PE a adoptat pachetul de reformă pentru constituirea Uniunii Bancare

0
307

Victor Boştinaru

Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a adoptat, ieri, cu o largă majoritate, pachetul de reformă pentru constituirea Uniunii Bancare care vizează ca pierderile provocate de falimentele băncilor din zona euro să nu mai fie suportate de către contribuabilii europeni.

„Această reformă a legislaţiei bancare, mult aşteptată de grupul meu, cel al socialiştilor şi social-democraţilor europeni, este un avans major în lupta contra eventualelor crize bancare care s-ar fi putut răsfrânge din nou asupra cetăţenilor europeni. În sfârşit, băncile vor plăti pentru propriile erori fără a mări datoriile statelor membre. Băncile vor putea fi supravegheate printr-un sistem unic de control pus în aplicare de Banca Centrală Europeană, care a fost votat deja în septembrie, iar acest sistem va permite o detectare rapidă a problemelor şi o diminuare a riscurilor”, a declarat eurodeputatul PSD Victor Boştinaru.

Pierderile bancare vor fi acoperite de acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni

Uniunea Bancară va avea trei măsuri cheie. Rezoluţia băncilor cu probleme financiare: aceasta se va baza pe un fond de 55 de miliarde de euro şi nu pe banii contribuabililor iar pierderile bancare vor fi acoperite de acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni. Mecanismul unic de supraveghere: oferă Băncii Centrale Europene (BCE) responsabilitatea supravegherii majorităţii băncilor din zona euro (128 în momentul de faţă). Schema privind garantarea depozitelor: introduce garanţii finanţate de bănci pentru depozitele de până la 100.000 de euro pentru a proteja deponenţii mici şi mijlocii.

„Regret faptul că această reformă nu a venit mai devreme, la începutul crizei financiare şi economice, în condiţiile în care, Comisia Europeana a ignorat până la mijlocul anului 2013 numeroasele cereri ale social-democraţilor europeni.  Sper ca acum băncile se vor concentra pe sprijinirea economiei reale şi acordarea creditelor pentru întreprinderile mici si mijlocii, credite care sunt o necesitate pentru a putea stimula creşterea economică la nivelul Uniunii Europene”, a adăugat eurodeputatul Victor Boştinaru.