NASA lansează astăzi telescopul TESS, „căutătoarea” de noi planete

0
233

Cea mai ambițioasă campanie de descoperire a planetelor extraterestre din jurul celor mai luminoase stele de pe cer este programată să înceapă, astăzi, cu lansarea celui mai nou satelit Nasa.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (Tess) este programat să plece spre orbită în jurul orei 13.30 (ora României) din Cape Canaveral.Tessa este prima misiune Nasa ce va folosi racheta Falcon 9 a companiei SpaceX, deținută de Elon Musk.
Telescopul spațial de 200 de milioane de dolari va fi lansat pe o orbită eliptică accentuată în jurul Pământului, ce nu a mai fost folosită până acum. Elipsele parcurse o vor duce până aproape de lună, Tessa urmând să trimită datele culese când se va reapropia de Pământ. Fiecare orbită va dura 14 zile. ”La acest momemnt, totul este pregătit pentru lansarea de luni”, a spus Stephen Rinehart, cercetător din proiectul TESS la Centrul de Zbor Spațial Goddard al Nasa. ”Trimiterea de obiecte în spațiu nu este lipsită de riscuri, dar am făcut tot ce ținea de noi. Credem că avem o navă spațială ce va fi senzațională după ce va ajunge pe orbită”, a adăugat el.