„În trafic”, de Alina Nelega, desemnată cea mai bună piesă românească a anului 2013

0
123
Alina Nelega

„În trafic”, de Alina Nelega, a fost desemnată câștigătoare a Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2013”, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), potrivit unui comunicat de presă remis, ieri, de instituție. Textul – rămas în selecția finală alături de „Pasărea de foc” de Eva Crișan – a fost ales de un juriu format din criticii de teatru Adriana Popescu, Marina Constantinescu și Marian Popescu. Premiul va fi oferit în seara Galei Premiilor UNITER din 28 aprilie a.c., iar Editura UNITEXT a UNITER va publica un volum cu piesa câştigătoare.

Scriitor, dramaturg, regizor, traducător, Alina Nelega este, totodată, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arte Târgu Mureș, director artistic la Teatrul Național Tg. Mureș și consilier artistic la Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel”. A publicat mai multe volume de dramaturgie și a regizat spectacole la Teatrul Național și Teatrul „Ariel” din Tg. Mureș, ca și la Teatrul Odeon din București.

Personalitate complexă, cu un CV impresionant, în care se mai regăsesc numeroase prezențe în culegeri și antologii, burse în străinătate, participări la festivaluri naționale și internaționale, Alina Nelega a fost distinsă cu importante premii. Pe lista acestora se află și titlul de Autor European acordat de Heidelberger Stueckemarkt (Festivalul de piese noi de la Heidelberg, Germania), pentru piesa „Amalia respiră adânc”, în 2007.

Alina Nelega a colaborat, recent și cu Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova, pentru cea mai recentă premieră, prezentată pe data de 5 aprilie a.c. Este vorba despre spectacolul „Eu sunt Shakespeare”, pe un text scris special de autoare pentru instituția craioveană, în regia lui Gavril Cadariu, cu scenografia semnată Oana Micu și Tiberiu Toitan.

Programul „Piesa anului” al Uniunii Teatrale din România se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Proiectul a fost inițiat în 1990 și are scopul de a stimula apariția noilor piese de teatru în vederea susținerii unui profil diversificat al repertoriului teatral românesc și al literaturii dramatice românești, în genere. În 2013, titlul a fost câștigat de Liviu Lucaci cu piesa „Nostalgicii călători”, în 2012 a revenit Oanei Maria Cajal pentru piesa „Ultimul pact”, iar în 2011 câștigătoare a fost desemnată piesa lui Radu F. Alexandru „Labirintul”.