Românii din Timoc vor dublă cetăţenie

0
319

Iniţiativa Românilor din Serbia s-a reunit la finele săptămânii trecute, la Pancevo, în Voivodina, pentru a transmite semnalul că vor să formeze o coaliţie unită care să atace alegerile pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS), unde vor să ocupe cât mai multe locuri.  Un prim semnal a fost tras luna trecută, pe 22 martie 2014, la Donji Milanovac, în Timoc. Şi atunci şi acum, reprezentanţii IRS au subliniat în cadrul conferinţelor de presă că trebuie încheiată manipularea legată de existenţa a două consilii care să reprezinte aceeaşi minoritate şi că vlahii trebuie să se declare ceea ce sunt ei cu adevărat, adică români.

Prin toate aceste acţiuni, IRS doreşte să arate un singur lucru: că românii din Timoc sunt la fel ca şi cei din Voivodina şi că doar dacă vor fi uniţi vor putea să câştige la alegeri cât mai multe locuri în CNMNRS. Pentru prima oară se doreşte în mod clar determinarea comunităţii româneşti din Timoc să se unească cu cea din Voivodina şi să nu mai voteze pentru celălalt consiliu, denumit Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale a Vlahilor din Serbia, deoarece acesta nu are legitimitatea conferită de existenţa unei minorităţi naționale care să aibă vreo legătură cu ţara mamă – România. „Românii din Serbia au fost împărţiţi în două, prin manipulare, astfel încât cei din Voivodina să se numească români și să aibă un consiliu românesc, iar cei din Valea Timocului să se numească vlahi şi să aibă un consiliu vlah. Acum trebuie să terminăm cu această falsă împărţire să vorbim cu mândrie despre românii din Serbia, adică de aproape 400.000 de români!”, spune preşedintele IRS – Boian Bărbuţă.

Împărţirea artificială în două minorităţi

Tot în cadrul acestei întâlniri, s-a explicat pe larg ce probleme grave are în acest moment minoritatea românească şi de ce este nevoie ca aceasta să îşi găsească un drum către afirmarea identităţii. „Este vorba de acea sinonimie român – vlah, dar sub aceasta se ascunde împărţirea artificială în două minorităţi. După 200 de ani noi vrem să schimbăm această anomalie şi toate acţiunile noastre se concentrează acum spre momentul alegerilor din toamnă. În acest moment noi nu avem nici un reprezentant în CNMNRS şi dacă vom reuşi să ne trimitem acolo reprezentanţi, aşa ne vom putea apăra mai bine interesele neamului nostru românesc. IRS este născută ca o idee încadrată în strategia senatorului român al Diasporei, Viorel Badea elaborată cu 10 ani în urmă. Primul pas e să ne unim şi să câştigăm alegerile, al doilea pas este să câştigăm de la ţara mamă cetăţenia dublă, ceea ce e mai important pentru neamul nostru românesc. În momentul în care vom avea cetăţenie dublă, putem arăta că suntem români şi din punct de vedere statistic, iar la Bruxelles se va şti exact această statistică”, spune reprezentantul IRS.

Chineză în loc de Română

În Timoc nu sunt medii în limba română. Singura emisiune este cea numită „Paleta”, de la TV Bor, retransmisă de la TV Voivodina şi asta cu mare greutate după negocierile dintre România şi Serbia. Învăţământul e liber în Voivodina, în Timoc se fac mari presiuni ca părinţii să nu dea copiii să înveţe limba română. Bărbuţă spune că din păcate toată colaborarea este doar între Ministerul Educaţiei din Serbia şi CNMNRS, organizaţiile nu comunică cu Ministerul Educaţiei, toate astea sunt controlate de CNMNRS, legea spune că doar ei pot coordona asta. În Timoc sunt 156 de localități românești, care după 200 de ani se află fără şcoli şi fără drepturi. Constituţia Serbiei nu recunoaşte grupuri etnice, ci doar minorităţi. Legea europeană spune că minorităţile trebuie să aibă o ţară mamă. „Este important dacă ne unim la aceste alegeri, dacă arătăm forță, pentru ca la alegerile viitoare să avem și noi unul sau doi deputați în Parlamentul Serbiei, rog ţara mamă să ne ajute şi să nu uite că aici trăiesc peste 300.000 de mii de români”, a mai spus Boian. În ceea ce priveşte aşa-zisa limbă vlahă, nu există această limbă, ci doar cursuri de Vorbirea Vlahă. „Ei au încercat să legitimeze limba vlahă la Academia Serbiei, dar acest organism nu a legitimat o asemenea prostie. Atunci ei s-au găsit să facă un alfabet ciudat și acum vor să facă ceva ce este absurd. Iar ca o stupizenie, la Podgorac, acolo unde noi am cerut limba română, s-au introdus cursuri de limba chineză, adică orice să fie acolo, numai română nu!”, mai spune Bărbuţă.