Închisoare cu suspendare pentru „pistolarul” de la mall

0
87

Doljeanul de 42 de ani care a ameninţat un taximetrist craiovean cu pistolul, în parcarea Mall-ului Electroputere din Craiova, a fost condamnat, ieri, la un an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Odată cu pronunţarea sentinţei, instanţa a dispus punerea în libertate a inculpatului, care se afla după gratii de la momentul comiterii faptei, de pe 1 decembrie 2013. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat, ieri, sentinţa în dosarul în care Gheorghe Budică, de 42 de ani, din comuna doljeană Lipovu, a fost judecat pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi ameninţare. Bărbatul a ajuns în spatele gratiilor pe 1 decembrie 2013, după ce a ameninţat un taximetrist craiovean în parcarea Mall-ului Electroputere, fiind trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în aceeaşi lună. Inculpatul şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Judecătorii l-au condamnat la 3 luni de închisoare pentru ameninţare, 1 an de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, le-au contopit, dispunând suspendarea pedepsei rezultante de un an închisoare pe durata unui termen de încercare de trei ani. Acesta are de achitat şi suma de 800 de lei cheltuieli judiciare, i s-a confiscat pistolul şi a fost pus în libertate ieri, odată cu pronunţarea hotărârii.

„În temeiul art. 193 alin. 1 C.pen. condamnă inculpatul Budică Gheorghe la pedeapsa de 3 luni închisoare. În temeiul art. 321 alin. 1 C.pen. condamnă inculpatul Budică Gheorghe la pedeapsa de 1 an închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului pe durata termenului de încercare de 3 ani. Deduce din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestului preventiv de la 01.12.2013 la zi. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Budică Gheorghe de sub puterea mandatului de arestare nr. 272/02.12.2013. Obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare statului. Cu drept de recurs. Pronunţată în şedinţa publică de la 15.01.2014”, se arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Craiova de ieri.

S-au certat pe locul de parcare

Reamintim că, poliţiştii craioveni au fost solicitaţi, pe 1 decembrie 2013, în parcarea Mall-ului Electroputere din Craiova în urma unui scandal izbucnit în parcare. Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, din cercetările făcute de poliţiştii Secţiei 3 Craiova s-a stabilit că Gheorghe Budică, de 42 de ani, din comuna doljeană Lipovu, şi-a parcat maşina de teren în staţia de taxi, pe locurile rezervate taximetriştilor. Silviu Enache, de 43 de ani, din municipiu, taximetrist, i-a spus să-şi mute maşina, cei doi s-au luat la ceartă, iar Budică a scos pistolul pe geamul maşinii, ameninţându-l pe taximetrist. Cei doi combatanţi au fost duşi la sediul Secţiei 3 Poliţie, au fost audiaţi, pe numele lui Gheorghe Budică întocmindu-se dosar penal pentru ameninţare. Poliţiştii au constatat că avea permis pentru armă, însă i-au ridicat pistolul şi muniţia pentru continuarea cercetărilor. Continuând verificările însă, poliţiştii au reţinut în sarcina sa şi infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Budică fiind reţinut pe 24 de ore.

„În cauză a fost întocmit dosar penal pentru ameninţare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, arma şi muniţia au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar doljeanul a fost introdus în arest, pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore”, a declarat, la momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, inspector principal Alin Apostol.