Concert Beethoven-Prokofiev-Schubert, cu violonistul Dragoş Mânza

0
164

Obişnuitul concert de vineri seara al Filarmonicii „Oltenia” îl aduce în scenă pe tânărul violonist ieşean Dragoş Mânza, în prezent student la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Weimar (Germania). De asemenea, îşi dă concursul Orchestra Simfonică a instituţiei, condusă de dirijorul Alexandru Iosub. Programul cuprinde Uvertura „Leonora” III, op. 72b, de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 2 în Sol minor pentru vioară şi orchestră, op. 63, de Serghei Prokofiev, şi Simfonia a IX-a în Do major, D. 944, de Franz Schubert. Concertul de astă-seară începe la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

Născut în 1954, la Piatra Neamţ, Alexandru Iosub a absolvit, succesiv, Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977). În domeniul dirijatului de orchestră s-a perfecţionat cu maestrul Constantin Bugeanu. În perioada 1977-1981 a activat ca violonist în Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, pentru ca, începând cu anul 1981, să desfăşoare o multilaterală activitate muzicală în Craiova: între 1981 şi 1989 – dirijor al Teatrului Liric „Elena Teodorini”, din 1989 – dirijor al Filarmonicii „Oltenia”, din 1995 – profesor de vioară asociat la Liceul de Artă „Marin Sorescu”. S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova; a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse.

Dragoş Mânza cântă pe o vioară Giovanni Battista Guadagnini, ce aparţine Academiei de Muzică din Weimar

Născut în 1988, la Iaşi, violonistul Dragoş Mânza studiază în prezent la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Weimar (Germania), la clasa prof. Friedemann Eichhorn. La 6 ani a primit primele lecţii de vioară de la prof. Maria Iftimie, sub a cărei îndrumare îşi continuă studiul viorii între 1995 şi 2007, în cadrul Colegiului de Artă „Octav Băncilă”. Din 1999 beneficiază de îndrumarea artistică a maestrului Bujor Prelipcean, prim-violonist al Cvartetului de coarde „Voces” şi director general al Filarmonicii „Modova” Iaşi, cu ajutorul căruia obţine şi prima sa bursă din partea Clubului Rotary. Deţinător al Trofeului „Lira de Aur”, a câştigat şapte Premii I la olimpiade naţionale şi este laureat al Concursurilor Internaţionale „Jeunesses Musicales” (Bucureşti), „Kloster Schöntal” şi „Louis Spohr” (Weimar, Germania). A obţinut premii speciale la Concursurile „Yehudi Menuhin” (Franţa), „Rodolfo Lipizer” (Italia) şi „George Enescu” (Bucureşti), iar în 2009 a devenit Laureat al Academiei de Vară „Mozarteum” (Salzburg, Austria). Pentru tânărul violonist, stagiunea 2012/2013 marchează debutul său ca prim-concertmaestru al Dusseldorfer Symphoniker – Germania.

 

Următorul eveniment artistic al Filarmonicii „Oltenia” va avea loc marţi, 20  martie, ora 19.00: un recital în cadrul stagiunii de muzică de cameră susţinut de Takashi Shimizu (Japonia) – vioară, Anton Niculescu – violoncel, Mihai Ungureanu – pian. În program: Franz Schubert –  Trio nr. 1 în Si bemol major pentru vioară, violoncel şi pian, D. 898, op. 99; Franz Liszt – Gaspar Cassado„Liebestraum” („Vis de iubire”) pentru violoncel şi pian; Pablo de SarasateZapateado pentru violoncel şi pian; Eugene YsayeSonata pentru vioară solo, op. 27, nr. 2 „Jacques Thibaud”.

Filarmonica pune în vânzare abonamentele pentru trimestrul al II-lea

De câteva zile, Filarmonica „Oltenia” a pus în vânzare abonamentele pentru trimestrul al II-lea al acestui an, la preţul de 96 de lei (12 concerte x 8 lei/concert). Cât priveşte preţurile biletelor în stagiunea 2011-2012, acestea sunt următoarele: pentru concertele simfonice şi vocal-simfonice – 15 lei / 8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari; pentru recitaluri – 10 lei / 5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari; pentru elevii Liceului de Artă „Marin Sorescu”, în condiţiile procurării biletelor cu 24 de ore înainte de data concertului – 3 lei; pentru grupuri organizate de elevi şi studenţi, formate din minimum 10 persoane – 5 lei; pentru spectacolele şi concertele-eveniment, preţul biletului va fi stabilit de managerul instituţiei. Biletele şi abonamentele pot fi procurate de la Agenţia Filarmonicii, deschisă de luni până vineri între orele 10.00 şi 19.00 (rezervări de locuri la tel. 0351.414.697).