este unul deosebit de generos în volume româneşti publicate în Polonia, 17 noi apariţii anunţându-se până la finele anului. Printre acestea se numără: “Toate bufniţele”, de Filip Florian, “Vizuina luminată”, de Max Blecher, “Cum s-a românizat România”, de Lucian Boia, “Sexagenara şi tânărul”, de Nora Iuga, “Vampirul pasiv”, de Gherasim Luca, “Vasco da Gama şi alte versuri”, de Gellu Naum, “Despre limită”, de Gabriel Liiceanu.

Eforturile din ultimii ani ale ICR Varşovia de promovare a literaturii româneşti în Polonia s-au materializat, în 2016 şi 2017, cu un record de volume publicate şi cu premii literare extrem de importante obţinute de scriitorii români: Ana Blandiana, răsplătită la Gdansk cu Premiul “Poetul European al Libertăţii”, şi Varujan Vosganian, laureat al prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale ANGELUS cu “Cartea şoaptelor”, Cristian Teodorescu şi Filip Florian, finalişti ai aceluiaşi premiu Angelus.

Singura manifestare de gen din partea de răsărit a Poloniei, Târgul de Carte de la Bialystok, care este vizitat în fiecare an de peste 20.000 de cititori, este un eveniment cultural constant şi mult aşteptat în regiune şi este însoţit, în mod tradiţional, de festivalul literar “Culturi intersectate”, în cadrul căruia au loc ateliere literare şi jurnalistice, întâlniri cu scriitori, concursuri literare, ateliere pentru copii şi tineri şi numeroase alte acţiuni educative.

La ediţia din acest an, care va avea loc în perioada 20-22 aprilie, participă peste 70 de edituri, lista cuprinzând toate editurile importante din Polonia, inclusiv cele care au publicat carte românească.

Târgul se desfăşoară în spaţiul Operei din Bialystok, sub patronajul primarului oraşului Bialystok şi al prefectului regiunii Podlasie. (Sursa: Agerpres)