Ateliere de creaţie pentru „Parada Mărţişoarelor”

0
344

Parada MartisoarelorMuzeul Olteniei se pregăteşte de organizarea unei noi ediţii, a IX-a, a „Paradei Mărţişoarelor”, eveniment iniţiat şi derulat în exclusivitate pentru (pre)şcolarii din unităţile de învăţământ doljene. Astfel, în perioada 20-24 februarie, la Secţia de Etnografie vor avea loc ateliere de creaţie, sub coordonarea specialiştilor din cadrul instituţiei muzeale. Tot aici, pe 9 martie, ora 11.00, va fi vernisată expoziţia cu creaţiile copiilor, iar un juriu format din artişti plastici şi reprezentanţi ai organizatorilor va acorda premii celor mai inspirate dintre ele.

Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Olteniei, „Parada Mărţişoarelor” „îşi propune să iniţieze copiii în cultura tradiţională românească, în expresiile şi modelele ei, motiv pentru care participanţii vor beneficia de expuneri şi demonstraţii asupra subiectului, atât în atelierele creative organizate, cât şi în cadrul expoziţiei de bază a Secţiei de Etnografie”.

Parada Martisoarelor atelier 1Muzeul invită instituţiile de învăţământ doljene să se înscrie în cadrul proiectului cultural şi să participe la atelierele creative „pentru a povesti şi reinventa legenda firului alb şi roşu, agăţat odinioară în copacii proaspăt înmuguriţi sau purtat de copii şi fete ca bănuţ protector la mâini şi la gât pentru sănătate şi noroc”. Astfel, în zilele de 20, 21, 22, 23 şi 24 februarie a.c. la Secţia de Etnografie / Casa Băniei (strada „Matei Basarab” nr. 16) vor avea loc ateliere de creaţie, sub coordonarea specialiştilor din cadrul instituţiei muzeale. Atelierele se vor desfăşura pe două secţiuni: pentru preşcolari – între orele 10.00-11.30şi pentru şcolari – între orele 13.00-14.30.

Parada Martisoarelor atelier 4„Experienţa anilor trecuţi ne-a demonstrat că numărul participanţilor înscrişi la ateliere depăşeşte cu mult posibilităţile noastre logistice, context în care ar fi de preferat ca instituţiile de învăţământ înscrise în concurs să participe în cadrul atelierelor cu maximum şase copii. Fiecare instituţie şcolară trebuie să-şi procure materialele necesare confecţionării mărţişoarelor, în funcţie de caracteristicile proiectelor alese”, se mai precizează în comunicatul muzeului. Înscrierile se pot face la numărul de telefon 0351/444.030.

Până pe data de 5 martie, ora 16.00, fiecare grădiniţă sau şcoală participantă va depune la sediul Secţiei de Etnografie un panou cu maximum 25 de mărţişoare. Un juriu format din artişti plastici şi reprezentanţi ai organizatorilor va acorda premii participanţilor.