Comuna Moţăţei continuă să se dezvolte

0
5187

Deşi departe de Craiova, comuna Moţăţei nu pare să sufere din această cauză. Asta şi pentru că autorităţile s-au îngrijit ca localnicii să beneficieze de toate utilităţile şi serviciile necesare. De altfel, tocmai faptul că e departe de oraş l-a motivat pe primar să încerce să se asigure că oamenii au tot ceea ce le trebuie aici: şcoli, grădiniţe, cabinete medicale, farmacii, apă curentă şi… urmează canalizarea. De altfel, pe primar, Constantin Enea, l-am găsit „exilat” din birou. Îl pusese la dispoziţia unei echipe de medici oftalmologi sosiţi de la Craiova pentru a acorda consultaţii gratuite localnicilor. Celor în vârstă le este greu să meargă până la Calafat, la spital, pentru o astfel de investigaţie, iar tinerii, şi nu sunt puţini în zonă, nu au timp, pentru că lucrează din greu, ne-a povestit primarul, astfel că, periodic, în funcţie de nevoile oamenilor, organizează astfel de acţiuni.

Am ajuns în Moţăţei, una dintre cele mai mari comune din judeţ, la sfârşit de săptămână şi în zi de sărbătoare. Culmea, holurile Primăriei cochete, aşezată într-un părculeţ plin de verdeaţă şi pomi înfloriţi, erau pline de oameni. Pe primarul comunei, Constantin Enea, l-am găsit „exilat” într-un birou mai mic, la capătul holului. Ne explică, zâmbind, că nu stă aici, de obicei, dar acum şi-a pus la dispoziţie biroul unei echipe de medici oftalmologi sosiţi de la Craiova pentru a acorda consultaţii gratuite tuturor celor interesaţi. De aici şi aglomeraţia de pe holul instituţiei, ceea ce nu se întâmplă prea des.

„Suntem o comună mare, încă mai suntem vreo 7.000 de suflete, iar o parte sunt bătrâni. Suntem şi departe de oraş, aşa că a trebuit să ne asigurăm că localnicii au aici tot ce le trebuie. Tocmai de aceea, am fost printre primii din judeţ care am făcut birou de evidenţa populaţiei aici, la noi. Am vrut să le luăm drumul din picioare bătrânilor. Aşa şi cu consultaţiile astea la ochi. E adevărat că este spital la Calafat, dar omul, până să meargă acolo, să stea pe drumuri, mai bine renunţă. Ne-am gândit că dacă vin aici medicii, este mai uşor pentru toată lumea”, ne-a explicat primarul comunei Moţăţei, Constantin Enea, adăugând că este un ajutor şi pentru locuitorii mai tineri ai comunei, pentru care timpul este preţios. Tot pentru a le asigura locuitorilor comunei acces la serviciile medicale cât mai diversificate, autorităţile au amenajat, în urmă cu câţiva ani, două dispensare care funcţionează în clădiri noi, dar şi două cabinete stomatologice. În plus, în localitate funcţionează patru şcoli şi patru grădiniţe.

Legumicultura îi ţine pe tineri acasă

 Chiar dacă, de la începutul anului, „s-au născut doar 5-6 copilaşi şi au murit vreo sută de persoane”, comuna Moţăţei nu este îmbătrânită în totalitate. Asta pentru că destui tineri au ales să rămână acasă sau au revenit acasă şi lucrează în agricultură. Mai exact cultivă legume, zona fiind renumită pentru plantaţiile de varză, dar şi roşii, ardei sau vinete. Suprafaţa agricolă este de aproximativ 13.000 hectare şi în comună sunt doar două asociaţii agricole. Cu toate astea, nu rămâne teren nelucrat. „Cea mai mare parte a terenului se lucrează particular, de altfel, se văd solariile pe câmp. Legumicultura nu este o ocupaţie pentru bătrâni, pentru că se munceşte mult. Oamenii ăştia nu au timp. Din a doua jumătate a lui decembrie însămânţează, se ocupă de culturi, apoi pornesc cu produsele prin pieţele din ţară până toamna târziu. Stau pe acasă doar câteva luni. Problema majoră este că nu au cum să-şi valorifice producţia altfel, pentru că nu sunt centre de preluare, nu mai sunt fabrici aşa că trebuie să se descurce pe cont propriu. La fel se întâmplă şi cu carnea, pentru că localnicii cresc şi animale”, ne-a mai explicat Constantin Enea. Solariile cu varză „răsar” pe la jumătatea lunii februarie, când legumicultorii prind vreme bună şi mută plantele. După o perioadă de circa 60 de zile varza este bună de recoltat. După ce se termină cu recoltarea verzei, legumicultorii încep să planteze în loc vinete, ardei gras şi roşii de toamnă, astfel că, într-adevăr, nu prea au timp să-şi tragă sufletul.

Extinderea reţelei de canalizare, „bătută-n cuie”

Şi de infrastructură şi utilităţi s-au îngrijit autorităţile, însă asta nu înseamnă că nu mai sunt destule de făcut. Localnicii din Moţăţei beneficiază de alimentare cu apă de mai mulţi ani, comuna fiind printre primele din Dolj care a fost racordată la un sistem centralizat de alimentare cu apă. În prezent, sunt peste 1.300 de abonaţi care primesc apă din reţeaua de 28 de kilometri, iar în aceste zile sunt în discuţii cu o firmă specializată pentru montarea unor filtre, întrucât au fost semnalate ceva probleme cu potabilitatea apei, din cauza nitriţilor şi nitraţilor. În plus, a fost deja obţinută finanţare în valoare de 250 miliarde lei vechi, prin PNDR pentru prelungirea reţelei de canalizare în toată comuna (21 de km), pe 6 km fiind deja realizată. „Ce să vă spun… Dacă am pune pe hârtie toate proiectele, s-ar spune că visăm şi e mai bine să putem arăta ce am făcut, decât să ne lăudăm cu ce vrem să facem. Avem certitudinea că vom realiza extinderea reţelei de canalizare, iar în acest moment suntem deja în discuţii cu o firmă pentru realizarea caietului de sarcini în vederea lansării licitaţiei. Urmează să anvelopăm o şcoală şi să reabilităm o clădire administrativă, unde a funcţionat dispensarul uman pe vremuri, o casă boierească pe care proprietarul a lăsat-o în paragină până a ajuns din nou la noi, dar şi o clădire a Poştei. În plus, avem în plan şi pietruirea pe 10 -15 km de drum, dar şi reabilitarea uneia din cele 4 biserici din localitate, care este monument istoric. Fiind o comună mare, se găseşte tot timpul câte ceva de făcut…”, încheie Constantin Enea, primarul comunei Moţăţei.