Doljul pe scurt, foarte pe scurt!

0
415

Potrivit meteorologilor, după data de 18 ianuarie a.c., ninsorile ar putea reveni în forţă. Anunţul a pus în gardă primarii localităţilor din judeţul Dolj, iar mulţi dintre aceştia spun că sunt pregătiţi corespunzător atât pentru deszăpezirea drumurilor comunale, cât şi pentru a le asigura cazare celor aflaţi în tranzit. Şi cei de la Societatea Pentru Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj, care au în administrare 46 de drumuri judeţene, adică 1.090 km de drum, sunt gata să intervină. Până la această oră, LDP Dolj a încheiat contracte cu 43 de societăţi şi are la dispoziţie 115 utilaje de deszăpezire cu care pot interveni în orice moment. De asemenea, societatea are în stoc 4.100 de tone de nisip antiderapant şi 717 tone de sare. Reprezentanţii LDP Dolj avertizează că drumuri judeţene mai vulnerabile în Dolj, pe timp de viscol, sunt DJ604 – Leu-Amărăşti-Dăbuleni, 561D – Băileşti-Giubega şi Cornu-Vârtop, 552A – Perişor-Boureni, 561F – Radovan-Cerăt, 552 – Craiova-Vârtop, 553 – Ciuperceni-Poiana Mare-Maglavit, 561G – Băileşti-Galicea Mare. Dar o recomandare este adresată tuturor participanţilor la trafic: să nu pornească pe drumurile publice nepregătiţi.

Serviciu de permanenţă la Leu

Iulian Cristescu

Primarul comunei Leu, Iulian Cristescu, a declarat, ieri, că localitatea dispune de mai multe utilaje care vor putea fi folosite la deszăpezire, în situaţia în care va fi nevoie. „Pentru drumurile noastre comunale suntem pregătiţi să intervenim, în orice moment, pentru a le deszăpezi. Avem la dispoziţie un buldoexcavator cu lamă, un tractor echipat cu plug şi pentru satul Zănoaga avem încheiat un contract de prestări servicii cu o firmă. Cele trei utilaje au fost suficiente până acum să nu avem drumuri blocate. În cazul în care rămân oameni înzăpeziţi în zonă suntem pregătiţi să îi cazăm”, a dat asigurări primarul comunei Leu, Iulian Cristescu. De altfel, la prima zăpadă căzută în această iarnă autorităţile locale au asigurat pentru 20 de persoane ceaiuri şi o cameră încălzită. De asemenea, în cadrul Primăriei Leu funcţionează un serviciu care asigură permanenţa.

 

Dăbuleni: O mie de litri de motorină pe stoc şi oameni pregătiţi să intervină

Nicolae Drăgoi

Şi în oraşul Dăbuleni pe parcursul iernii se asigură serviciu de permanenţă la Primărie, tocmai pentru ca vremea rea să nu ia prin surprindere autorităţile locale. Angajaţii din Primărie sunt pregătiţi cu cinci utilaje cu care vor deszăpezi, dacă va fi nevoie, drumurile ce aparţin oraşului Dăbuleni. Ca o măsură suplimentară, a fost asigurat şi un stoc de motorină, iar autorităţile sunt pregătite să intervină dacă situaţia o va cere. „După ce eliberăm drumurile noastre, dacă cei de la judeţene au nevoie de o mână de ajutor o acordăm de fiecare dată. Şi data trecută am scos oamenii din zăpadă şi i-am dus la spitalul din oraş. Avem Serviciu de permanenţă la Primăria Dăbuleni, 1.000 de litri de motorină pe stoc şi oameni pregătiţi să intervină în orice moment”, a spus primarul Nicolae Drăgoi.

 

Pe băileşteni nu-i prinde iarna nepregătiţi

Costel Pistriţu

Nici autorităţile locale din Băileşti nu se tem că zăpada i-ar putea prinde pe picior greşit. Primarul Costel Pistriţu a declarat că oraşul Băileşti nu a avut probleme cu deszăpezirea, întrucât au fost achiziţionate la timp utilajele necesare. În situaţia în care în zilele următoare va ninge, pe străzile din Băileşti vor interveni cinci utilaje ale Primăriei plus o sărăriţă. „La prima zăpadă am ajutat şi la deszăpezirea drumului judeţean 561D – Băileşti-Giubega. De asemenea, am cazat în sala de sport 26 de persoane rămase înzăpezite, cărora le-am asigurat mâncare şi ceaiuri calde la cantina din oraş. În anul 2013 nu mai avem voie să folosim sintagma aceea fără logică, ne-a prins iarna nepregătiţi. Nu, domnule, noi suntem pregătiţi, iar în momentul în care va ninge vom interveni prompt, pentru ca oamenii să poată circula. În condiţii de iarnă, dar să poată circula”, a spus Costel Pistriţu, primarul oraşului Băileşti.

 

Giubega: „Data trecută am cazat 70 de persoane”

Gheorge Gună

Întrebat cum sunt pregătite autorităţile locale pentru o eventuală zăpadă, primarul comunei Giubega, Gheorghe Gună, a spus că Primăria are un tractor cu freză şi plug cu care poate înlătura zăpada de pe drumurile localităţii. Edilul a mai declarat că are suficientă motorină pe stoc, însă îi sfătuieşte pe oameni să urmărească buletinele meteorologice şi, în situaţia în care sunt emise avertizări de ninsoare, să amâne plecările de acasă. „Ajutăm atunci când este cazul, pentru că nu putem sta indiferenţi. Data trecută am cazat 70 de persoane, dintre care 25 au fost nevoite să rămână peste noapte. Oamenii ar trebui să înţeleagă că, dacă nu au treburi foarte urgente când ninge sau viscoleşte, este mai bine să stea acasă”, a explicat Gheorge Gună, primarul comunei Giubega.

