STS sesizează Parchetul Militar în cazul operatoarei 112 care a preluat apelul privind atacul de la staţia de metrou Costin Georgian

0
210

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis joi că a sesizat Parchetul Militar în vederea efectuării cercetărilor ce se impun privind eventualele încălcări ale legii de către operatoarea 112 care a procesat cazul primului atac de la metrou, în staţia Costin Georgian. La rândul său, directorul general al Poliţiei Capitalei, chestorul Nicu Dragoş, confirmă, oficial, că instituţia pe care o conduce nu a fost informată de apelul la 112 legat de tentativa de omor de la staţia de metrou Costin Georgian, clarificările în acest caz urmând să fie făcute de STS.

       Cu privire la incidentul din data de 12 decembrie 2017, din staţia de metrou Costin Georgian, vă informăm că în Centrul de Primire Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti-Ilfov a fost recepţionat un singur apel telefonic, la ora 16:31:15, cu o durată totală de două minute şi două secunde”, potrivit unui comunicat de presă al Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

      Conform sursei citate, STS a sesizat Parchetul Militar în vederea efectuării cercetărilor ce se impun privind eventualele încălcări ale legii de către operatoarea 112 care a procesat cazul. „Cu privire la evenimentul din staţia de metrou Dristor 1, din seara aceleiaşi zile, facem precizarea că primul apel a fost recepţionat la ora 19:56:52 şi a fost transferat la dispeceratele de urgenţă ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti”, conchide sursa menţionată.

     Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au explicat cum a decurs intervenţia în seara crimei de la metrou, menţionând că tatăl primei victime a sunat la 112 la aproximativ 30 de minute după atac, însă operatorul i-a îndemnat să meargă la biroul de poliţie de la metrou, nefiind redirecţionat.

       O tânără de 20 de ani a fost împinsă de o femeie în faţa metroului, fata reuşind să se opună. Ulterior, puţin după ora 16.00, o rudă a tinerei a sunat la 112, anunţând că aceasta a fost îmbrâncită la metrou de o cerşetoare. Apelul nu a ajuns la Poliţie, nu a fost redirecţionat şi i s-a spus să meargă la Poliţia de la metrou. Bărbatul, însoţit de prima victimă a agresoarei, a revenit la staţia Costin Georgian la ora 16.46, însă casiera l-a direcţionat către staţia Piaţa Unirii, unde este sediul Poliţiei Transporturi. La ora 17.13 a ajuns la biroul poliţiştilor de la staţia Piaţa Unirii, unde o femeie însoţită de un copil reclama că şi-a pierdut geanta.

        La ora 17.45 poliţiştii au început discuţiile cu fata agresată şi cu tatăl ei, tânăra povestind că o femeie a îmbrâncit-o şi a acuzat-o că i-a furat banii, au precizat aceleaşi surse. După discuţii, însoţiţi de poliţişti, au căutat imaginile în arhivă şi le-au vizualizat, procedură ce a durat 40 de minute. În timp ce tânăra a dat declaraţii, la numărul de urgenţă a venit un apel care anunţa că un băiat s-a aruncat la staţia Dristor 1. Ulterior, după ce un angajat al Metrorex le-a spus anchetatorilor că în apelul iniţial, în care era anunţată o situaţie privind un bărbat, este vorba despre o tânără care a fost împinsă, poliţiştii au făcut legătura între cele două cazuri, precizează sursele citate. Acest lucru se întâmpla în jurul orei 20.00.

     „În 45 de minute am sunat la 112. Şi 112 m-a trimis la Costin Georgian să investighez eu ca părinte. E posibil aşa ceva? Aproape două ore am stat ca să-mi ia declaraţia, pentru că în faţa mea era o doamnă cu un copil, îi spunea poliţistului că şi-a uitat geanta. Poliţistul a venit şi ne-a întrebat, i-am spus că a fost împinsă în faţa metroului. Nu a crezut din prima. Trebuia să-i ia declaraţia doamnei. În jurul orei 19.00 am putut da declaraţii. Are 22 de ani, a făcut handbal. A venit în spatele ei, pur şi simplu a împins-o. Ea a crezut că este o glumă a unei prietene (..). Când şi-a dat seama că nu e glumă, a pus dreptul în faţă şi l-a stopat. A opus rezistenţă şi a reuşit să se salveze. Atunci a sărit lumea şi a reuşit să fugă. Toate acestea s-au întâmplat la 10 metri în faţa metroului. Era prima victimă şi poate nu mai era a doua. Mai avea un centimetru şi depăşea, deja era piciorul în aer”, a declarat persoana apropiată primei victime la Antena 3.