Direcţia Silvică Dolj a început Campania „Luna plantării arborilor”

0
411

În perioada 15 martie-15 aprilie, la nivelul întregii ţări au loc acţiuni de împădurire desfăşurate sub egida „Luna plantării arborilor”. În mod fericit, această perioadă coincide cu lucrările specifice campaniei de împăduriri de primăvară, în cadrul căreia se vor realiza 3.713 ha, din cele 6.120 ha programate pe întregul an la nivel naţional. Direcţia Silvică Dolj este implicată în acest proiect, având mai multe proiecte în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Prefectura Dolj, Consiliul Judeţean Dolj, Primăria municipiului Craiova, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj, Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova, ONG-uri, Agenţia de Protecţie a Mediului Dolj, Garda de Mediu Dolj şi cu mai multe societăţi comerciale.

La deschiderea campaniei „Luna plantării arborilor” ar fi trebuit ca toţi invitaţii să se deplaseze pe şantierul de împăduriri al Ocolului Silvic Craiova, dar pentru că vremea nu a fost favorabilă această vizită a fost programată pentru zilele următoare. Acţiunea care va urma în săptămânile următoare arată preocuparea Direcţiei Silvice Dolj pentru creşterea cantitativă şi calificativă a fondului forestier de stat pe care îl are în administrare. Programul este unul încărcat şi implică foarte multe persoane. Între 18-30 martie vor avea loc acţiuni de împăduriri cu participarea unor ONG-uri şi societăţi comerciale (PETROM). Locul de desfăşurare va fi pe şantierul din raza Ocolurilor Silvice  Amaradia, Craiova, Filiaşi. În perioada 18martie-15 aprilie, în unităţile de învăţământ vor fi susţinute prezentări de către cadrele tehnice ale direcţiei şi ocoalelor silvice având ca tematici: binefacerile pădurii, protejarea pădurilor – obligaţie  cetăţenească generală.

Romsilva sponsorizează cu puieţi forestieri persoanele fizice şi juridice

Eugen Gioancă

Pensionarii silvici doljeni vor avea şi ei acţiuni de împădurire în Pădurea Bucovăţului, între 20-30 martie, dar şi alte manifestări grupate sub titlul „Schimbul generaţiilor de silvicultori”. Tot în campania „Luna plantării arborilor”, 18-30 martie, personalul silvic va participa la plantări de arbori organizate de societăţile comerciale sau instituţiile de învăţământ, acordând asistenţă tehnică. Locurile unde vor fi plantaţi vor fi indicate de către firme şi şcoli. În afara lucrărilor de împădurire ce urmează să fie realizate în suprafeţele de fond forestier administrate, în acest an Romsilva este pregătită să sponsorizeze cu puieţi forestieri ( cca 1 milion), persoanele fizice şi juridice care doresc să-şi împădurească suprafeţe proprii, şi să valorifice, prin vânzare, la preţuri accesibile, alte 2 milioane de puieţi forestieri şi ornamentali, pentru cei interesaţi. Oferta este valabilă, între 15 martie-15 aprilie şi pentru agenţii economici din judeţul Dolj care sunt interesaţi de crearea de zone verzi la punctele de lucru sau la sedii

„Le mulţumesc tuturor instituţiilor care ne sunt alături”

„Privind programul manifestărilor şi acţiunilor organizate sub egida LUNA PLANTĂRII ARBORILOR, ediţia 2013, putem observa că vom avea patru săptămâni foarte încărcate cu evenimente, lucru care nu face decât să ne bucure foarte mult. Doresc să le mulţumesc tuturor instituţiilor care ne sunt alături şi să îi asigur pe cei care le conduc de toată preţuirea noastră şi ori de câte ori ne vor solicita ajutorul şi noi, ca instituţie, vom fi alături de domniile lor. Trebuie spus că vom folosi în cultură numai speciii valoroase, specifice zonelor noastre de vegetaţie din pepinierele Direcţiei Silvice Dolj şi ale Regiei Naţională a Pădurilor-Romsilva”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Dolj, Eugen Gioancă. Speciile cu care se vor face împăduririle sunt următoarele: plopi euramericani, specii de cvercinee (stejari, cer, gârniţă, stejar roşi), salcie,  salcâm, gladita şi frasin.