Spectacolul „White Room” va avea premiera în acest weekend la TNC

0
110

„White Room” de Alexandra Badea, în regia lui Florin Caracala, va avea premiera națională sâmbătă și duminică, 19 și 20 ianuarie, ora 19.00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” (Sala „Amza Pellea”). Spectacolul îi are în distribuție pe actorii Romaniţa Ionescu, Alex Calangiu, Claudiu Mihail, Gabriela Baciu, Ramona Drăgulescu, Cătălin Miculeasa, Ştefan Cepoi,  Corina Druc, Dragoş Măceşanu, Anca Dinu și Raluca Păun. Biletele pentru premieră, ca și pentru următoarele reprezentații, programate pe 24 ianuarie și 6 februarie 2019, sunt disponibile la Agenția teatrală și online, pe www.tncms.ro.

„White Room” a câștigat cea de-a VIII-a ediție (2017) a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români organizat de Naționalul craiovean, fiind selectat dintr-un număr de 11 proiecte participante. «White Room” este un eseu despre realitatea distopică creată prin contopirea a două realități, diferite ca substanță și ca manifestare, ale individului: cea imediată și cea virtuală. Într-o lume în care omul contemporan are nevoie să evadeze din realitatea imediată pentru a visa, realitatea virtuală oferă cel mai potrivit refugiu pentru a face acest lucru. White Room” este o radiografie poetică a unei societăți care se confruntă cu una din cele mai mari probleme ale omului de azi: solitudinea», se precizează într-un comunicat de presă al Teatrului Național din Craiova (TNC).

Alexandra Badea este dramaturg și regizor, a absolvit secția de regie teatru a UNATC și a făcut un master de Studii Teatrale la Sorbona. Scrie în limba franceză, iar din 2003 locuiește la Paris. Primele sale piese, „Controle d’identite”, „Mode d’emploi”, „Burnout”, au fost publicate în 2008, iar piesa „Pulverises” („Pulverizare”, 2012) a fost premiată cu Marele Premiu pentru literatură dramatică, în anul 2013 (Grand Prix de la Litterature Dramatique 2013). Alexandra Badea este Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres). Textul său „White Room” este montat în premieră în România, fiind tradus de Cristina Toma și publicat în Antologia pieselor prezentate în secţiunea „Spectacole-lectură” a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Florin Caracala a absolvit regia în 2011 la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, iar în 2013, masterul în regie la UNATC „I.L. Caragiale” București. Din 2008 a lucrat spectacole atât în mediul independent, cât și în cel instituționalizat. Temele pe care le abordează sunt preponderent focusate pe felul în care indivizii din societate reacționează atunci când sunt puși să interacționeze unii cu ceilalți în situații destabilizatoare. Estetic, explorează zona new-media, introducând în teatrul contemporan noi moduri de a utiliza tehnologia ca discurs dramatic. Florin Caracala a fost directorul artistic al Festivalului de Teatru și Artă Performativă de la Iași (2014) și directorul general al Bienalei de Arte Emergente de la București (2015).