Şase cazuri de gripă, în judeţul Dolj

0
619

În doar o săptămână, şase cazuri de gripă au fost confirmate cu virus de tip B, în judeţul Dolj, în urma examenului de laborator. De asemnea, s-a înregistrat un număr foarte mare de viroze respiratorii, peste 2.100 de persoane.

Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că în judeţul Dolj s-au înregistrat 1.450 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 705 cazuri de pneumopatii acute şi 14 cazuri clinice de gripă în ambulator, din care 6 cazuri au  fost confirmate la examenul de laborator cu virus gripal tip B.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână (2.169) este crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.869 cazuri), dar se încadrează în limitele sezonului. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 23,05%.

Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, DSP Dolj a caracterizat săptămâna prin activitate gripală sporadică.

Încă 800 de doze de vaccin antigripal au ajuns în Dolj

Până în prezent în judeţul Dolj au fost vaccinate 33.780 de persoane. În total s-au primit 35.695 de doze de vaccin: prima tranşă – 472 doze, primite în 30 octombrie 2017 şi a doua tranşă – 35.223 doze, primite în 6 decembrie 2017 care s-au repartizat unităţilor vaccinatoare.

Având în vedere debutul la nivel naţional a circulaţiei virusului gripal, specialiştii recomandă  continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În categoriile la risc intră persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronic, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

În această săptămână au mai fost preluate 800 doze de vaccin de la DSP Bucureşti care au fost repartizate unităţilor vaccinatoare.

Există stocuri de medicamente şi vaccinuri pentru gripă

Având în vedere că în ultimele săptămâni au fost diagnosticate mai multe cazuri de gripă, iar în unele judeţe s-au înregistrat decese provocate de virusul gripal, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să se asigure că unităţile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecţia personalului şi a pacienţilor.

Managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să prezinte în cel mai scurt timp o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi.

Autorităţile sanitare dau asigurări că în acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită şi farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populaţie. Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor farmaciilor să se aprovizioneze  cu medicamentele şi produsele necesare preveniri şi tratării gripei.

În plus, având în vedere că săptămâna aceasta s-a reluat activitatea preşcolară şi şcolară, este necesar ca în grădiniţe şi şcoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. De asemenea,  cadrele didactice, în cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare şi instituirea unui tratament corect.

Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie şi chiar începutul lunii aprilie, specialiştii recomandă vaccinarea drept cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

De asemenea, măsurile de igienă personală – spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos, alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare – sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.