Apel respins în cazul mitei luate de Nedelcu şi Bălaşa

2
165

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins, miercuri, apelurile formulate de Ştefăniţă Cristian Nedelcu şi Cosmin Viorel Bălaşa, agenţi de poliţie din cadrul Biroului Rutier Craiova, împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, prin care au fost condamnaţi, în anul 2010, la un an şi şase luni, respectiv un an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Decizia Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

După o mulţime de amânări, majoritatea cerute de avocaţii lui Ştefăniţă Cristian Nedelcu şi Cosmin Viorel Bălaşa, din diverse motive, după ce s-au declasificat informaţiile cu privire la datele de identificare ale investigatorilor sub acoperire, care au fost audiaţi, din nou, de judecătorii Curţii de Apel, miercuri 14 martie a.c., Curtea de Apel Craiova a respins apelurile formulate de cei doi agenţi de poliţie împotriva sentinţei penale nr. 228 din 26 mai 2010 pronunţată de Tribunalul Dolj, ca nefondate. Prin sentinţa pe care au atacat-o, cei doi agenţi de la Rutieră au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea pentru luare de mită. Astfel, Ştefăniţă Cristian Nedelcu a primit un an şi şase luni de închisoare, iar Cosmin Viorel Bălaşa – un an de închisoare, pentru amândoi instanţa dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Cei doi agenţi de la Rutieră au ajuns în faţa instanţei după ce au picat testele de integritate efectuate de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, în anul 2009. De fapt, cel suspectat că ar lua şpagă de la şoferi, motiv pentru care a şi fost demarat ancheta în acest caz, era Nedelcu. Primul test de integritate la care a fost supus agentul de la Rutieră s-a desfăşurat pe 5 martie 2009, când acesta a primit o şpagă de 200 de lei de la un ofiţer sub acoperire ca să nu-l sancţioneze pentru că a trecut cu maşina pe roşu. După aceea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus autorizarea unor investigatori sub acoperire care să-l „încerce” pe Nedelcu. Pe 7 aprilie 2009, agentul Ştefăniţă Cristian Nedelcu, care acţiona în Craiova, în zona “Ciupercă”, a tras pe dreapta alt investigator sub acoperire, care i-a dat 300 de lei pentru a nu-i suspenda permisul. Trei zile mai târziu, pe 10 aprilie 2009, ofiţerii anticorupţie, sub coordonarea procurorului de caz, au organizat flagrantul. Un investigator sub acoperire, la volanul unui Jaguar şi cu 300 de lei pregătiţi pentru mită (marcaţi criminalistic), a pornit în viteză pe DE 70, în zona CET Craiova, unde agentul Nedelcu supraveghea traficul. Bineînţeles că investigatorul a fost tras pe dreapta, iar agentul Bălaşa, colegul de echipaj al lui Nedelcu, i-a spus că circula cu viteză peste limita legală şi i-a cerut actele. Şoferul i-a rugat pe poliţişti să nu-l sancţioneze şi a pus bancnotele marcate în certificatul de înmatriculare al maşinii, pe care i l-a înmânat lui Nedelcu. Acesta i l-a pasat lui Bălaşa, care a scos banii şi i-a pus în buzunarul portierei. Cei 300 de lei au fost găsiţi de poliţiştii anticorupţie în torpedoul maşinii.

Cei doi agenţi au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, au fost trecuţi la garajul IPJ Dolj, în mai 2010 au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj, iar acum Curtea de Apel Craiova le-a respins apelurile. Decizia instanţei de apel nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi mai mult ca sigur că agenţii vor uza şi de această ultimă cale de atac.

2 COMENTARII

  1. FELICITARI REDACTIEI CUVANTUL LIBERTATII pentru ca prin acest articol confirmati comentariul la articolul de ieri!!!!”Soferul i-a rugat pe politisti sa nu-l sanctioneze………..”Absolut jenant sa comiti infractiunea de instigare si dare de mita la nesfarsit pt a vedea daca un politist ia bani!!!!!!!!!RUSINE DNA PT MODUL IN CARE ACTIONATI!!

  2. Frateeeeeeeeeeeeee, le-a dat cam mult, zau!!!
    Meritau felicitati si premiati deoarece au fost decentzi in solicitari!

Comments are closed.