Infrastructura sanitară ar putea fi reabilitată cu bani de la Banca Mondială

0
98

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că intenţionează să continue colaborarea cu Banca Mondială (BM) în domeniul sanitar şi după data de 15 martie a.c., atunci când proiectul actual se va finaliza.

Săptămâna aceasta, autorităţile sanitare au avut o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale. În opinia reprezentanţilor BM, proiectul actual a avut şi are rezultate importante şi directe în sprijinirea reformelor din România, în special în sectorul de urgenţă şi cel al maternităţilor, fapt pentru care se doreşte dezvoltarea unei viitoare colaborări.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, la rândul lor, că doresc continuarea colaborării cu Banca Mondială, în primul rând, pentru concretizarea proiectelor începute, adică finalizarea reabilitării maternităţilor, a unităţilor de primiri urgenţe şi a secţiilor de anestezie terapie intensivă care au mai rămas în unele spitale. De asemenea, este nevoie de fonduri pentru schimbarea infrastructurii sectorului de Sănătate, în contextul în care anul acesta va fi pusă în aplicare directiva transfrontalieră pentru circulaţia pacienţilor.

„Avem nevoie de infrastructură nouă, care să înlocuiască acele clădiri vechi de 200 de ani, clădirile retrocedate sau cele pavilionare. Avem nevoie de cabinete medicale în mediul rural pentru că suntem în situaţia în care există resursă umană calificată dar fără construcţii medicale funcţionale. Trebuie să dăm drumul de urgenţă la cel puţin 2 spitale regionale. Dorim să punem pe picioare un program important de achiziţie de aparatură medicală de radioterapie şi imagistică”, a explicat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Potrivit oficialilor nevoia de finanţare pentru aceste proiecte se ridică la cel puţin 4-5 miliarde de euro.