Judecătoarele şi avocata lui Dinel, arestate pe 29 de zile

1
428

Ieri dimineaţă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Anemay Costache, de la Tribunalul Bucureşti, dar şi a avocatei lui Dinel Nuţu, fost Staicu, Ileana Alina Răducan, în acelaşi dosar de corupţie primind mandate de arestare pe 29 de zile şi Tudor Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Leon Marius Neagu. Acuzaţiile aduse de procurorii DNA vizează trafic de influenţă, luare şi dare de mită şi complicitate la aceste infracţiuni. Potrivit procurorilor DNA, este vorba despre o adevărată reţea de grefieri şi avocaţi prin care judecătoarele Dinu şi Costache au primit şpagă pentru a-l elibera pe Dinel Nuţu, fost Staicu, dar şi pe alte persoane, din arest. Culmea „justiţiei” este că atunci când nu le reuşeau “pasenţele”, cele două judecătoare înapoiau banii primiţi.

Antonela Anemay Costache

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au comunicat joi că îi cercetează penal pentru trafic de influenţă, luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă pe  Antonela Costache şi Viorica Dinu, judecătoare la Tribunalul Bucureşti, Sorin Vasilescu, grefier la aceeaşi instanţă, Costel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi Daniela Petre, soţia acestuia. Alături de aceştia, în dosarul întocmit de procurorii DNA mai sunt cercetaţi Ileana Alina Răducan şi Marian Staicu, avocata şi fratele lui Dinel Nuţu fost Staicu, dar şi Angela Cîrlan, Marius Neagu, Marian Catrin şi Marian Tudor.

Mare parte din datele consemnate de procurorii DNA în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale vizează modul în care s-a lucrat pentru punerea în libertate a afaceristului craiovean, fost preşedinte al SIF Oltenia, Dinel Nuţu (Staicu), însă anchetatorii au stabilit că acesta nu era singurul dosar în care judecătoarele erau dispuse la „aranjamente”. Anchetatorii au stabilit că, în ianuarie 2013, inculpatul Sorin Vasilescu, în calitate de grefier la Tribunalul Bucureşti, a primit suma totală de 5.000 de euro de la avocata Ileana Alina Răducan, din cadrul Baroului Dolj şi de la avocatul Costel Petre, din cadrul Baroului Bucureşti, pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale. În acest fel, recursul declarat de Dinel Nuţu împotriva unei hotărâri de menţinere a arestului preventiv trebuia să cadă fix la completul din care făceau parte cele două judecătoare.

Ileana Alina Răducan

„În acelaşi context, inculpatul Vasilescu Sorin, în baza unei înţelegeri cu inculpata Costache Antonela Anemary, a pretins de la inculpata Răducan Ileana Alina, avocat în Baroul Dolj, suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela Anemary, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului. La rândul său, inculpata Dinu Viorica, prin intermediul inculpaţilor Costache Antonela Anemary şi Vasilescu Sorin, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către Răducan Ileana Alina. Totodată, pentru a determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său Nuţu (fost Staicu) Dinel, învinuitul Staicu Marian a remis inculpatului Petre Daniel Costel suma de aproximativ 60.000 euro. Din aceşti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Dinu Viorica prin intermediul soţiei sale Petre Daniela. În plus, Petre Daniela a mai remis inculpatei Dinu Viorica aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că îşi va trafica influenţa pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs”, se arată în comunicatul DNA.

„Onoare” de judecător: înapoiau banii dacă nu rezolvau „treaba”

Viorica Dinu

Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Dinel au eşuat, iniţial, judecătoarea Viorica Dinu dând vina pe faptul că avocata lui Dinel a jucat „la două capete”, aceasta i-a dat înapoi lui Petre sumele de bani primite, respectiv 55.000 euro. Potrivit anchetatorilor, Viorica Dinu i-a dus avocatului Petre banii acasă şi a încercat să explice ce s-a întâmplat, subliniind că eşecul era oarecum previzibil, în condiţiile în care s-au suprapus două „filiere”, situaţie care contravine unor principii fundamentale de acţiune, respectate cu sfinţenie de către magistraţii corupţi: „Cu cât ştiu mai mulţi, cu atât iese un fâs! Eu ştiu de la fetele astea de la Curte. În momentul în care au venit două pile, nu servesc nici una”, după cum se arată în interceptarea discuţiilor celor doi.

Demersurile pentru eliberarea lui Dinel au continuat şi în cursul lunii februarie 2013, cu prilejul judecării unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, la un alt complet. Astfel, Costache Antonela Anemary şi Dinu Viorica, prin intermediul lui Vasilescu Sorin, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către o persoană, lăsând să se creadă că au influenţă asupra judecătorilor învestiţi cu judecarea acestui nou recurs, conform procurorilor DNA.

