Pneumonia face ravagii în Dolj

0
1681

În doar o săptămână, în judeţul Dolj s-au înregistrat peste 500 de cazuri de pneumonie acută, iar alţi doi pacienţi au fost diagnosticaţi cu gripă. În aceste condiţii, specialiştii îi avertizează pe doljeni ca la primele semne de răceală să nu ezite să anunţe medicul de familie.  

Pe lângă cele 517 cazuri de penumonie acută, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj au anunţat că au fost diagnosticate nu mai puţin de 1.223 de cazuri de infecţii acute şi două cazuri de gripă. Acestea au fost confirmate prin examen de laborator la Institutul Cantacuzino din Bucureşti la un copil cu vârsta de până la un an şi la un doljean din grupa de vârstă 15-49 de ani. În unele situaţii a fost nevoie chiar de internarea în spital a celor diagnosticaţi cu viroză şi pneumonie.

În toată această perioadă a continuat şi campania de vaccinare antigripală la nivelul unităţilor vaccinatoare – adică spitale, policlinici, cabinete ale medicilor de  familie, ambulanţă, centre de protecţie a copilului şi în căminele de bătrâni – în săptămâna precedentă fiind administrate nu mai puţin de 1.206 doze.

Campania Ministerului Sănătăţii se desfăşoară prin intermediul cabinetelor de medicina familiei şi în unităţile sanitare cu paturi. Trebuie menţionat însă faptul că nu toată lumea beneficiază de vaccinare gratuită.

Vaccinare gratuită pentru o parte din populaţie

Cele mai expuse categorii de populaţie sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicii, cadrele sanitare şi personalul auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronic, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. De altfel acestea au prioritate în cadrul campaniei naţionale de imunizare împotriva virusurilor gripale. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, ca şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze vor fi nevoiţi să cumpere din farmacii dozele necesare.Vaccinarea este contraindicată persoanelor care au febră ridicată. Nici copiii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi, deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşită sau chiar encefalită, care pot duce la deces. De asemenea, vaccinul antigripal nu este recomandat persoanelor care sunt alergice la ouă, pentru că acelaşi tip de proteine sunt incluse în compoziţia dozelor.

Recomandări din partea Direcţiei de Sănătate Publică

Pentru prevenirea infecţiilor căilor respiratorii, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să respecte o serie de măsuri. Printre acestea, optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare, în special fructe şi legume, evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihna nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate.

Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant. De asemenea, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, sunt de evitat aglomeraţiile din locurile publice, deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală.

Un alt sfat este acela de a evita vizitarea rudelor sau prietenilor internaţi în spitale. Nu în ultimul rând, se recomandă autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum febra, secreţiile nazale, durerile de cap, tusea şi durerile în gât. Cei care prezintă astfel de semne de boală sunt sfătuiţi să anunţe telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.