Reabilitarea podului suspendat din Parcul „Romanescu”, scoasă la licitaţie

0
903

Primăria Craiova a scos la licitaţie, la începutul acestei luni, proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a podului suspendat din Parcul „Romanescu”. Suma pusă la bătaie de autorităţi este 4,26 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro, bani de la bugetul local.

Licitaţia a fost lansată în SEAP pe data de 4 aprilie şi urmează să fie adjudecată la sfârşitul lunii iunie. Potrivit anunţului postat de autorităţile locale, se caută o firmă care îşi va asuma, la pachet, atât proiectarea, cât şi execuţia lucrărilor. În documentaţie se precizează că, după ce va fi întocmit caietul de sarcini, pe baza căruia se vor face intervenţiile la pod, aceeaşi firmă va avea la dispoziţie apoi un termen de 9 luni ca să ducă la îndeplinire proiectul. Punând cap la cap toate termenele, în cazul în care licitaţia va merge şnur, în sensul că vor exista firme interesate să se înscrie la licitaţie, iar apoi, după adjudecare, nu vor fi depuse contestaţii de către celelalte firme nemulţumite, ar trebui ca podul suspendat, gata refăcut, să fie redeschis publicului abia în vara anului viitor.

Valoarea investiţiei se ridică la 1 milion de euro

Dacă la prima tentativă de reabilitare a podului, municipalitatea avansase o sumă de 6,24 milioane de lei, de această dată licitaţia pleacă de la o cifră mult mai mică, de 4,26 milioane de lei. Conform anunţului postat în SEAP, din acest total, 165.041 de lei costă proiectarea, 36.579 de lei – asistenţa tehnică din partea proiectantului, 100.255 de lei – organizarea de şantier şi 3.967.797 de lei – lucrarea în sine. Este de aşteptat ca suma adjudecată la final să fie mai mică, Primăria Craiova stabilind ca şi criteriu de atribuire a contractului „cel mai bun raport calitate-preţ“, dar 90% din punctajul maxim este dat de factorul preţ, care trebuie să fie cel mai scăzut. Restul procentului de 10% va fi acordat firmei care va oferi o garanţie mai extinsă a lucrărilor – de la cinci (perioada minimă) la şapte ani (perioada maximă).

Structura metalică este corodată, iar podina din lemn –90% distrusă

Podul suspendat este închis din luna martie 2017, când s-a constatat că lemnele podinei, fiind putrede şi rupte din loc în loc, nu mai prezintă siguranţă pentru trecători. Tot atunci, municipalitatea a luat decizia că sunt necesare intervenţii de profunzime la pod, anunţând proiectul de reabilitare. Printre problemele semnalate de autorităţi şi care urmează să fie studiate acum temeinic de către specialişti, se află, în primul rând, această podină de lemn, despre care se spune că este „degradată în proporţie de 90%”. La o privire de ansamblu, autorităţile au mai menţionat şi deficienţele de finisaje – la nivelul portalurilor şi culeelor, dar şi „coroziunea tuturor elementelor componente ale structurii metalice”. Dat fiind faptul că podul, ca şi întregul parc, este monument istoric de categoria A, autorităţile solicită experţilor să aibă în vedere, îndeosebi, acest aspect.

De ce nu a fost inclus podul în proiectul cu fonduri UE

Singurul element care prezintă siguranţă este sistemul de susţinere pe două cabluri principale, realizate fiecare dintr-o împletitură din mai multe fire de oţel, cu un diametru total de 50 mm. Acestea au fost schimbate de municipalitate, în anul 2000, în cadrul unei lucrări de modernizare. De atunci, podul nu a mai fost reabilitat, doar înfrumuseţat cu o instalaţie de iluminat arhitectural. S-a dovedit însă că această intervenţie mai mult a încurcat lucrurile. Autorităţile au motivat că, în momentul când a fost depus proiectul cel mare pentru reabilitarea parcului, pe fonduri europene, componenta pod suspendat nu a mai putut să inclusă în lista de obiective întrucât s-a considerat că acolo au avut loc deja unele intervenţii. Pentru reabilitarea podului suspendat, Primăria Craiova a precizat că a solicitat şi a obţinut avizul pentru lucrări de la Ministerul Culturii.