Consilierii judeţeni au votat ieri, în cadrul unei şedinţe ordinare, bugetul propriu pe anul 2018, în valoarea totală de 479.069 mii lei, cu 27% mai mare ca cel de anul trecut. Totodată s-au făcut şi estimări şi pentru anii următori. Şi a dat cu plus. Veniturile proprii estimate a se încasa în anul 2018 la bugetul Consiliului Judeţean Dolj sunt în valoare de 52.741 mii lei, acestea provenind în special din chirii şi concesiuni, impozitul pe mijloace de transport deţinute de persoane fizice şi juridice, alte venituri din proproetate, valorificări de bunuri, taxe special etc.
Anul acesta se estimează a se încasa suma de 240 mii lei, depozite speciale pentru construcţii de locuinţe, reprezentând rate şi încasări din apartamentele vândute conform Ordonanţei 19/1994 privind stimularea investiţiilor pentru realizarea unor lucrări publice şi construcţii de locuinţe. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a precizat ieri, înainte de a solicita votul consilierilor judeţeni, că sunt 21 de localităţi şi 11 consilii judeţene care nu au primit niciun leu în plus. “Consiliul Judeţean Dolj fiind un judeţ mare, cu o populaţie ce depăşeşte cifra de 700.000, a primit în plus 103 milioane de euro. Din această sumă trebuie să alocăm DGASPC-ului peste 40%. Avem 11 proiecte cu finanţare nerambursabilă, 7 fiind cu finanţare din fonduri europene şi 4 proiecte, în valoare de 30 milioane de euro, prin PNDR. Suntem foarte atenţi la ceea ce dezvoltăm şi mai puţin la ceea ce consumăm. Anul trecut am alocat 30 de milioane de euro în Sănătate. Într-adevăr cei mai mulţi bani au mersă către Spitalul Judeţean de Urgenţă. Anul acest alocăm cu 17% mai mult şi asta pentru a finaliza toate lucrările. Şi vreau să fac un anunţ în premieră, pe lângă Clinica de Oncologie, la Craiova se va face şi un Institut Oncologic, pe care am dori să-l facem pe fonduri europene, iar dacă aceste fonduri nu sunt suficiente vom apela şi la Banca Mondilă. Mâine ( n.r astăzi) ne va vizita şi managerul pe Europa de Est a Băncii Mondiale. Vom discuta toate aceste aspect şi vom propune spre analiză divese scheme de finanţare. Am primit şi de la colegii liberali o listă cu propuneri de proiecte, extreme de interesante, de luat în seamă, dar mie îmi place să cred că toate aceste proiecte sunt ale noastre şi să nu discutăm pe partied politice, aici vorbim de banii judeţului şi de proiectele judeţului, de care beneficiem cu toţii”, a spus şeful administraţiei doljene.
Transferurile către Aeroportul Internaţional Craiova sunt în valoare totală de 8.057 mii lei
Cele mai mari sume de bani sunt alocate către infrastructură. Din suma alocată în anul 2018 judeţului Dolj, pentru drumurile comunale şi judeţene, se va aloca bugetului propriu suma de 6.213 mii lei pentru drumurile judeţene. Cosmin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj a explicat modul în care se repartizează fondurile la capitolul Transporturir. “Pentru lucrările de reparaţii şi de întreţinere drumuri judeţene se alocă în anul 2018 suma de 14.000 mii lei. Societatea pentru Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj SA a solicitat majorarea aportului la capitalul social al societăţii cu suma de 3000 mii lei, în vederea dotării cu noi utilaje performante necesare activităţii”, a subliniat vicepreşedintele CJ Dolj. Transferurile propuse spre acordare în anul 2018 Aeroportului Internaţional Craiova sunt în valoare totală de 8.057 mii lei, din care 4.57 mii lei tranferuri pentru investiţii. “Având în vedere ajutorul financiar în cuantum de maxim 5,5 euro – echivalent în lei pentru fiecare pasager îmbarcat ce se acordă la deschiderea de noi rute şi/sau frecvenţe de operare aeriene la Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Craiova se alocă suma de 1.300 mii lei din bugetul propriu judeţean pentru a sprijini financer operatorii aerieni care operează către destinaţii din ţări mebre ale UE de pe Aeroportul din Craiova”, a mai precizat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj
Finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap
Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj a vorbit despre modul în care vor fi repartizaţii banii primiţi din transferuri de la bugetul de stat pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap în sumă de 79.501 mii lei. “923 mii lei pentru drepturile prevăzute de art 24 din Legea nr 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, referitoare la gratuitatea transportului interurban; 209 mii lei pentru drepturile prevăzute de art 27 din Legea nr 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, referitoare la credite a căror dobândă se suportă de la bugetul de stat şi 78.369 mii lei pentru drepturile prevăzute de art 58 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, referitoare la prestaţiile sociale”, a precizat directorul DGASPC Dolj.