Primăria Craiova alocă 6,8 milioane de euro pentru investiţii

0
369

Primăria Craiova şi-a plănuit să cheltuiască, în acest an, 30 milioane de lei, adică 6,8 milioane de euro pentru lucrările de investiţii. Cei mai mulţi bani, peste 9,4 milioane de lei, vor fi direcţionaţi către RAT Craiova pentru a-şi înnnoi parcul auto. Pe listă sunt trecute atât autobuz şi tramvaie second-hand, cât şi mijloace de transport nou-nouţe. 

Deşi banii pentru investiţii sunt puţini în acest an, autorităţile locale s-au orientat spre reţeaua de transport, acordând fonduri importante pentru autobuze şi tramvaie. Pe lista de cumpărături sunt trecute 17 autobuze noi, precum şi 21 de autobuze şi 12 tramvaie second-hand. Potrivit municipalităţii, aceste mijloace de transport vor fi cumpărate prin intermediul unor credite bancare care vor fi făcute de RAT Craiova. Imediat după achiziţie, acesta vor fi scoase pe trasee. Tot în acest an, municipalitatea şi-a plănuit să cumpere şi marfă nou-nouţă. Este vorba de autobuze de mare capacitate care, de asemenea, vor fi achiziţionate cu bani de la bugetul local, fiind vorba de 6 milioane de lei.

Adăpostul canin, o prioritate

Investiţia clasată pe locul a doilea din punct de vedere al banilor acordaţi este adăpostul canin. Pentru executaţia la prima etapă, autorităţile au alocat suma de 2,37 milioane de lei. Autorităţile îşi mai propun să reabiliteze pasajul rutier de la Electroputere (lucrarea fiind estimată la suma de 1,75 milioane de lei); să lărgească strada ”A.I.Cuza” (numai pentru exproprieri fiind alocaţi 588.000 de lei) şi să amenajeze un sens giratoriu la intersecţia bulevardului ”Gheorghe Chiţu” cu strada ”Caracal” (în acest an fiind acordaţi numai banii pentru Studiul de fezabilitate, adică 15.000 de lei). De altfel, cele mai multe investiţii merg, în acest, în realizarea de documentaţii despre care autorităţile spun că au mare nevoie în vederea atragerii de fonduri europene.

Grădina zoologică va fi modernizată

Tot în acest an, municipalitatea craioveană a trecut pe listă amenajarea grădinii zoologice din Parcul Romanescu. Lucrarea va fi făcută cu bani de la bugetul de stat, însă autorităţile locale trebuie să asigure o co-finanţare de 800.000 de lei. Aceeaşi sumă a fost alocată şi pentru consolidarea zidului de la cimitirul Sineasca pe care angajaţii RAADPFL  Craiova o vor face în acest an. Reprezentanţii Primăriei Craiova au acordat peste 3,25 milioane de lei şi pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea reţelei de iluminat public. Tot la capitolul lucrări care se vor face sunt şi locuri de joacă pentru copii – de la buget fiind alocată suma de 354.000 de lei, precum şi înlocuirea unei conducte de apă la staţia Bordei.

Banii publici, băgaţi în documentaţie

Cele mai multe investiţii se fac însă în tot felul de studii şi proiecte care trebuie să stea la baza viitoarelor investiţii. Autorităţile reactualizează PUZ-ul (n.r. – Plan Urbanistic Zonal) Hipodromului din incinta Parcului Romanescu, existând intenţia de a-l reface cu bani europeni. Un alt PUZ va fi comandat pentru cartierul Rovine, unde se urmăreşte construirea unui pasaj care să supratraverseze calea ferată de la staţia Bordei. Tot la capitolul infrastructură, autorităţile vor comanda un Studiu de fezabilitate pentru a amenaja un inel rutier al Craiovei, care va pleca din zona Electroputere şi va ajunge pe Calea Serverinului, traversând Balta Craioviţei. SF-ul costă 100.000 de lei, iar municipalitatea are în vedere să atragă fonduri europene pentru construirea lui.