Programul “Şcoală după şcoală” a debutat la Cârcea

0
836

Astăzi, într-un cadru festiv, la Liceul Tehnologic “Constantin Ianculescu” din Cârcea, a avut loc inaugurarea oficială a programului “Şcoală după şcoală”, finanţat de Consiliul Local şi Primăria Cârcea. Conform acestuia, elevii din ciclurile primar şi gimnazial ale unităţii de învăţământ vor avea, zilnic, o masă caldă, la prânz, după care îşi vor desfăşura alte activităţi, în funcţie de ciclurile de învăţământ, până la ora 17:00. La acţiune au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Totul se circumscrie sloganului unităţii de învăţământ: “Şcoală pentru diversitate, Educaţie pentru toţi”

Este un program amplu prezentat de prof. Adrian Cristian Velişcu, director al Liceului Tehnologic “Constantin Ianculescu”:”Programul „ȘCOALA DUPĂ ȘCOALĂ” pentru elevi este un serviciu deschis către comunitate, construit pentru a veni în sprijinul copiilor, părinţilor și școlii. La baza intervenţiilor stă relația de parteneriat dintre cei implicați direct în desfășurarea proiectului: părinții, școala și comunitatea locală. Acest serviciu este unul integrat, modern și competitiv care va crește valoarea actului educaţional. Grupul ţintă al proiectului este constituit din elevii de 6 – 14 ani, școlarizați în cadrul Liceului Tehnologic „Constantin Ianculescu”, proveniți din clasele P-IV și V-VIII, din familii ce locuiesc în comuna Cârcea aflate în situatia de a nu avea o modalitate mai bună de  a asigura copiilor lor petrecerea timpului după orele de școală. Selecţia se va face la sugestia cadrelor didactice, pe baza cererilor directe ale părinţilor/susţinătorilor legali de includere a copiilor în program. Pentru atingerea obiectivului principal al proiectului, propunem înfiinţarea următoarelor servicii: de îngrijire a copilului (asigurarea nevoilor bazale, hrană, securitate, servicii alternative de educaţie, asigurarea continuităţii și a întăririi educaţiei formale (efectuarea temelor pentru școală, cel puţin parţial, a învăța să învățăm etc.), servicii de consiliere pentru copil și familie”.

Program amplu, în beneficiul tuturor

Astăzi, 79 de elevi, 44 din învăţământul primar, au servit prima masă caldă din acest proiect. “Este un proiect amplu, asigurat de Consiliul Local şi Primăria Cârcea. În jur de 22 de lei/porţie este efortul bugetar al localităţii. Sunt 12 cadre didactice care se ocupă de acest proiect, patru fiind din afara localităţii. Părinţii copiilor beneficiari sunt degrevaţi, zilnic, de eforturi financiare, ştiind că elevii au toate serviciile asigurate. La ora 12.00, cei din ciclul primar, mănâncă prânzul, iar , la ora 14:00, cei de la gimnazial. Fiecare meniu este prezentat părinţilor, pe site-ul şcolii,  astfel încât acesta să fie adaptat cerinţelor, inclusiv cu ceea ce înseamnă un regim alimentar, acolo unde este cazul. Avem săli de clasă ultradotate, iar laboratorul de Matematică – Informatică are calculatoare pe care copiii pot învăţa. În total, la unitatea de învăţământ sunt înscrişi 235 de elevi, în toate ciclurile de învăţământ preuniversitar. Ne dorim să răspundem nevoilor comunităţii, să creştem performanţa şcolară .i să aducem cât mai mulţi copii lângă noi. Prin astfel de programe, ne dorim să reducem abandonul şcolar, absenteismul, iar toţi elevii să fie îndrumaţi de către cadre specializate”, a precizat Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea.

“Şcoala este o familie”

Programul are are o o recunoaştere vizibilă, şi nu numai din partea copiilor şi a părinţilor acestora. “Şcoala este o familie, în care trăiesc copii, cadre didactice, părinţi. Programul care a debutat ,astăzi, la Cârcea,  se contituie într-unul complementar învăţământului clasic, care vine în beneficiul elevilor, cei de aici, vorbesc de autorităţile locale, meritând toate aprecierile. Vorbim de educaţie formală şi nonformală. În acest moment, cu evenimentul de astăzi, avem, în Dolj, 17 unităţi de învăţământ care aplică “Şcoală după şcoală”, 12 dintre aceste fiind în mediul rural, acolo unde este cea mai mare nevoie “, a precizat prof. Aida Ionescu, inspector general – adjunct al ISJ Dolj.