9.261 cărţi funciare au fost predate primarilor din 13 comune ale Doljului

0
428

Peste 14.200 de cărți funciare, ultimele eliberate gratuit, au fost predate, ieri, proprietarilor din comuna Goicea, ceea ce înseamnă că suprafața de 5.815 hectare este complet cadastrată. Alte 9.261 cărți funciare au fost predate primarilor din 13 comune ale Doljului, în care se continuă programul de cadastrare gratruită a extravilanului – Amărăștii de Jos, Amărăștii de Sus, Băilești, Calopăr, Cârcea, Ciupercenii Noi, Dăbuleni, Dioști, Giubega, Gogoșu, Izvoare, Robănești, Vârvoru de Jos.

Predarea cărților funciare s-a făcut, de această dată, în prezența directorului general al ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară), care s-a deplasat la Craiova pentru a saluta modul cum desfășoară acest program la Dolj. „Programul național de cadastru a început în anul 2015. Din păcate pentru noi, ca țară, am început un pic mai târziu, dar cu ajutorul domnilor primari, care au înțeles necesitatea acestui lucru, cu ajutorul oficiilor de cadastru fruntașe, printre care și Doljul, cu ajutorul Guvernului României și, de ce, nu a consiliilor județene, iată că, după doi ani, început să vedem roadele. Pentru acest an, Doljul este pe primul loc al numărului de imobile înregistrate. Felicitări! Eu sunt aici pentru că vreau să mulțumesc primarilor care au înțeles și care au fost alături de noi, pentru că, fără primari, fără prefecturi și fără consiliile județene, nu vom putea face nimic din punct de vedere al cadastrului. Mai am o rugăminte către primari: noi am găsit un mecanism prin care alocăm aceste sume anual tuturor primăriilor, dar luați-ne banii! Hai să punem ordine împreună, primării, Oficiu de Cadastru Dolj și, nu în ultimul rând, prestatorii care ne ajută să facem acest lucru”, a declarat președintele general al ANCPI.

Peste 58.000 de imobile ale proprietarilor din Dolj, cadastrate până acum

Directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu, a prezentat rezultatele obținute până acum, arătând că, în perioada 2016 – martie 2018, au fost înscrise, gratuit, peste 58.000 de imobile ale proprietarilor din Dolj și s-a reușit închiderea cadastrului general într-o a treia comună din județ – comuna Goicea. Pentru a marca acest rezultat, autoritățile s-au deplasat în localitatea respectivă și au înmânat, personal, către proprietarii de terenuri, ultimele cărți funciare. „Dacă acum 2 luni nu îmi închipuiam că vom reuși, într-un timp atât de scurt, să avem peste 25.000 de cărți funciare deschise și, ca o raportare la nivel național, să fim din nou în top, iată că, în luna martie, am onoarea să avem alături de noi oficialitățile județului, cea mai importantă personalitate din cadrul ANCPI, domnul director general și, bineînțeles, primarii cărora le mulțumesc pentru implicarea avută”, a declarat directorul Mihai Cilibiu.

”Problema cadastrului să fie rezolvată în următorii trei-patru ani”

La eveniment au luat parte și autoritățile județene, fiind prezenți președintele și vicepreședinte Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa și Cosmin Vasile, subprefectul Cristian Șovăilă și administratorul public al județului, Cosmin Durle. Președintele Ion Prioteasa a evidențiat relația eficientă de conlucrare între administrația județeană și OCPI și a apreciat, de asemenea, implicarea și deschiderea manifestate de primari în procesul de elaborare a cadastrelor. „OCPI Dolj este o instituție importantă, cu care Consiliul Județean a lucrat și continuă să colaboreze foarte bine. Numai dacă ne-am referi la situația noastră, pot spune că avem, la nivelul CJ, numeroase proiecte, derulate fie cu fonduri europene, fie cu finanțare din bugetul propriu sau cel de stat, în cazul cărora punctul de pornire este reprezentat de documentațiile furnizate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Suntem foarte conectați la activitatea acestei instituții și doresc să-i felicit pe toți cei care își desfășoară misiunea sub semnul legalității și al profesionalismului. Merită întreaga noastră apreciere și primarii localităților care s-au înscris în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, contribuind astfel în mod substanțial la îmbunătățirea cadrului necesar dezvoltării comunităților. Sperăm ca, în următorii trei – patru ani, de acest program să beneficieze toate localitățile din județ și, astfel, problema cadastrului să fie rezolvată”. Totodată, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a subliniat rolul notabil pe care îl are Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară în derularea inițiativei privind crearea Spitalului Regional de Urgență Craiova.

Primarul din Cârcea a ridicat problema cadastrării intravilanului

Valeriu Pupăză, primarul localității Cârcea, a ridicat problema cadastrării terenurilor care sunt situate în intravilan, nu doar în extravilan, așa cum prevede programul național aflat în desfășurare: „Eu sunt unul dintre primarii care vrea să vă ia banii. La mine în comună este o problemă care cred că privește mai multe comunități. Noi avem suprafețe de teren care fac parte din sectoare mixte. Dumneavoastră ați cadastrat sectoarele extravilane. Când rezolvăm și partea cu intravilanul?”, a întrebat primarul Valeriu Pupăză. „Mi-ați ridicat o minge al fileu. Este foarte important ce m-ați întrebat. Din păcate ne-am apucat târziu de cadastru, nu avem o experiență foarte mare, dar încercăm să găsim soluții. Și pentru acest aspect, la începutul acestei luni, am propus o Ordanță de Urgență, prin care, față de prevederile de până acum, să plătim și sectoarele mixte”, a explicat directorul ANCPI.

Alte 31 de localități, înscrise în program pentru 2018

Începând cu anul 2016, peste 58.000 de cărți funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii de imobile din județul Dolj, prin Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadstru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj. În prezent, din totalul de 111 localități ale Doljului, trei sunt cadastrate 100%, iar în alte 106 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de localitate, cât și pe sectoare cadastrale. Totodată, autoritățile în domeniu au precizat că, în 2018, vor începe lucrările de înregistrare sistematică în 31 de comune din județul Dolj, aflate pe lista celor 660 de localități din mediul rural din toate județele țării, care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020.