Primarul Antonie Solomon a făcut, ieri, o nouă vizită pe şantierele deschise în oraş. Chiar dacă au trecut patru luni de la o ultima sa incursiune printre betoane şi muncitori, edilul a ajuns la concluzia că lucrurile nu au evoluat aşa cum s-ar fi aşteptat. Cea mai mare dezamăgire rămâne tot Sala Polivalentă, care, între timp, a primit încălzire termică, dar are probleme mari cu sonorizarea.
Însoţit de un grup mare de jurnalişti, primarul şi-a pus în gând să ia pulsul tuturor şantierelor pe care se lucrează în acest moment. „Nu e o vizită electorală, dar trebuie să vă informăm o dată la două luni, ca apoi craiovenii să fie informaţi corect de stadiul lucrărilor”, a spus acesta de la bun început. Prima oprire a fost în cartierul Craioviţa Nouă, pe bulevardul „Tineretului”. Deşi lucrările au început recent, Solomon a fost mândru să arate că vechiul strat de asfalt a fost îndepărtat, se pun de zor borduri şi se pregătesc staţiile de autobuz.
„Lucrările sunt în devans. Se lucrează foarte bine, sunt extrem de mulţumit. Bulevardele „Olteniei” şi „Tineretului” vor fi gata în maximum o lună. Nu e o competiţie cu cine ştie ce partide, cu Paştele, nu e pentru imaginea primarului sau a Primăriei. Este un lucru normal, fiindcă este o firmă care lucrează într-un ritm nebunesc şi eu cel puţin am rămas surprins din nou”. Pe cele două bulevarde se vor face 750 de locuri de parcare.
Cupola Multifuncţionalului vine de Paşte
Centrul Multifuncţional, care se amenajează pe locul fostului târg din Romaneşti, a produs cea mai mare surpriză. Clădirea principală, care va găzdui expoziţiile, este deja conturată, au fost ridicate două etaje şi, în scurt timp, va fi fixată şi cupola, care acum aşteaptă în halele Popeci. „Şi aici lucrările sunt în devans. Am venit în vizită în noiembrie, iar acum suntem deja la acoperiş. În aprilie, după Paşti, o să punem cupola care o să fie deosebită. E transparentă, o să se vadă cerul”, a explicat Solomon.
„Toată această suprafaţă o să fie un punct de atracţie. Cine nu ar vrea să vină să-şi desfacă marfa şi să o vândă pe toată durata anului! E şi o sursă de venit pentru Primăria Craiova. S-a realizat cu fonduri europene, dar contribuţia noastră nu a fost de 2%, ci de 50%. Aşa s-a negociat pe această axă, abia aştept să finalizăm această investiţie şi să continuăm şi cu altele”, a mai spus acesta. Pavilionul va fi înconjurat de două centre de excelenţă şi o parcare cu 600 de locuri, primarul aşteptând şi oameni cu bani care au posibilitatea să-şi construiască în jur un hotel sau spaţii comerciale.
Polivalenta îşi primeşte scaunele în 30 de zile
De cum a intrat în Sala Polivalentă, primarul a dorit să ştie cu exactitate care este ultimul termen dat pentru inaugurare. Cum constructorii nu au putut să avanseze o dată exactă, Solomon s-a decis, pe loc, că o va deschide publicului după momentul alegerilor, dacă va fi primar.
„Multe încurcături cu această sală. Alţii au făcut temple şi stadioane în doi ani şi noi nu putem să construim o sală în 20 de ani. Vreau să o inaugurăm după alegeri, să nu zică lumea că o facem electoral, ca să ne voteze oamenii”, a spus Solomon. Potrivit acestuia, licitaţia pentru mobilier a fost adjudecată, nu au existat contestaţii, iar scaunele şi celelalte componente ar trebui să ajungă la Craiova în maximum o lună. Sala are însă o nouă problemă, care pare să fie mai mare decât cea privind mobilierul.
Provocat chiar de primar, directorul UTI Bucureşti, Cristi Ignat, a explicat că a întâmpinat greutăţi mari cu dotarea tehnică a viitoarei săli de sport. „Proiectul tehnic pe care l-am preluat noi la începutul lucrării a fost făcut în 1996, revizuit în 2006. În 2010-2011, Federaţiile de Handbal şi de Baschet au schimbat toate normativele pentru transmisia de evenimente internaţionale, fără de care nu se poate transmite o emisiune”, a declarat Ignat. Sala va avea şi un sistem de broadcasting, care permite transmisia de emisiuni televizate direct, din sală.
În iunie se va putea circula pe sub pasaj
Cocoţat pe pasaj şi privind schelele răspândite peste tot, primarul Antonie Solomon a cerut, cu insistenţă, termenul de finalizare, în primul rând pentru bretelele de sub pasaj pentru a putea fi reluată circulaţia rutieră în zonă. „Când vom circula pe sub pasaj, nu peste pasaj? E important să ştim”, a întrebat edilul. Constructorii spun că, pentru început – pe parcursul lunii iunie – vor reda circulaţiei căile de acces de sub pasaj care fac legătura cu Calea Bucureşti, strada „Unirii”, strada „Brestei” şi strada „Ştefan cel Mare”.
„Aş avea rugămintea la localnicii care stau în zona pasajului să înţeleagă că am blocat trecerea dinspre CEZ spre blocul turn, precum şi în partea cealaltă spre Calea Bucureşti, dar vom face traversarea pentru dânşii. Două luni să ne înţeleagă că blocăm acele zone”, a declarat Gabriel Nicolau, coordonatorul lucrărilor din partea firmei SCT Bucureşti. La sfârşitul lunii iulie, pasajul suprateran – care este realizat acum în proporţie de 65% – ar trebui să fie inaugurat, inclusiv cu linia de tramvai.