Judeţul Dolj, pe locul al II-lea la înscrierea în clasa I

0
246

Acest an, cel puţin din punct de vedere legislativ, este ultimul în care copiii care împlinesc vârsta de şapte ani, până pe 31 august 2016, inclusiv, se pot înscrie în clasa I, fără a trece prin anul pregătitor. În acest sens, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a acţionat în direcţia cerută şi a avut şi rezultate. Astfel, deşi numărul este foarte mic, la nivel naţional, al celor înscrişi în prima clasă a învăţământului preuniversitar, comparativ cu anii precedenţi, judeţul Dolj este pe locul al II-lea în ţară, în ceea ce priveşte admiterea în această formă de învăţământ.

La nivel naţional s-a observat o scădere a numărului celor care au fost înscrişi în clasa I, fără a trece prin clasa pregătitoare. Este, de fapt, ultimul an când, cel puţin aşa spune legislaţia, este posibil acest lucru. Conform datelor centralizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, sunt 486 de cereri, la nivel naţional, cu mult mai puţine faţă de anul precedent, când au fost aproximativ 2.000. Judeţul Dolj este pe locul doi în ţară, în ceea ce priveşte înscrierea şi aprobarea.

S-a mers pe procedură

În perioada 22-28 februarie, s-a mers, în Dolj, conform procedurilor legale, pe înscrierea copiilor care împlinesc vârsta de şapte ani, până pe 31 august, inclusiv, în clasa I, fără a trece prin clasa pregătitoare. „La nivelul judeţului Dolj, s-au înregistrat 32 de solicitări, care au fost trimise, de către unităţile şcolare, spre avizare Inspectoratului Şcolar Judeţean. Trei dintre ele au fost respinse, copiii fiind redirecţionaţi spre învăţământul preşcolar,  astfel că au rămas 29 de locuri aprobate, lista fiind aprobată de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi transmisă pe data de 10 martie  ”, a declarat prof.  Coca Tanciu, inspector pentru învăţământul primar, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. La nivel naţional, judeţul nostru se află pe locul II, după Caraş-Severin, care are 38 de elevi înscrişi şi aprobaţi.