Ministrul Leş: România îşi respectă angajamentele în NATO prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare

0
48

345Bugetul Apărării pentru anul 2017 prevede alocarea a 2% din PIB, ceea ce asigură o bază solidă pentru o modernizare semnificativă a capabilităţilor de apărare şi demonstrează respectarea angajamentelor României în cadrul NATO, a subliniat ministrul Gabriel Leş, la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat transmis joi de MApN, Gabriel Leş, care participă la reuniunea miniştrilor Apărării din NATO, a exprimat susţinerea României pentru demersurile de creştere a contribuţiei Alianţei la eforturile comunităţii internaţionale de proiectare a stabilităţii.

În cadrul dezbaterilor, oficialul român a susţinut necesitatea continuării eforturilor de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare şi a reiterat importanţa implementării tuturor deciziilor adoptate la Summitul de la Varşovia, în spiritul unei abordării integrate a ameninţărilor, în vederea asigurării unităţii şi credibilităţii Alianţei. În context, acesta a subliniat necesitatea asigurării coerenţei măsurilor de întărire a posturii de apărare şi descurajare pentru flancul estic al NATO, conform sursei citate.

În marja reuniunii, ministrul Gabriel Leş a semnat împreună cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intenţie prin care a fost formalizată afilierea unităţilor cu care România contribuie la Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării de tip Naţiune Cadru, coordonată de Germania.

Conform comunicatului MApN, aliaţii au evidenţiat importanţa relaţiei transatlantice şi necesitatea continuării adaptării NATO la noul mediu de securitate. În acest cadru, s-a pus accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare, precum şi pe dezvoltarea contribuţiei Alianţei Nord-Atlantice la eforturile internaţionale de proiectare a stabilităţii.

Discuţiile s-au axat, de asemenea, pe asumarea echitabilă a responsabilităţilor şi pe contribuţiile concrete ale aliaţilor la securitatea şi apărarea comună. Cu acest prilej, miniştrii au reiterat angajamentul pentru creşterea bugetelor alocate Apărării, asumat de statele NATO la Summitul din Țara Galilor.