Eurobarometru: Românii se simt tineri până la 44 de ani şi bătrâni de la 61 de ani

0
140

Românii apreciază că o persoană încetează să mai fie considerată tânără începând cu 44 de ani şi că este considerată în vârstă de la 61 de ani, relevă cel mai recent Eurobarometru, făcut public, vineri, de Comisia Europeană.

La nivel comunitar, europenii estimează că o persoană încetează să mai fie consideră tânără începând cu 42 de ani şi că o persoană devine bătrână de la numai 64 de ani. Percepţia faţă de vârstă diferă puternic în funcţie de sex, vârstă şi ţară, subliniază sondajul Eurobarometru făcut public cu ocazia lansării Anului european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii dintre generaţii, relatează AFP.

Există, de asemenea, o diferenţă de peste 10 ani între Olanda, unde o persoană se consideră bătrână începând cu 70 de ani, şi Slovacia, unde această etapă este fixată la 58 de ani. În ochii portughezilor şi al suedezilor, o persoană este tânără până la 37 de ani, în timp ce ciprioţii şi grecii au stabilit această limită la 50 de ani.

Femeile europene plasează începutul îmbătrânirii la 65 de ani, iar bărbaţii, la 62,7 ani. O persoană devine bătrână la 59 de ani în opinia europenilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, însă la doar 67 de ani pentru persoanele de peste 55 de ani.

Conform anchetei realizate pe un eşantion de peste 26.000 de persoane, 71% din europeni sunt conştienţi de îmbătrânirea populaţiei Europei, însă numai 42% sunt preocupaţi de acest fapt. Peste 60% dintre cetăţenii comunitari consideră că ar trebui permisă munca după vârsta de pensionare, iar o treime dintre ei au declarat că ar vrea să lucreze mai mult timp. La acest capitol, există diferenţe considerabile între cele 27 de state ale UE. (Agerpres)