Judecătoarele primeau bani şi ca să-şi „influenţeze” colegii de la Curtea de Apel

Dinel Nuţu (Staicu)

Un alt palier al activităţii infracţionale reţinut de anchetatori vizeză primirea banilor pentru a interveni la colegi de la alte complete sau alte instanţe în vederea obţinerii unor hotărâri favorabile: „În cursul lunii decembrie 2012, inculpata Dinu Viorica, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia Penală, cu ajutorul inculpatei Costache Antonela Anemary, judecător la aceeaşi secţie penală, a primit de la mai multe persoane suma de 32.500 euro şi, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri favorabile în trei cauze penale. În cursul lunii noiembrie 2012, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius, cu ajutorul inculpatului Tudor Marian Vasile, au pretins şi primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 60.000 euro, prevalându-se de influenţa pe care Dinu Viorica, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a penală, susţinea că o are asupra colegilor săi judecători de la Tribunalul Bucureşti, precum şi asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile în mai multe cauze penale. Din banii primiţi, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius au remis inculpatei Dinu Viorica suma de aproximativ 11.500 de euro în scopul menţionat mai sus. La rândul său, Dinu Viorica a acceptat promisiunea oferirii a încă 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro”, au mai comunicat procurorii DNA Bucureşti.

Joi, 14 martie a.c., procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Antonela Anemary Costache, Viorica Dinu, Ileana Alina Răducan, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Angela Cîrlan şi Leon Marius Neagu, pe un termen de 24 de ore. Cu toţii au fost  prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti, care, ieri dimineaţă, a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Viorica Dinu, Antonela Anemary Costache, Ileana Alina Răducan, Marian Vasile Tudor, Angela Cîrlan şi Leon Marius Neagu pe un termen de 29 de zile. Faţă de inculpatul Marian Catrin instanţa a luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile. Cu privire la această din urmă măsură, procurorii au anunţat că vor declara recurs. Faţă de inculpaţii Vasilescu Sorin, Petre Daniel Costel şi Petre Daniela, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Avocata Ileana Alina Răducan a mai fost arestată în anul 2008, fiind suspectată că ar fi fost liderul unui grup de falsificatori de acte, care au ajutat mai mulţi craioveni să contracteze credite de la BCR Craiova. Timp de şase luni, grupul condus de avocata Răducan, fosta soţie a interlopului Mădălin Tiganu’, a reuşit să obţină de la bancă  aproximativ cinci miliarde de lei vechi cu acte false. Cu banii câştigaţi din înşelătorie, avocata şi-a făcut şi o operaţie estetică de mărire a sânilor.

Judecătoarea Dinu şi soţia avocatului Costel Petre o credeau pe Alina Răducan amanta lui Dinel, după cum se arată într-o altă interceptare telefonică: „Aia e amanta lui Dinel, trăieşte cu Dinel” „… e una la patruzeci de ani… A, da, într-adevăr arată foarte bine, o ştiu şi eu că am văzut-o, da’ nu…”, „Păi, am văzut-o în sală, da’ eu am crezut că asta e nevastă-sa”, „Şi vine ea, tot timpu’, cu haine d-astea mai aşa, mai…”, „Mai de blană, mai nu ştiu ce”, „Aia v-a dat OK-u’, una blondă sau una prezentabilă, aşa…”, „… la 1,72…”.

Dinu Viorica a manifestat o atitudine înţelegătoare pentru o colegă de-a sa, care ar fi mai „fricoasă”, explicându-i interlocutoarei sale, Daniela Petre (soţia avocatului Petre), că ştie cum este: „Tu…tu să fii în meseria asta, ştii cum ai fi de fricoasă?”, „Şi eu eram la fel. Până să cunosc…”, „Care sunt adevăratele…”, „… realităţi. Şi până să citesc foarte multe dosare. Exact ca medicii care-şi găsesc boli…”, „Şi mai ales că D.N.A.-u’ e cu ochii pe… toţi”.

În şedinţa din data de 14 martie 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţia de judecător a doamnelor Dinu Viorica şi Costache Antonela-Anemary – din cadrul Tribunalului Bucureşti, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva lor, după cum se arată într-un comunicat al instituţiei. Hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM a fost luată în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii şi a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

1 COMENTARIU

  1. Ce retea de HOTI a ajuns sa faca JUSTITIE in Romania!!Cum naiba, sa ne mai miram de ce se judeca, uneori in acest mod??!!Dar , si la CA Craiova , avem si noi , falitii nostri, e drept ca unii, au fost promovti in CPITALA,deci, s-au mai imputinat! Nu-i asa, d-le Mircea Cantar??!!Mai ales, ca nu sunt unii , straini de domnia-voastra!!

Comments are closed.