„În lumea operei”, la Biblioteca Judeţeană / Film-spectacol „Madama Butterfly”, cu Orchestra Filarmonicii din Viena şi tenorul Placido Domingo

0
237

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” – Secţia audio-video vă invită astăzi, 16 martie, „În lumea operei”. La cererea publicului, este difuzat, de la ora 11.00, în prezentarea prof. Maria Barbărasă, filmul-spectacol „Madama Butterfly”, de Giacomo Puccini. Opera în trei acte, pe un libret de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, a cărei acţiune se petrece în Japonia, la Nagasaki, la începutul secolului al XX-lea, a avut premiera la 17 februarie 1904, la Milano.

Filmul este realizat în 1974, regizat de Jean-Pierre Ponnelle, cu participarea Orchestrei Filarmonicii şi Corului Operei din Viena, dirijate de Herbert von Karajan, şi îi are în rolurile principale pe marea soprană Mirella Freni (Italia) şi pe tenorul spaniol Placido Domingo.

«„Madama Butterfly”, opera preferată a compozitorului Giacomo Puccini, a avut un destin dificil, de-abia într-o versiune revizuită a început drumul spre succesul remarcabil de care se bucura de aproape un secol. Rafinamentul sonorităţilor, exotismul imaginilor şi o extremă delicateţe a tragicului o caracterizează», aprecia muzicologul Grigore Constantinescu („Splendorile Operei: dicţionar de teatru liric”, EDP, Bucureşti, 2008). Compozitorul italian Giacomo Puccini (1858-1924) este cunoscut nu numai pentru „Madama Butterfly”, ci şi pentru alte opere, create într-o carieră de 40 de ani, între care celebrele „Boema”, „Manon Lescaut”, „Tosca” şi „Turandot”.