Gala Premiilor UNITER – peste două săptămâni, la Palatul Culturii din Târgu Mureş

0
326


Ediţia a 22-a a Galei Premiilor UNITER, eveniment de analiză a fenomenului teatral românesc, va avea loc luni, 28 aprilie a.c., începând cu ora 21.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Gala va fi transmisă în direct pe TVR 1 şi la Radio România Cultural, dar și online, pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro. Juriul final format din Puiu Antemir, Alice Georgescu, Sanda Manu, Virginia Mirea şi Ion Parhon va decide în seara galei câştigătorii.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă la Gală premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, au fost aleşi câştigătorii.

Astfel, Premiul de excelenţă îi revine actorului Victor Rebengiuc, Premiul pentru întreaga activitate la categoria „actori” – lui Petru Ciubotaru, la categoria „actriţe” – Virginiei Itta Marcu, la categoria „regizori” – lui Mihai Măniuţiu, la categoria „scenografie” – Ancăi Pâslaru, la categoria „critică şi istorie teatrală” – lui Zeno Fodor. De asemenea, jurnalista şi traducătoarea Raluca Rădulescu va primi Premiul special pentru contribuţia la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărţi fundamentale pentru practica şi teoria teatrală: K. S. Stanislavski – „Munca actorului cu sine însuşi”. Premiul special pentru teatru-dans a fost obținut de Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu, pentru spectacolul „Zic-Zac”, iar Premiul special pentru teatru-document – de Gianina Cărbunariu, pentru spectacolul-studiu „Tipografic majuscul”, coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

În ceea ce priveşte nominalizările pentru cea de-a XXII-a ediţie a Galei UNITER, juriul a fost alcătuit din criticii de teatru Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa şi Ionuţ Sociu. Doi actori craioveni sunt nominalizați la premiile din acest an. Pentru rolul Tot din spectacolul “Familia Tot” de Orkeny Istvan, în regia lui Bocsardi Laszlo, pus în scenă în toamna anului trecut la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Valer Dellakeza a fost nominalizat pentru Cel mai bun actor în rol secundar. La categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, Romanița Ionescu a fost nominalizată pentru rolurile Mara, Mama Marei, Psiholog și Prezentator TV din spectacolul “Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, a cărui premieră a avut loc pe scena craioveană tot în toamna trecută.

Ediția din acest an a Galei este organizată de UNITER, Consiliul Judeţean Mureş, Televiziunea Română, Teatrul Naţional Târgu Mureş, în colaborare cu Ministerul Culturii și Primăria municipiului Târgu Mureş.