 

Primarul Marin Vintilă – Poiana Mare: „Zăpada este bună, are rostul ei”

Marin Vintilă

Două tractoare cu lamă, două buldoexcavatoare şi două autogredere sunt pregătite să acţioneze la Poiana Mare dacă în următoarea perioadă va ninge. Din acest punct de vedere, comuna este una dintre cele mai dotate unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. Primarul Marin Vintilă, om gospodar, s-a pregătit din timp cu nisip, motorină şi oameni cu care să intervină pe drumurile comunale, pentru a nu fi blocate. „Ne-am gospodărit din timp, pentru că nu vrem să avem probleme. Avem utilaje, avem nisip, combustibil şi oameni. Dăm o mână de ajutor şi colegilor de la drumurile judeţene dacă se impune, pentru că aşa este bine. Dacă avem cazuri de oameni care rămân cu autoturismele înzăpezite, până se rezolvă problema avem cameră încălzită unde să îi cazăm. Le putem oferi fără probleme şi o supă caldă sau ceaiuri. Dacă mă întrebaţi pe mine, am să vă spun că îmi doresc să ningă, pentru că zăpada este bună, are şi ea rostul ei”, a spus Marin Vintilă.

 

Galicea Mare: Lucrări de deszăpezire în regie proprie

La Galicea Mare, potrivit primarului Florel Catană, nici la prima ninsoare nu au fost probleme deosebite cu deszăpezirea la nivelul comunei. Cei din localitate s-au descurcat de fiecare dată cu utilajele din dotare, cu un tractor cu plug şi un buldoexcavator pregătit pentru iarnă. Şi de această dată acesta declară că sunt gata să intervină pe drumurile comunale, pentru că au şi nisip şi motorină pe stoc. În cazul în care ar trebui să cazeze oameni înzăpeziţi acesta spune că are unde să le ofere o cameră încălzită, dar până acum nu a fost cazul. „Nu ne facem griji. Noi spunem că suntem pregătiţi pentru orice, inclusiv să-i primim pe cei care rămân blocaţi pe şosea. Putem pune la dispoziţie o cameră în care să fie căldură şi ceai. În ceea ce priveşte drumurile din comună, putem asigura deszăpezirea cu utilajele noastre”, a declarat primarul comunei Galicea Mare, Florel Catană.

 

 

Maglavit: „Utilajele pe care le avem în dotare sunt suficiente”

Ion Dinu

Cu buldoexcavatorul, autogrederul şi tractorul cu lamă, nici comuna Maglavit nu ar trebui să aibă probleme cu eliberarea drumurilor de zăpadă. Edilul Ion Dinu spune că reprezentanţii Primăriei au făcut faţă de fiecare dată, dar că este mult mai dificil de acţionat atunci când zăpada este viscolită. „Pentru drumurile noastre din comună, utilajele pe care le avem în dotare sunt suficiente. Dar oamenii trebuie să înţeleagă că atunci când zăpada este viscolită nu avem ce să îi facem. Cheltuim bani degeaba. Şi atunci cea mai bună soluţie este aceea de a nu pleca de acasă decât în cazuri urgente, de forţă majoră. Oricum ar fi, noi avem un Serviciu de permanenţă şi suntem pregătiţi să îi sprijinim. Cei care vor rămâne blocaţi în zăpadă pot suna la 0251.328.662, numărul de urgenţă din Maglavit”, a afirmat Ion Dinu, primarul comunei.

 

Ciupercenii Noi: „Avem capacitate de a caza 600 de persoane”

Gheorghe Mungiu, primarul comunei Ciupercenii Noi, spune că pentru deszăpezire are tot ce este necesar: buldoexcavator, autogreder, tracker, tractor cu lamă şi sărăriţă. Nu îi este teamă că zăpada ar putea bloca accesul în localitate şi spune că, dacă nu a avut probleme iarna trecută, poate să treacă peste orice intemperie! Atunci când situaţia a cerut-o, a ajutat şi la deszăpezirea drumurilor judeţene din zonă, atât cât s-a putut. „Nu ne facem probleme, pentru că avem tot ce ne trebuie. Dacă este cazul, îi ajutăm şi pe cei de la drumurile judeţene, pentru că nu putem lăsa oamenii înzăpeziţi. Avem capacitate de a caza 600 de persoane. Până acum nu a fost cazul şi ne dorim să nu fie în continuare”, a spus primarul Gheorghe Mungiu.

Cornel Ţecu, director tehnic SC LDP Dolj: „Avem pe stoc nisip şi sare, iar utilajele noastre aşteaptă să intervină în orice moment. Sperăm că, dacă va ninge, nu vom avea iarăşi parte de viscol, pentru că este foarte greu de acţionat în astfel de condiţii meteorologice. Într-o astfel de situaţie, de obicei, chiar dacă utilajele noastre îşi fac treaba, vântul spulberă din nou zăpada în urma lor. Ne dorim totuşi ca iarna să nu fie foarte aspră şi să nu ne confruntăm cu drumuri blocate şi situaţii extreme”.

MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU